Din uppsägningstid
Vilken uppsägningstid har jag?
Hur lång uppsägningstid du har beror på din anställningsform, om din arbetsplats har kollektivavtal, vad som anges i ditt anställningsavtal och om det är du eller arbetsgivaren som säger upp dig. Det kan låta komplicerat men kortfattat gäller uppsägningstiderna i lagen om anställningsskydd (LAS) om inget annat avtalats. Det är viktigt att känna till att regleringen av uppsägningstid i ditt anställningsavtal inte får vara sämre än LAS eller i det kollektivavtal din arbetsplats har tecknat.
Är du osäker på vad som gäller för dig kan du som medlem kontakta oss för personlig rådgivning. Om du inte är medlem ännu kan du läsa mer om medlemskapet.
Är jag skyldig att jobba under hela uppsägningstiden?
Om du och din arbetsgivare inte kommit överens om något annat, ska du fortsätta arbeta under hela uppsägningstiden. Det finns inte heller någon laglig rätt att sluta innan uppsägningstiden är slut. Däremot kan du komma överens med din arbetsgivare om att sluta tidigare, det vill säga avsluta anställningen innan din egentliga uppsägningstid är slut, alternativt att du tar ut semester under din uppsägningstid.
Om din chef inte godkänner att din anställning avslutas tidigare och du vägrar arbeta hela uppsägningstiden kan du bli skadeståndsskyldig. Det är därmed viktigt att du och din arbetsgivare är överens om vilken dag som är din sista anställningsdag.
Du är bunden av lojalitetsplikten till dess att anställningen upphört – det vill säga under hela uppsägningstiden – oavsett om du blivit arbetsbefriad eller inte.
Under uppsägningstiden har du rätt till samtliga anställningsvillkor, eftersom anställningen upphör först när uppsägningstiden löpt ut.
Vad innebär lojalitetsplikten?
Lojalitetsplikten innebär bland annat att du inte kan ta anställning, förbereda eller starta upp konkurrerande verksamhet eller på annat sätt gynna konkurrerande verksamhet under din anställning – om inte du och din arbetsgivare kommit överens om det.
När du slutar ska du lämna tillbaka arbetsredskap och material som du haft tillgång till under din anställning. Du får inte för egen eller annans räkning spara, kopiera eller föra över arbetsmaterial, uppgifter eller dokument som tillhör arbetsgivaren. Du får inte heller förstöra något sådant material. Alla arbetsredskap och allt material är som utgångspunkt arbetsgivarens egendom.
Om du bryter mot detta riskerar du att en eventuell överenskommelse mellan dig och arbetsgivaren hävs. Det innebär att den resterande uppsägningstiden avbryts och att arbetsgivaren kan avskeda dig samt kräva dig på skadestånd.
Om du och arbetsgivaren kommit överens om något annat än det som beskrivits ovan är det viktigt att överenskommelsen är skriftlig, för att undvika tvister. Överenskommelsen ska spegla vad ni kommit överens om. Viktigt att notera är att det är den som påstår att en överenskommelse har träffats som har bevisbördan för detta. Skriftligt underlag är därför absolut nödvändigt för att undvika tvister.