När kan arbetsgivaren säga upp mig?
Uppsägning kan ske på grund av arbetsbrist eller på grund av personliga skäl. För att en arbetsgivare ska kunna säga upp en arbetstagare som omfattas av lagen om anställningsskydd (LAS) krävs att arbetsgivaren har sakliga skäl för uppsägning, oavsett om skälen är arbetsbrist eller personliga skäl.
Vad innebär uppsägning på grund av arbetsbrist?
Arbetsbrist är ett samlingsnamn för olika situationer där personliga omständigheter inte ligger till grund för uppsägningen.
Arbetsbrist betyder inte, som namnet felaktigt antyder, att det måste finnas brist på arbete. I begreppet ingår exempelvis neddragningar av arbetsstyrkan på grund av att lönsamheten är dålig, omorganisation av verksamheten på så sätt att arbetsgivaren beslutar att upphöra med viss verksamhet, ändra inriktning eller lägga ned verksamheten. Arbetsgivaren kan fatta beslut om organisatoriska förändringar eller nedläggning utan att företaget går dåligt. I offentlig verksamhet kan arbetsbristen röra sig om medelsbrist, det vill säga att medel som tidigare tilldelats till verksamheten upphör på grund av politiska beslut.
Vad innebär uppsägning på grund av personliga skäl?
Uppsägning på grund av personliga skäl har med arbetstagaren att göra. Det kan röra sig om samarbetssvårigheter, arbetsvägran, illojalitet, drogproblem, brottslighet gentemot arbetsgivaren och ibland även brottslighet utanför arbetsplatsen beroende på vilken förtroendeställning arbetstagaren har.
Inom privat verksamhet kan arbetsuppgifter och förtroendeställning beaktas på så sätt att arbetsgivaren inte behöver tåla att verksamheten riskerar att drabbas negativt när det gäller varumärke, goodwill eller ekonomiskt på grund av den anställdes agerande. Vid offentlig anställning beaktas även risken för att allmänhetens förtroende skadas.
Generellt gäller att ju högre upp i hierarkin du som arbetstagare befinner dig, desto svagare är anställningsskyddet, det vill säga desto mindre krävs för att sakliga skäl ska anses föreligga. Detta beror i hög grad på vilken förtroendeställning du har och gäller inte sällan även dig som i egenskap av specialist är i sådan förtroendeställning.
Vad gäller om jag är provanställd och arbetsgivaren vill säga upp mig?
Om din arbetsgivare vill avbryta din provanställning har hen att iaktta två veckors underrättelsetid enligt lag. Andra regleringar kan finnas i kollektivavtalet för din arbetsplats. Om arbetsgivaren väntar med beskedet efter det att tiden för provanställningen gått ut, övergår provanställningen i en tillsvidareanställning.
Arbetsgivaren kan som huvudregel avsluta en provanställning utan att ange sakliga skäl. En provanställning får dock inte avslutas av skäl som kan antas vara diskriminerande.
Vad gäller om jag är visstidsanställd och arbetsgivaren vill säga upp mig?
En visstidsanställning gäller till och med ett fast slutdatum och upphör när den anställningstiden som är avtalad går ut. Som regel finns det därför ingen uppsägningstid för en allmän visstidsanställning. Om inget annat är avtalat i anställningsavtalet eller kollektivavtalet kan alltså en visstidsanställning som inte är förenad med uppsägningstid inte sägas upp av arbetsgivaren. Arbetsgivaren kan dock häva visstidsanställningen med omedelbar verkan, vilket endast kan ske om du grovt har åsidosatt dina åligganden mot arbetsgivaren.
Däremot, om det till exempel står ”tillsvidare dock längst till och med… (datum)” i ditt anställningsavtal, och att din anställning är förenad med uppsägningstid, så är det möjligt att bli uppsagd. Är det en uppsägning från arbetsgivarens sida ska det finnas sakliga skäl för att du blir uppsagd. Då gäller uppsägningstid enligt anställningsavtalet, kollektivavtal eller LAS. En visstidsanställning kan också avslutas i förtid om du och din arbetsgivare kommer överens om detta.
Särskilda regler för uppsägning om du är VD eller i företagsledande ställning
Observera att det inte krävs sakliga skäl för att säga upp dig om du är vd i företagsledande eller därmed jämförlig ställning, eftersom du inte omfattas av lagen om anställningsskydd (LAS). Därför är det viktigt att ditt anställningsavtal som vd innehåller regleringar för uppsägning och uppsägningstid.