Saklig grund blir sakliga skäl
Begreppet "saklig grund" ersätts av det nya begreppet "sakliga skäl". Förändringen ska bidra till en ökad tydlighet, framför allt när det handlar om uppsägningar som sker av personliga skäl.
Uppsägning av personliga skäl betyder att någon misskött sitt arbete så grovt att det utgör ett brott mot anställningsavtalet.
Tidigare har arbetsgivaren behövt göra en bedömning om arbetstagaren även fortsättningsvis kommer att bryta mot sina förpliktelser. Det kravet tas nu bort. Det ska inte heller läggas någon vikt vid arbetstagarens intresse av att behålla sin anställning.
Precis som tidigare kommer det även framöver krävas att arbetsgivaren försökt lösa problemen med lindrigare åtgärder innan en uppsägning görs exempelvis genom en omplacering.
Har en arbetsgivare sagt upp, avskedat eller inlett en uppsägning eller avskedande genom en förhandlingsframställan före den 1 oktober 2022 är det de tidigare reglerna som gäller. Det gäller även när arbetsgivaren gjort en förhandlingsframställning, en underrättelse eller ett varsel om avskedande eller uppsägning före den 1 oktober 2022.
Skyldighet att betala ut lön vid tvist tas bort
Vid en tvist om en uppsägnings giltighet har arbetsgivaren hittills varit skyldig att låta anställningen bestå och betala ut lön under den tid en tvist pågår, även sedan uppsägningstiden löpt ut. Den skyldigheten tas nu bort vilket innebär att arbetstagaren endast har rätt till lön under uppsägningstiden. Den nya regeln gäller dock inte för en facklig förtroendeman med särskild betydelse för den fackliga verksamheten.
Samtidigt införs en ny regel som möjliggör ersättning från a-kassan medan tvisten pågår under högst 300 dagar. För dig som tillhör trygghetsråden TRR eller TRS och som företräds av Akavia i tvisten finns dessutom möjlighet att få kompletterande a-kassa.
För dig som inte tillhör TRR eller TRS finns istället möjlighet till förlängd inkomstförsäkring upp till 300 dagar (om du företräds av Akavia i tvisten). I samband med förändringen av LAS utökar Akavia även inkomstförsäkringen.
Möjlighet till a-kassa finns för den vars arbete har upphört genom en överenskommelse sedan arbetsgivaren tagit initiativ till att skilja arbetstagaren från arbetet.
Ändrade turordningsregler
Enligt LAS gäller vid uppsägningar på grund av arbetsbrist principen ”sist in först ut”. Individer med längre anställningstid har företräde till fortsatt anställning framför den med kortare. Tidigare har arbetsgivare med färre än tio anställda fått undanta två nyckelpersoner som oavsett anställningstid, haft företräde till fortsatt anställning. Genom de nya reglerna har alla arbetsgivare, oavsett storlek, rätt att i stället undanta tre anställda från turordningen.
Vid uppsägning på grund av arbetsbrist gäller fortfarande 22 § i den äldre lydelsen, om arbetsgivare före den 1 oktober 2022 har begärt förhandling enligt lagen om medbestämmande i arbetslivet i den frågan