Det finns många ingångar till EU:s institutioner. De vanligaste är:
- Tillsvidareanställning genom EU:s urvalsförfarande
- Kontrakts- eller tillfällig anställning
- Praktik eller traineeship
Är du intresserad av att jobba inom EU kan en första kortare tillfällig anställning vara ett avstamp för att söka sig vidare till andra jobb. Få koll på behörighet och krav för olika tjänster.
Tillsvidareanställning genom EU:s urvalsförfarande
För att få permanent anställning inom någon av EU:s institutioner måste du göra ett uttagningsprov, kallat "concour". Det finns två typer av uttagningsprov, för generalister och för specialister. Uttagningsproven består av olika delar. Sökande som blir godkända i ett urvalsförfarande förs upp på en lista som alla EU-institutioner kan rekrytera från, men du som har godkänts kan också själv söka en tjänst. Det är främst EPSO som ansvarar för urvalsförfarandet.
Kontraktsanställning eller tillfällig anställning
Det finns även möjlighet att arbeta inom EU:s institutioner, byråer och organ genom tidsbegränsade kontraktsanställningar eller tillfälliga anställningar. Här hittar du information om varje anställningsform hos EPSO och instruktioner om hur man ansöker. Det finns även övriga anställningsformer att utforska för att vara säker på att man hittar det som överensstämmer med intressen, kompetenser och erfarenheter.
Praktik eller traineeship
Praktik är en värdefull erfarenhet och en bra möjlighet att utforska en karriär inom EU. Praktik finns i många olika former och det finns både betald och obetald praktik. För att kunna göra praktik behöver du uppfylla några grundkrav: EU-medborgarskap, avslutad universitetsutbildning på minst tre år, och mycket goda kunskaper i minst två officiella EU-språk. Här hittar du information om praktik vid EU:s institutioner, organ och byråer.
Ett tips för dig som har praktik inkluderat i din utbildning är att även besöka institutionernas egna webbsidor då vissa praktikplatser inte annonseras via EPSO. Det finns även möjlighet att söka praktikplats i Sverige på både nationell, regional och lokal nivå, då är Regeringens arbete på EU-nivå en bra plats att besöka för att utforska hur Sverige arbetar med EU-frågor.
Ytterligare ett alternativ för dig som studerar är College of Europe som är en 1-årig masterutbildning i Europafrågor och räknas till en av världens bästa utbildningar för dig som vill arbeta i den internationella, politiska hetluften. Du kan studera på tre olika campus; i Brygge (Belgien), i Natolin utanför Warszawa (Polen) och i Tirana (Albanien).