Gå till Innehållet

Jobba inom EU – så gör du

Goda villkor, och stimulerande arbetsuppgifter i en spännande miljö är bara några anledningar till att välja en karriär inom EU.

Innehåll på sidan

Stor efterfrågan på svenskar i EU

Inom EU:s institutioner finns stora möjligheter att hitta intressanta anställningar både för den som har lång erfarenhet och för den som är i början av sin karriär.

Att arbeta i EU:s tjänst kan vara ytterligare ett steg i karriären där du får möjlighet att bidra och att utvecklas. Du kan också redan under studierna påbörja din resa för en karriär inom EU.

Det finns en bredd av olika typer av arbeten inom olika ämnesområden och funktioner. För jurister, ekonomer, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer finns många intressanta tjänster att söka och på olika nivåer. Det är dessutom stor efterfrågan på svenskar i EU:s institutioner.

Valmöjligheterna och vägarna in är många och därför har Akavia samlat information både för dig som yrkesverksam och för dig som studerar som vill utforska vilka möjligheter som finns.

1. Informera dig

EPSO och UHR har mycket information och tydliga instruktioner över hur du ska gå tillväga om du vill jobba inom EU.

EPSO

European Personnel Selection Office (EPSO), eller Europeiska rekryteringsbyrån, är en interinstitutionell byrå som ansvarar för att välja ut personal till EU:s samtliga institutioner, byråer och organ. All personalrekrytering görs från EPSOs databas över godkända sökande och de har även information om ansökningsomgångar och urvalsförfaranden för arbete vid EU:s institutioner.

Dessutom publicerar EPSO information om anställningsformer, löner, förmåner och mycket annat. Skapa en profil för att göra ansökningar och för att bli uppdaterad med information ansökningsmöjligheter. Det är viktigt att komma ihåg att EPSO endast publicerar ett urval av tjänster och att fler lediga jobb finns på EU-institutionernas och EU-organens.

UHR

Universitets- och högskolerådet (UHR) har mycket information om studier utomlands samt om arbete och praktik inom EU:s institutioner. UHR informerar även om karriärmöjligheter samt erbjuder kostnadsfritt stöd och träning inför urvalsproven för EU:s fasta tjänster.

Europeiska unionen

Europeiska unionen har en sammanställning av samtliga institutioner, byråer och organ inom EU. Börja orientera dig bland alla de olika arbetsplatser, anställningsformer och möjligheter som finns. Du hittar även mer information och tips på hur du ansöker.

2. Välj en ingång

Det finns många ingångar till EU:s institutioner. De vanligaste är:

  • Tillsvidareanställning genom EU:s urvalsförfarande
  • Kontrakts- eller tillfällig anställning
  • Praktik eller traineeship

Är du intresserad av att jobba inom EU kan en första kortare tillfällig anställning vara ett avstamp för att söka sig vidare till andra jobb. Få koll på behörighet och krav för olika tjänster.

Tillsvidareanställning genom EU:s urvalsförfarande

För att få permanent anställning inom någon av EU:s institutioner måste du göra ett uttagningsprov, kallat "concour". Det finns två typer av uttagningsprov, för generalister och för specialister. Uttagningsproven består av olika delar. Sökande som blir godkända i ett urvalsförfarande förs upp på en lista som alla EU-institutioner kan rekrytera från, men du som har godkänts kan också själv söka en tjänst. Det är främst EPSO som ansvarar för urvalsförfarandet.

Kontraktsanställning eller tillfällig anställning

Det finns även möjlighet att arbeta inom EU:s institutioner, byråer och organ genom tidsbegränsade kontraktsanställningar eller tillfälliga anställningar. Här hittar du information om varje anställningsform hos EPSO och instruktioner om hur man ansöker. Det finns även övriga anställningsformer att utforska för att vara säker på att man hittar det som överensstämmer med intressen, kompetenser och erfarenheter.

Praktik eller traineeship

Praktik är en värdefull erfarenhet och en bra möjlighet att utforska en karriär inom EU. Praktik finns i många olika former och det finns både betald och obetald praktik. För att kunna göra praktik behöver du uppfylla några grundkrav: EU-medborgarskap, avslutad universitetsutbildning på minst tre år, och mycket goda kunskaper i minst två officiella EU-språk. Här hittar du information om praktik vid EU:s institutioner, organ och byråer.

Ett tips för dig som har praktik inkluderat i din utbildning är att även besöka institutionernas egna webbsidor då vissa praktikplatser inte annonseras via EPSO. Det finns även möjlighet att söka praktikplats i Sverige på både nationell, regional och lokal nivå, då är Regeringens arbete på EU-nivå en bra plats att besöka för att utforska hur Sverige arbetar med EU-frågor.

Ytterligare ett alternativ för dig som studerar är College of Europe som är en 1-årig masterutbildning i Europafrågor och räknas till en av världens bästa utbildningar för dig som vill arbeta i den internationella, politiska hetluften. Du kan studera på tre olika campus; i Brygge (Belgien), i Natolin utanför Warszawa (Polen) och i Tirana (Albanien).

3. Engagera dig

När du studerar på högskola eller universitet finns det många möjligheter att engagera dig för att närma dig ett jobb inom EU. Engagemang är meriterande inslag i ditt cv och kan vara till fördel i samband med att du söker jobb i samband examen men även när du söker praktikplats eller traineeship.

Utforska både nationella, regionala och lokala möjligheter att arbeta med EU-frågor. Vill du vara med och skapa intresse och engagemang för EU eller är du mer intresserad av att träffa likasinnade? Eller har du spetskompetens/intresse för ett specifikt område? Välj den inriktning eller det område som intresserar dig.

Även engagemang vid ditt lärosäte är värdefullt som via en kår, nation, förening, projekt, extrajobb med mera. Detta kan också vara värdefullt för dig som inte har möjligheter att praktisera under din utbildning.

4. Förbered dig och sök!

Var ute i god tid oavsett om du är student eller yrkesverksam. Följ EPSO och UHR på sociala medier för att ta reda på vilka tjänster, praktik och möjligheter som kan vara aktuella. Ett annat tips är Facebook-gruppen "Nätverk för framtida EU-karriär".

  • Använd profilgranskningen hos Akavia för att förbereda och finslipa ditt cv, personliga brev och LinkedIn profil både på svenska och engelska. Skapa gärna därefter ett Europass-cv som är användbart när du söker arbete i olika europeiska länder, eftersom det eliminerar behovet av att undersöka och anpassa olika cv-format för olika länder.
  • Använd karriärrådgivningen hos Akavia för att bolla möjligheter och villkor att jobba inom EU.
  • Skapa ett konto hos EPSO för att bli kontinuerligt uppdaterad om praktik, uttagningsprov och mycket annat.
  • Var uppmärksam på UHRs kanaler, utforska möjligheter och läs på om uttagningsproven.
  • Börja förbereda dig för uttagningsproven genom UHRs tester och utbildningar.

Bli inspirerad av en karriär i EU

Lyssna till ett samtal med Asia Riazantceva, samordnare i EU-rekrytering på Universitets-och högskolerådet och Martin Åström, Generaldirektoratet för ekonomi och finans i EU-kommissionen. De pratar om kraven, vägarna in och vilka jobb som finns.

Råd och stöd för att söka jobb

Tips inför arbetsintervju

Förbered dig med 11 värdefulla tips inför nästa arbetsintervju: från klädval och hur du hanterar vanliga intervjufrågor, till löneanspråk och referenser.

Arbetsintervju – så lyckas du över Teams

Ska du på arbetsintervju? Spännande! Ge dig själv förutsättningar att lyckas på arbetsintervjun med våra tips inför nästa digitala arbetsintervju.