Gå till Innehållet

Arbetsintervju – så lyckas du över Teams

Ska du på arbetsintervju? Spännande! Ge dig själv förutsättningar att lyckas på arbetsintervjun med våra tips inför nästa digitala arbetsintervju.

Så lyckas du på intervjun om ni ses digitalt

Det kan vara svårare att skapa kontakt eller rätt slags intryck på en som vid ett fysiskt möte. Utöver 11 tips på inför en arbetsintervju har vi därför samlat mer specifika råd inför en digital intervju här.

1. Visa närvaro och engagemang

För att visa att du ditt intresse även genom skärmen, tänk på att:

  • Titta in i kameran

    Ett av de bästa sätten att skapa ögonkontakt i en digital miljö är att titta direkt in i kameran när du pratar, inte på skärmen eller intervjupersonen. Det kan kännas märkligt men gör att ni får bättre kontakt, trots att ni kör en digital intervju.
  • Använda ditt kroppsspråk

    Små saker som ett leende, nickningar och ett öppet kroppsspråk kan göra stor skillnad – speciellt i ett digitalt möte. Det visar att du är engagerad, intresserad och närvarande i samtalet.

2. Välj rätt miljö för ett professionellt intryck

Använd tekniken för att skapa ett bra första intryck genom att välja rätt:

  • Bakgrund

    Din bakgrund spelar en större roll än du kanske tror. En enkel och städad bakgrund gör att fokus ligger på dig. Undvik distraherande objekt och rörig bakgrund.
  • Bra ljus

    En så enkel sak som att ha bra ljus påverkar bilden av dig. Undvik motljus och om det går sätt dig framför ett fönster för att använda naturligt ljus, eller rikta en lampa mot ditt ansikte så att du syns bra.
  • Ljudkvalitet

    Ditt ljud ska vara klart och tydligt. Använd helst hörlurar, ett headset eller en extern mikrofon för att säkerställa att du hörs ordentligt, utan bakgrundsljud som kan störa.
  • Kameravinkel

    Tänk på kameravinkeln och var du placerar dig i bild. Undvik grodperspektiv och att sitta för långt eller nära, utan placera kameran eller din laptop rakt så att intervjuaren ser dig rakt framifrån.

3. Minska risken för tekniska problem under intervjun

För att du ska känna dig lugn och visa din tekniska kompetens under en digital intervju:

  • Säkerställ att allt funkar i förväg

    Logga in på Teams – eller den plattform som ska användas – i god tid och dubbelkolla att ljud, kamera och internet fungerar som det ska. Det kan vara bra att köra en snabb testsession med en vän eller kollega. Det sista du vill är att teknikstrul ska ta fokus från dig och din kompetens.
  • Plan B

    Skulle det ändå bli problem med tekniken – ha en backup-plan för hur du hanterar det. Till exempel om ditt internet bryts, var redo att snabbt ansluta med din mobil eller ring upp intervjuaren på telefon. Det visar att du kan hantera oväntade situationer lugnt och professionellt.

Öva med ett proffs inför intervjun

Intervjuträning med en personlig jobbcoach ingår kostnadsfritt i ditt medlemskap. Boka 20 minuter för att få individuella råd som tar dig till nästa steg i rekryteringsprocessen.

Mer om intervjuträning

4. Skapa en positiv start på arbetsintervjun

Så gör du för att få en stark inledning på intervjun:

  • Inleda med positiv energi

    Visa en positiv energi redan i början av intervjun. Sätt tonen tidigt med ett vänligt leende, hälsa glatt och ge en självsäker presentation av dig själv – det kan sätta tonen för hela arbetsintervjun och visar din entusiasm redan från början.
  • Lätta upp stämningen

    Att bryta isen på ett avslappnat sätt hjälper till att skapa en bättre stämning redan från början. Det kan vara bra att börja med något lättsamt eller försöka hitta något gemensamt med intervjuaren, som en kommentar om vädret eller något du tycker är intressant med företaget.
  • Uppmärksamma alla i samtalet

    Säkerställ att du hälsar på alla som är med på intervjun och att du vet vilken roll de har – då kan du på ett enkelt sätt rikta eventuella frågor till rätt person, vilket annars kan vara svårt i ett digitalt möte.

5. Anpassa dig och dina svar utefter tekniken

För att få samtalet att flyta på, kan det vara bra att:

  • Ge det en extra sekund

    I videosamtal kan det ibland kan det bli en liten fördröjning. Därför är det bra att vänta en halv sekund extra innan du svarar för att inte råka avbryta intervjuaren, så flyter samtalet på bättre.
  • Be om förtydligande

    Om du missar något på grund av tekniska problem hos intervjuaren, be om att få höra frågan igen. Det visar att du bryr dig om dina svar och intervjun i stort.
  • Ge kontext till bakgrundsljud

    Oftast sorterar plattformen bort bakrundljud automatiskt, men om till exempel din grannes renovering plockas upp av mikrofonen – adressera det för intervjuaren, annars kanske det är något man undrar över.

6. Använd tekniska hjälpmedel

En fördel med en digital intervju är att du kan:

  • Dela skärm under intervjun

    Om det är relevant för rollen du söker kan du förbereda något att dela under intervjun. Det kan vara ett snyggt sätt att visa din kompetens eller ditt intresse för jobbet på ett proffsigt (eller kul) sätt.
  • Tänk på att hålla det enkelt

    Undvik att använd skärmdelning för mycket under en digital intervju. Det kan göra att det känns mer som en presentation eller föreläsning om dig, snarare än ett samtal.

7. Ta tid för att förbereda dig inför arbetsintervjun

Det är en del att tänka på när du ska på intervju, oavsett om ni ses digitalt eller på plats. Ta del av våra 11 tips inför arbetsintervjun, bland annat om hur du ska tänka kring klädval, löneanspråk och första intrycket – och hur du ska bemöta vanliga intervjufrågor.

Kom ihåg att som medlem har du tillgång till intervjuträning med en personlig jobbcoach som kan ge dig råd utifrån din situation för att lyckas på intervjun.

Råd och stöd om att söka jobb

Tips inför intervjun

Förbered dig med 11 värdefulla tips inför nästa arbetsintervju: från klädval och hur du hanterar vanliga intervjufrågor, till löneanspråk och referenser.

Hantera vanliga intervjufrågor

Det bästa rådet inför en anställningsintervju är att du är väl förberedd. Frågorna du får kan vara svåra att svara på. Därför har vi listat de vanligaste intervjufrågorna här.

Bli medlem

Akavia är fackförbundet för dig som är- eller studerar till ekonom, jurist, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare eller kommunikatör.

Till ansökan