Gå till Innehållet

30 vanligaste intervjufrågorna

Det bästa rådet inför en anställningsintervju är att du är väl förberedd. Frågorna du får kan vara svåra att svara på. Därför har vi listat de vanligaste intervjufrågorna här.

Så hanterar du de vanligaste intervjufrågorna

En lyckad intervju bygger på din förmåga att anpassa dina svar efter arbetsgivarens behov och förväntningar. Gå igenom jobbannonsen noggrant för att förstå vilka kompetenser och egenskaper som värderas och koppla dessa till din egen erfarenhet.

Varje fråga är en chans att visa hur din profil passar just den här rollen och kulturen. Genom att fokusera på det mest relevanta skapar du en positiv, professionell bild av dig själv och visar att du är redo att bidra och växa tillsammans med företaget.

Tänk på att jobbintervjun inte bara är till för att arbetsgivaren ska se ifall du passar för tjänsten, utan också för att du ska kunna ta reda på om tjänsten är rätt för dig.

1. Berätta om dig själv!

Oftast inleds en intervju med den här frågan – både för att bryta isen och se vad du väljer att fokusera på i ditt svar. Se det som en chans att presentera dig på ett personligt men ändå professionellt sätt. Du behöver inte berätta ditt livs historia, utan fokusera på de senaste åren. Välj att lyfta delar av ditt liv som speglar din utveckling och ambition. Om du vill kan du förklara hur dina val i arbetslivet har lett dig till positionen du söker idag.

2. Hur är du som person?

Här får du chansen att beskriva dina styrkor och förklara hur du kan använda dessa i tjänsten du söker. Ge en ärlig bild av dig själv och koppla dina egenskaper till faktiska erfarenheter för att stärka dina påståenden. Undvik hypotetiska situationer, använd istället konkreta exempel från verkligheten. Till exempel kan du berätta hur du har löst en utmaning eller fattat beslut i tidigare arbetssituationer.

3. Vilka positiva egenskaper har du?

Välj två eller tre egenskaper som är relevanta för rollen och beskriv dessa genom konkreta exempel. Detta visar att du medveten om dina styrkor och hur du tillämpar dem i praktiken. Tänk på att egenskaperna du väljer ska ha koppling till arbetslivet, samtidigt som du inte ska vara rädd för att vara personlig.

4. Vilka negativa egenskaper har du / Vilka egenskaper har du som kan förbättras?

Här handlar det inte om att arbetsgivaren vill sätta dit dig, utan om att få en bild av hur väl du känner dig själv. Tänk på att vara ärlig men välj att lyfta en egenskap som är mindre viktig för rollen och beskriv hur du aktivt arbetar med att förbättra detta. Ingen människa är perfekt och genom att berätta om något du kan bli bättre på visar du självinsikt, din vilja till utveckling och bygger trovärdighet.

5. Vad vet du om oss?

Även om du vet massor om arbetsgivaren räcker det att lyfta det viktigaste. Fokusera på att berätta att du känner till verksamhetens värderingar och mål, snarare än att rabbla siffor om hur många anställda de har eller var deras huvudkontor ligger. Lyft vad som gör att du känner dig motiverad av att bli en del av organisationen och hur deras visioner överensstämmer med dina mål och värderingar.

6. Varför söker du det här jobbet?

Den här frågan ger dig möjlighet att koppla din erfarenhet och utbildning till vad som motiverar dig med just den här rollen. Fokusera på vad som känns meningsfullt och inspirerande, och hur det relaterar till vad du vill uppnå i din karriär. Tänk på att inte prata ner din nuvarande arbetsgivare eller roll. Blicka framåt och fokusera på varför du tycker att det här jobbet är lockande.

Feedback som gör skillnad

Få professionell feedback av en jobbcoach som gör att du lyckas på nästa intervju – boka kostnadsfri intervjuträning som medlem.

7. Vad kan du tillföra organisationen?

Utgå från kriterierna i jobbannonsen och berätta vad du tror att du kan bidra med, utifrån din kompetens och erfarenhet. Om du har förslag på förbättringar eller nya idéer som kan stärka verksamheten, dela dem med arbetsgivaren. Det visar att du är lösningsorienterad och engagerad.

8. Varför ska vi anställa just dig?

Lyft just dina styrkor och vad du kan tillföra till arbetsgivaren. Vad har du som kan göra skillnad i den här rollen? Du kan även beskriva hur arbetsgivarens värderingar stämmer överens med dina, för att visa ditt intresse för organisationens arbete och framtid.

9. Jobbar du helst i grupp eller ensam?

Berätta hur du anpassar dig till olika arbetsmiljöer och ge exempel på när du föredrar att arbeta självständigt och när du trivs i grupp. Då får arbetsgivaren en tydlig bild av din förmåga att balansera samarbete och individuellt arbete.

10. Vilken roll har du i en grupp?

Reflektera över vilken roll, eller vilka roller, du oftast tar i olika grupper. Oavsett om du är initiativtagare, problemlösare eller ledare är det bra att dela exempel från verkliga arbetssituationer för att visa hur du bidrar till en positiv arbetsdynamik. Nämn också att du kan vara flexibel beroende på gruppens behov.

11. Hur reagerar du på kritik?

Visa att du är öppen för konstruktiv feedback och ge exempel på när du fått kritik samt hur du använde det för att förbättra ditt arbete. Det visar att du är mottaglig, reflekterande och ser kritik som en möjlighet till utveckling snarare än ett hinder.

Så väljer du rätt arbetsgivare

Inspireras med frågor att ställa på intervjun för att ta ett välgrundat beslut.

12. Vad är framgång för dig?

Var ärlig om vad framgång betyder för dig – både på kort och lång sikt. Det kan handla om personlig utvecklig, högre lön, uppfylla gemensamma mål eller skapa värde för kunderna. Välj något som överensstämmer med din framtida arbetsgivares värderingar eller företagskultur.

13. Kan du definiera motgång?

Försök att beskriva en specifik situation där du misslyckades eller stötte på motgångar, men förklara även hur du bemötte det och vad du lärde dig. Här har du chansen att beskriva din syn på utveckling och hur du agerar när du möter svåra utmaningar, men även möjlighet att visa att du är analytisk, prestigelös, uthållig och vågar tänka om.

14. Hur hanterar du stress?

Att hantera stress kan båda handla om hur du förebygger stress men även hur du agerar i stressade situationer. Du kan till exempel berätta om vikten av att prioritera arbetsuppgifter, ta pauser eller be om hjälp. Använd dig av verkliga situationer och fokusera på att beskriva en stressig situation som du hanterade framgångsrikt.

15. Varför valde du den utbildningen?

Om du är nyexaminerad kommer du säkert att få frågor kring din utbildning eller studieinriktning. Berätta vad som gjorde utbildningen intressant för just dig, och tänk på att lyfta fördelarna med ditt universitet och/eller program eller val av kurser. Knyt ditt val av utbildning till vad du tänker att du vill jobba med i din karriär och till arbetsgivarens verksamhet. Förklara fördelarna med din utbildning och varför den är extra relevant för rollen du söker.

Har du studerat utomlands kan du även lyfta hur det påverkat din personliga och professionella utveckling. Framförallt – fokusera på det som är relevant utifrån rollen och arbetsgivaren du söker dig till.

Löneförhandling: Så lyckas du

Få koll på löneläget på marknaden med vår lönestatistik, specifikt utvecklad för akademiker. Få råd om hur du hanterar löneanspråk och vässa dina argument med personlig lönerådgivning från experter.

Till lönestatistiken Mer om lönerådgivning

16. Vad har du jobbat med tidigare?

Fokusera på det som är mest relevant för jobbet du söker. Lyft gärna specifika projekt du drivit, eller resultat du bidragit till. Försök att skapa ett logiskt samband mellan din erfarenhet och varför du söker just den här rollen. Om du har luckor i ditt cv, adressera dem med en kort positiv förklaring.

17. Varför söker du nytt jobb? Varför slutade du din förra anställning?

Betona din önskan om nya utmaningar och att utvecklas vidare i din karriär. Fokusera på vad du vill uppnå i din nästa roll och beskriv det i linje med verksamhetens värderingar eller vision. Berätta var du har lärt dig som du kan ha nytta av i rollen du söker. Undvik att prata negativt om tidigare arbetsgivare – lyft istället vad du lärt dig och hur det format dig. Till exempel kan du använda formuleringar som ”Jag vill fortsätta utvecklas inom…” i stället för att berätta att du inte kom överens med din chef.

18. Vad tycker du är viktigt hos en arbetsgivare?

Var ärlig och berätta vad som motiverar dig. Till exempel utvecklingsmöjligheter, företagskulturen eller verksamhetens vision. Den här frågan ger dig en chans att visa hur din syn på vad som är viktigt i ditt arbetsliv överensstämmer med arbetsgivarens.

19. Hur ska en bra chef vara?

Även här är det viktigt att du är ärlig, för er bådas skull. Jobbintervjun är till för att både du och arbetsgivaren ska ta reda på om tjänsten och arbetsplatsen passar dig. Lyft vad du uppskattar i samarbetet med en chef och hur det hjälper dig att prestera. Använd gärna tidigare chefers positiva egenskaper som exempel.

20. Vad gör du om fem år?

Tycker du att frågan är svår att svara på kan du i stället se den som en chans att berätta om dina ambitioner och drömmar. Beskriv hur du vill utvecklas och att du ser den här rollen som ett naturligt steg i din karriär. Arbetsgivare uppskattar driv och engagemang, så var inte rädd för att berätta om långsiktiga mål.

När du ska skriva på avtalet

Ta del av våra tips innan du skriver på och skicka in anställningsavtalet till våra rådgivare för att få råd från arbetsrättsliga experter.

21. Vilken organisationskultur tilltalar dig?

Du kommer att spendera en stor del av din tid hos din kommande arbetsgivare. Därför är det viktigt att du trivs. Berätta om beteenden eller egenskaper på en arbetsplats som gör att du trivs och kan prestera. Till exempel stark sammanhållning genom sociala aktiviteter, flexibilitet eller samarbete. Knyt dina preferenser till arbetsgivarens kultur för att stärka bilden av att du passar in.

22. Söker du andra jobb?

Det finns både fördelar och nackdelar med att berätta om att du är med i fler rekryteringsprocesser. Om du berättar att du söker andra jobb, fokusera på att lyfta varför det här jobbet är intresserar dig mest och vad som gör att du vill jobba hos just den här arbetsgivaren.

23. Vad gör du på fritiden?

Med den här frågan vill arbetsgivaren ofta få en bild av hur du är som person och se att du har balans i livet. Om det stämmer och fungerar, välj något som kräver styrkor som kan vara relevanta för rollen, till exempel lagarbete eller kreativitet, eller något som speglar organisationens värderingar.

24. Hur ser din familjesituation ut?

Frågor om privatlivet kan ibland kännas känsliga, därför är det viktigt att vara förberedd på att bemöta dem professionellt och med självförtroende. Håll svaret kort och dela bara det du är bekväm med.

Trots att det är ovanligt finns det en del arbetsgivare som frågar, indirekt eller direkt, om du planerar att skaffa barn. Får du frågor om framtida planer och inte känner att du vill dela dem under intervjun är det helt okej att styra tillbaka samtalet till vad du kan tillföra i den här rollen.

25. Kan du jobba övertid om det behövs?

Med den här frågan vill arbetsgivaren få en bild av hur flexibel du är och hur du prioriterar om det tillfälligt blir en högre arbetsbelastning. Vad tillmötesgående i ditt svar och lyft att du gärna bidrar när det behövs. Passa på att fråga om det är vanligt att jobba övertid och hur organisationen hanterar det. Du kan även fråga hur övertidsarbete kompenseras.

26. Jobbet innebär en del resor, hur ser du på det?

Oftast står det i jobbannonsen ifall det är vanligt med resor i tjänsten och då har du förmodligen redan vägt in det i ditt beslut när du sökte jobbet. Ta tillfället i akt att berätta varför du uppskattar att resa i jobbet, berätta hur du anpassar dig till olika situationer och tänk på hur du kan koppla resorna till din motivation och förmåga att skapa värde i rollen.

Så höjer du din lön när du byter jobb

Det är spännande att byta jobb. Säkerställ att du är förberedd inför löneförhandlingen och vad som gäller kring rörliga lönedelar som bonus.

27. Frågor gällande bakgrundskontroller

Beroende på vilket jobb du söker kan det bli relevant med en bakgrundskontroll eller utdrag ur belastningsregistret. Det är bra att vara förberedd på detta och tänka igenom hur du vill presentera din bakgrund på ett öppet men professionellt sätt. Om det finns något som kan dyka upp vid en kontroll, kan det vara klokt att adressera det själv med fokus på vad du har lärt dig och hur du har gått vidare.

28. Vad har du för löneanspråk?

Undvik att ge ett löneanspråk innan du fått en helhetsbild av anställningsvillkor och förmåner för jobbet, till exempel tjänstepension, övertidsersättning eller rörliga lönedelar. I första hand kan du hänvisa till att du gärna diskuterar lön när du blivit erbjuden rollen. Om arbetsgivaren står på sig och vill att du ska ge ett spann eller någon hint om vad du kan tänka dig, be om att få återkomma om några dagar för att kunna fundera utifrån den informationen du fått under intervjun.

Vill du istället vara helt förberedd och ha ett löneanspråk färdigt inför intervjun – använd vår lönestatistik med över 370 000 löner för andra akademiker. Du kan även få personlig lönerådgivning där du får råd och kan vässa dina argument utifrån din situation. Våra rådgivare har spetskunskap om lön, förhandling och arbetsmarknaden för akademiker.

29. När kan du börja jobba?

Här handlar det om att hitta en praktisk lösning som fungerar för båda parter. Fundera på hur du kan presentera din tillgänglighet på ett positivt sätt, även om du såklart har en uppsägningstid. Till exempel, säg hellre ”Jag kan börja redan om två månader” snarare än ”Jag kan inte börja förrän om två månader”.

30. Har du några frågor till oss?

Det är viktigt att du får svar på dina frågor om jobbet och din framtida arbetsplats. Jobbintervjun är inte bara till för att arbetsgivaren ska välja dig utan också för att du ska kunna avgöra om du vill jobba hos dem. Ställer du frågor under jobbintervjun visar du också ytterligare engagemang och intresse för verksamheten och rollen.

Skapa framtiden med andra som vill mer

Med 140 000 medlemmar, närmare 100 års erfarenhet av fackliga frågor och spetskunskap om din profession är Akavia det självklara valet för dig som vill mer.

Upptäck fördelarna med att vara medlem i Akavia Mer om medlemskapet

Råd och stöd om anställningsintervjun

Så förbereder du dig inför intervjun

Förbered dig med 11 värdefulla tips inför nästa arbetsintervju: från klädval och hur du hanterar vanliga intervjufrågor, till löneanspråk och referenser.

Råd och tips om intervjun är digital

Ska du på arbetsintervju? Spännande! Ge dig själv förutsättningar att lyckas på arbetsintervjun med våra tips inför nästa digitala arbetsintervju.