Att bli sjuk eller skadad på arbetet
Om du blir sjuk kan du få ekonomiskt stöd. Vilken typ av stöd du kan få beror på hur länge du tvingas vara borta samt hur din arbetssituation ser ut.
Om du blir sjuk eller skadas av jobbet
Sjuklön och sjukpenning
Om du är sjuk har du rätt till lagstadgad sjuklön och sjukpenning. Med kollektivavtal kan du ha rätt till ytterligare sjuklön.
Arbetsskada och Trygghetsförsäkring
Om du skadar dig i arbetet kan du ha rätt till ersättning. Den måste du alltid ansöka om själv.
Rehabilitering vid sjukdom
Om du på grund av skada eller sjukdom inte kan utföra dina arbetsuppgifter som vanligt, har din arbetsgivare skyldighet att anpassa arbetet.

Ta hjälp av ersättningskollen
På Ersättningskollen.se kan du få en överblick över hur mycket pengar du kan få om du blir sjuk eller råkar ut för ett olycksfall.
Till ersättningskollen.seVanliga frågor om sjukdom och jobbet
Om det föreligger särskilda skäl kan arbetsgivaren själv bestämma att en viss arbetstagare ska vara skyldig att visa läkarintyg från första sjukdagen. En sådan begäran får inte avse längre tid än ett år och ska vara skriftlig. Särskilda skäl kan vara när det finns misstanke om bland annat missbruk eller om behov av rehabilitering föreligger. En arbetsgivare kan således inte slentrianmässigt begära intyg från första sjukdagen. Det är rimligt att arbetsgivaren står för kostnaden i det fall ett förstadagsintyg krävs in.
Om arbetstagaren har godtagbara skäl att inte lämna läkarintyget kan dock arbetsgivaren ändå bli skyldig att betala sjuklön, exempelvis om sjukdomen är så allvarlig att man inte kan ta sig till läkaren.
Tips: Om du får krav på sjukintyg från första dagen och är osäker på vad som gäller – kontakta Akavias rådgivning. Som medlem får du juridisk hjälp och stöd i frågor som rör sjukskrivning, arbetsrätt och kollektivavtal. Vi hjälper dig att förstå dina rättigheter och hur du bäst hanterar situationen.
Nej, du är inte skyldig att arbeta eller diskutera arbetsuppgifter med din chef under din sjukskrivning. Är du sjukskriven på heltid, så är det just för att du inte är i skick att arbeta. Arbetsgivaren får inte förvänta sig att du deltar i arbetsrelaterade samtal eller beslut.
Men vad händer om chefen ändå kontaktar mig?
Det kan förekomma att chefen hör av sig med frågor, t.ex. kring hur länge du tror att du blir borta eller praktiska frågor om arbetet. Du kan själv välja om du vill svara, men det finns inga krav på att du ska ställa upp.
Får chefen prata om omorganiseringar eller ändrade arbetsuppgifter?
Om arbetsgivaren vill informera om större förändringar som påverkar din tjänst, kan det vara relevant att du får information. Men det ska ske med respekt för din sjukdomssituation – du är inte skyldig att ta ställning till något innan du är tillbaka i arbete.
Tips: Om kontakten från arbetsgivaren upplevs som pressande eller olämplig, ta hjälp av Akavia eller ditt skyddsombud.
Kontakta Akavia
Har du oturen att bli sjuk under din semester kan du kan begära att dina sjukdagar inte räknas som semesterdagar. Läs mer om vad som gäller här.
Om du är sjuk har du rätt till lagstadgad sjuklön och sjukpenning. Med kollektivavtal kan du ha rätt till ytterligare sjuklön. Läs mer om sjuklön och sjukpenning och vad som gäller.
Med Ersättningskollen kan du enkelt och snabbt räkna ut ungefär hur mycket du kan få i sjukpenning och sjuklön.
Tips: Visste du att Akavia kan hjälpa dig tolka vad som gäller i just ditt kollektivavtal? Som medlem kan du få personlig rådgivning kring sjuklön, sjukpenning och vad du har rätt till utöver det lagstadgade – så att du inte missar någon ersättning.
Kontakta Akavia.
En rehabiliteringsplan – eller plan för återgång i arbete – är ett dokument som arbetsgivaren tar fram tillsammans med dig om du väntas vara sjuk i mer än 30 dagar. Planen ska beskriva vilka insatser som kan hjälpa dig tillbaka till jobbet, steg för steg. Det kan handla om anpassade arbetsuppgifter, arbetstider eller stödinsatser.
Syftet är att skapa struktur och tydlighet för både dig och arbetsgivaren kring vägen tillbaka till arbete.
Tänk på: Du har rätt att vara delaktig i planen, och den ska uppdateras vid behov. Behöver du stöd – kontakta Akavia eller skyddsombudet.
Fackförbundet för akademiker
Akavia är av och för – ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. För dig som tror på din förmåga, som vill utveckla och utvecklas, söker fakta och sprider kunskap, skapar förutsättningar för andra och tar ansvar för framtiden.