Dags att planera för din pension
25 år
Vid den här perioden kanske du inte funderar så mycket på din pension. Men du kanske skriver på ett anställningsavtal. Då kan det vara bra att kontrollera vilka förmåner som gäller för just dig. Det kan till exempel handla om rätten till sjuklön, föräldralön, övertidsersättning, tjänstepension, gruppförsäkring och rätten till årlig lönerevision. Allt detta kan du vara säker på om arbetsgivaren har kollektivavtal. Saknas kollektivavtal behöver ditt anställningsavtal kompensera för det.
35 år
Även om pensionen känns avlägsen är det dags att planera framåt. Tjänstepensionen bygger på hur mycket du tjänar under ditt arbetsliv. Om du minskar din arbetstid under till exempel föräldraledighet kan tjänstepensionen minska. Tjänstepension är uppskjuten lön – pengar som betalas senare i form av pension.
45 år
Nu är det dags att maxa pensionen. För att få så hög pension som möjligt så är det bästa att jobba heltid länge och ha tjänstepension från din arbetsgivare, helst kollektivavtalad. Du kan även fundera på om du ska löneväxla för att höja din pension. Tänk på att det är lön före växlingen som ska ligga till grund för lönerevisionen. Var medveten om att såväl statliga som kollektivavtalade ersättningar kan påverkas, liksom en eventuell inkomstförsäkring. Fundera över din risknivå när det gäller placeringar av din allmänna pension och tjänstepension. Gör man inte ett val hamnar man i ett förvalsalternativ. Det är bra alternativ med låga avgifter.
55 år
Se över dina efterlevandeskydd inom tjänstepensionen. Passar de din livssituation eller kan du avstå något skydd och istället boosta din egen pension? Om du har en förmånsbestämd tjänstepension i privat sektor finns begränsningsregler från och med 60 års ålder. Då finns ett tak för hur mycket din pensionsmedförande lön kan öka. Därför är det bra att ha så hög lön som möjligt just innan du fyller 60 år.