Gå till Innehållet

Så får du rätt ingångslön

Som nyexaminerad akademiker väntar ett spännande arbetsliv. För att få en så bra start som möjligt är det viktigt att du redan från början går in med bra villkor.

Akavias rekommenderade ingångslöner 2025: Ekonom (36 400 kr), Jurist (36 400 kr), Samhällsvetare (36 100 kr), IT-akademiker (38 400 kr), Personalvetare (35 400 kr), Kommunikatör (34 500 kr).

Rekommenderad ingångslön som riktmärke

För att medlemmar som är nya på arbetsmarknaden ska hamna rätt från början uppdaterar Akavia löpande sina rekommenderade ingångslöner. De rekommenderade ingångslönerna skiljer sig från de faktiska lönerna och ska ses som riktmärken och kan skilja sig åt beroende på bransch men även utifrån geografiskt läge, tidigare erfarenhet och yrkesroll.

Så får du rätt ingångslön

Vi vet att du lagt mycket kraft och resurser på din utbildning och vi vill att du ska full utväxling på din investering. Därför är det viktigt att veta vilken inångslön du ska ha som nyexaminerad akademiker. Använd våra tips nedan för att hamna rätt från början.

  1. Förbered ditt löneanspråk

    Tänk på att ditt löneanspråk behöver vara realistiskt och försvarbart. Det betyder att du ska kunna motivera ditt förslag. Lönen ska motsvara arbetets komplexitet, ditt ansvarsområde samt vara marknadsmässig. Det är viktigt att du hamnar på rätt nivå från början då det kan vara svårt att ta igen senare.
  2. Använd lönestatistik

    Lön sätts individuellt och påverkas av en mängd faktorer såsom utbildning, yrkesroll, bransch och region. Som medlem har du tillgång till Sveriges bästa lönestatistik för akademiker. Hitta marknadslönen för en titel och jämför olika branscher eller sektorer mot varandra. 
  3. Boka lönerådgivning

    Som medlem har du tillgång till individuell lönerådgivning av våra löneexperter antingen via telefon, mejl eller videosamtal. Våra rådgivare har djup kunskap om akademikers löner och ger dig coachning utifrån din specifika situation . Använd ditt medlemskap och vässa argumenten med en expert innan nästa löneförhandling.

Bli medlem

Akavia är fackförbundet för dig som är- eller studerar till ekonom, jurist, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare eller kommunikatör.

Till ansökan

Förbered dig på bästa sätt

Löneförhandling

När du ska byta jobb är det viktigt att kunna hantera frågan om lön redan under rekryteringsprocessen. Lyckas med löneförhandlingen genom 10 råd från experten.

Lönerådgivning

Att löneförhandla kan vara både spännande och svårt. Få de bästa förutsättningarna för din löneutveckling och ditt lönesamtal med personliga råd från en expert.

Så argumenterar du för en högre lön

Det är viktigt att vara konkret under lönesamtalet. Därför har vi samlat tydliga argument för att bemöta arbetsgivarens invändningar i ditt lönesamtal.