Vilken bransch du väljer att jobba inom har stor betydelse för hur hög lön du kan få. De högsta lönerna för dig som är it-akademiker finns inom bygg, fastighet, finans, försäkring och bank.
Bygg – lön för it-akademiker: 72 000 kronor
- 38 procent är chefer
- 49 procent jobbar i Storstockholm
- 27 procent har bytt jobb sedan förra året
Den högst betalda branschen för it-akademiker är byggbranschen där medianlönen är 72 000 kronor. I den här gruppen är 38 procent chefer, varav 79 procent av dem är enhetschefer eller högre chefer.
Inom byggbranschen har 47 procent en magister- eller masterexamen och 48 procent har en kandidatexamen som högsta utbildningsnivå.
Det är stor geografisk spridning bland it-akademiker som jobbar inom byggbranschen. Endast 49 procent jobbar i Storstockholm, medan 15 procent jobbar i södra Sverige, 14 procent i Göteborg och 13 procent i Malmö-Lund.
Sedan förra året har hela 27 procent bytt jobb, vilket är över snittet och gör det till den bransch på topplistan där flest har bytt jobb delat med bankbranschen. 13 procent har bytt befattning och arbetsgivare, 7 procent har bytt roll internt och 7 procent har gått vidare till en annan arbetsgivare men har samma befattningsnivå.
Fastighet – lön för it-akademiker: 65 300 kronor
- 42 procent är chefer
- 54 procent har en kandidat
- 21 procent jobbar i Göteborg
Inom fastighetsbranschen är medianlönen för it-akademiker 65 300 kronor 2024. Bland dessa har 42 procent en magister- eller masterexamen medan 54 procent har en kandidat som högst utbildningsnivå. Det gör det till den branschen med lägst utbildningsnivå bland övriga branscher på listan.
Något annat som särskiljer fastighet från de andra branscherna är att hela 42 procent av it-akademikerna här är chefer. Även specialist är en vanlig befattningsnivå inom fastighetsbranschen, även den på 42 procent.
Även i den här branschen är det stor geografisk spridning. Trots att störst andel av it-akademikerna inom fastighet jobbar i Storstockholm (54 procent) jobbar hela 21 procent i Göteborg och 17 procent i Malmö-Lund.
Sedan förra året har 25 procent bytt jobb. 8 procent har bytt både roll och arbetsgivare, 17 procent har samma befattning men hos en ny arbetsgivare och ingen har bytt roll internt.
Finans – lön för it-akademiker: 64 000 kronor
- 7 procent är projektledare
- 57 procent har en magister- eller masterexamen
- 27 procent har bytt jobb sedan förra året
Inom finansbranschen är medianlönen för it-akademiker 64 000 kronor 2024. Här jobbar 77 procent av it-akademikerna i Storstockholm.
39 procent är specialister och 7 procent är projektledare, vilket är särskiljande sett till de andra branscherna på topplistan över de högsta lönerna för it-akademiker.
Bland it-akademiker i finansbranschen har 57 procent en magister- eller masterexamen medan 36 procent har en kandidat som högsta utbildningsnivå. Det gör det till den bransch med högst utbildningsnivå bland övriga branscher på listan.
Sedan förra året har hela 27 procent i gruppen bytt jobb, vilket är över snittet och gör det till den bransch på topplistan där flest har bytt jobb delat med bankbranschen. 12 procent har bytt befattning och arbetsgivare, 11 procent har bytt roll internt och 4 procent har gått vidare till en annan arbetsgivare men har samma befattningsnivå.
Försäkring – lön för it-akademiker: 62 900 kronor
- 46 procent är specialister
- 78 procent jobbar i Storstockholm
- 45 procent har en magister- eller masterexamen
I försäkringsbranschen är medianlönen för it-akademiker 62 900 kronor 2024. I den här gruppen har 45 procent en magister- eller masterexamen och 46 procent en kandidat som högsta utbildningsnivå.
Försäkring är den mest Stockholmscentrerade branschen på topplistan över de högsta lönerna för it-akademiker då hela 78 procent jobbar i Storstockholm.
Hela 46 procent av it-akademikerna inom försäkring är specialister. Det gör att försäkring har högst andel specialister på topplistan över de högsta lönerna för ekonomer, delat med de som jobbar på bank.
68 procent av gruppen har samma jobb och arbetsgivare sedan förra året. 10 procent har bytt jobb internt, 10 procent har bytt både roll och arbetsgivare och 4 procent har samma befattningsnivå men hos en ny arbetsgivare.
Bank – lön för it-akademiker: 61 300 kronor
- 46 procent är specialister
- 21 procent är handläggare
- 70 procent samma jobb som förra året
- 73 procent jobbar i Storstockholm
I bankbranschen är medianlönen för it-akademiker 61 300 kronor 2024. I den här gruppen har 55 procent en magister- eller masterexamen och 38 procent en kandidat som högsta utbildningsnivå.
Hela 46 procent av it-akademikerna inom bank är specialister. Delat med försäkring gör det att bankbranschen har högst andel specialister på topplistan över högsta lönerna för ekonomer. Även handläggare är en vanlig befattningsnivå här med 21 procent, vilket är högst andel på topplistan.
Sedan förra året har endast 23 procent bytt jobb medan 70 har samma jobb, vilket är utmärkande i relation till de andra branscherna. Av de som bytt jobb är det vanligast att byta roll internt vilket 12 procent av gruppen har gjort.