Gå till Innehållet

Viktigt att tänka på om arbetsplatsen saknar kollektivavtal

Finns det inget kollektivavtal? Använd vår checklista för säkra viktiga anställningsvillkor direkt i ditt anställningsavtal med din nya arbetsgivare.

Innehåll på sidan

Checklista: Om det inte finns kollektivavtal

Fördelen med att jobba på en arbetsplats med kollektivavtal är att du automatiskt får ett grundpaket med villkor som du inte behöver förhandla fram själv. Något av det första du bör göra är därför att fråga din nya arbetsgivare om de har kollektivavtal.

Om det inte finns kollektivavtal på en arbetsplats är det vanligt att villkor och förmåner regleras i en policy (eller flera). Det gör att arbetsgivaren kan ändra både förmåner och villkor som påverkar din anställning, utan att du och dina kollegor har en möjlighet att påverka besluten.

Därför är det några villkor och förmåner som är extra viktiga att skriva in direkt i ditt anställningsavtal när arbetsplatsen saknar kollektivavtal. Då blir arbetsgivaren bunden att följa villkoren så länge ditt anställningsavtal gäller. Det gäller framförallt:

  • Tjänstepension
  • Lönerevision
  • Försäkringar
  • Semester
  • Uppsägningstid
  • Arbetstid
  • Föräldraledighet
  • Sjukdom

Tjänstepension

På arbetsplatser som har kollektivavtal betalar arbetsgivaren in pengar till din tjänstepension, så kallade tjänstepensionsavsättningar. Många arbetsgivare som saknar kollektivavtal gör ändå tjänstepensionsavsättningar. En vanlig lösning är att arbetsgivaren sätter av en viss procent av din lön i tjänstepension.

Lönerevision

Om det inte finns kollektivavtal har du inte automatiskt rätt till lönesamtal, medarbetarsamtal och lönerevision. Därför bör det skrivas in i ditt anställningsavtal att du har rätt till årlig lönerevision med regler för hur och när den genomförs så det inte blir några missförstånd.

Försäkringar

För att inte gå miste om viktiga ersättningar ifall du skulle bli sjukskriven, skada dig på arbetet eller om du är med om en olycka är det viktigt med försäkringar. Därför bör det skrivas in i ditt anställningsavtal att du har rätt till arbetsskadeförsäkring, sjukförsäkring och grupplivförsäkring som arbetsgivaren står för.

Semester

Enligt lag har du rätt till 25 semesterdagar per år. Även om din arbetsplats saknar kollektivavtal kan du förhandla fram att du vill ha mer semester än så. Det gäller speciellt om din arbetsgivare inte har någon kompensation för övertidsarbete.

Få råd om anställningsavtalet

Som medlem kan du alltid skicka in ett anställningsavtal till våra förhandlare/rådgivare innan du skriver på. Vår ambition är att du får svar inom en till två arbetsdagar.

Skicka in anställningsavtalet

Uppsägningstid

Om det inte finns kollektivavtal gäller uppsägningstiden i lagen om anställningsskydd (LAS). Därför kan det vara värdefullt att förhandla till dig en längre uppsägningstid som gäller om arbetsgivaren skulle säga upp dig. Däremot innebär ofta en sådan överenskommelse att du accepterar motsvarande uppsägningstid ifall du skulle säga upp dig själv.

Arbetstid

En heltidsanställning motsvarar 40 timmars arbetsvecka, om det inte står något annat i anställningsavtalet. I kollektivavtal finns ofta andra regler som flexibel arbetstid, förtroendearbetstid eller förkortad arbetsvecka, vilket kan vara värdefullt att förhandla fram med din nya arbetsgivare och skriva in i anställningsavtalet.

Föräldraledighet

Det är viktigt att ha koll på vilken ersättning som gäller när du är föräldraledig när det saknas kollektivavtal. Föräldralön finns i de allra flesta kollektivavtal och ger dig mer pengar under föräldraledigheten utöver föräldrapenningen från Försäkringskassan. Detta kan vara värdefullt att ta upp med arbetsgivaren innan du skriver på anställningsavtalet.

Sjukdom

Likt föräldralön finns det även sjuklön i många kollektivavtal som ger dig mer ersättning utöver sjukpenning från Försäkringskassan om du skulle bli sjukskriven.

Bonus eller provision

Rörliga lönedelar regleras inte av lagstiftning eller kollektivavtal, utan ofta i en policy. För att säkerställa att villkoren för din bonus inte ändras ensidigt av arbetsgivaren, är det viktigt att din bonus eller provision regleras i ditt anställningsavtal och inte i en separat policy.

Inte medlem i Akavia?

Akavia är fackförbundet för dig som är- eller studerar till ekonom, jurist, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare eller kommunikatör.

Bli medlem

Mer om kollektivavtal

Vad är ett kollektivavtal?

Många anställningsvillkor som tas för givet regleras i just kollektivavtal. Få mer kunskap om hur och varför kollektivavtal är viktigt för dig som akademiker.

Därför tjänar du på att ha kollektivavtal

Det finns många fördelar med kollektivavtal, inte minst ger det ett stort ekonomiskt värde. Här listar vi tio sätt som kollektivavtalet ger dig mer i plånboken.