Gå till Innehållet

Vad är ett kollektivavtal?

Många anställningsvillkor som tas för givet regleras i just kollektivavtal. Få mer kunskap om hur och varför kollektivavtal är viktigt för dig som akademiker.

Innehåll på sidan

Vad innebär kollektivavtal?

Kollektivavtal är ett skriftligt avtal där fackförbund och arbetsgivarorganisationer, eller arbetsgivare, kommer överens om vilka villkor som ska gälla för anställda inom en viss bransch, sektor eller arbetsplats.

Många av de anställningsvillkor som de flesta tar för givet regleras i just kollektivavtal. Det gäller till exempel rätten att få sin lön utbetald en gång i månaden, eller få den prövad en gång om året genom lönerevision och lönesamtal.

Kollektivavtal är grunden för dina rättigheter

Om din arbetsgivare har kollektivavtal finns det en stabil grund för dig som anställd. Man kan säga att med kollektivavtal finns ett golv för anställningsvillkorens lägstanivå, men inte ett tak.

Arbetsgivaren har alltid möjlighet att erbjuda ytterligare förmåner till sina anställda, utöver det som finns i ett kollektivavtal. Likväl kan du alltid förhandla med arbetsgivaren på egen hand om individuella ändringar i ditt anställningsavtal för att anpassa villkor eller förmåner utifrån din situation.

Det ska finnas i ett kollektivavtal

Kollektivavtal är anpassade till den bransch eller arbetsgivare som de är framtagna för och ser därför olika ut på olika arbetsplatser. Ofta innehåller ett kollektivavtal flera olika delar som till exempel avtal om allmänna anställningsvillkor, löneavtal, avtal om tjänstepension och omställning.

Den delen av kollektivavtalet som reglerar allmänna anställningsvillkor, eller allmänna villkor som det också kallas, innehåller bland annat bestämmelser om:

  • Anställningsformer
  • Arbetstider
  • Bisysslor
  • Föräldraledighet
  • Jour och beredskap
  • Semester
  • Sjukersättning
  • Uppsägningstid
  • Utbildning
  • Övertid

Att teckna kollektivavtal

Kollektivavtal förhandlas fram och tecknas mellan en eller flera fackliga organisationer och en arbetsgivare eller en arbetsgivarorganisation. Privata arbetsgivare som inte ingår i en arbetsgivarorganisation kan även teckna ett så kallat hängavtal.

Akavia har till exempel tillsammans med andra fackförbund i Saco förhandlat fram kollektivavtal för tjänstemän inom en rad olika branscher. Till exempel:

  • Svensk Handel, BAO och Almega inom privat sektor
  • Arbetsgivarverket inom statlig sektor
  • Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) inom kommunal sektor

Centrala kollektivavtal

Centrala kollektivavtal tecknas mellan arbetsgivarorganisationer och oftast flera olika fackförbund eftersom det bestämmer ramarna för en hel bransch, yrkesgrupp eller en viss del av arbetsmarknaden.

Lokala kollektivavtal

På många arbetsplatser finns det lokala kollektivavtal som kompletterar de centrala kollektivavtalen. Ett lokalt kollektivavtal tecknas mellan en enskild arbetsgivare och en lokal arbetstagarpart, det vill säga den lokala fackliga föreningen som finns på arbetsplatsen. Ett lokalt kollektivavtal kan reglera olika frågor. Vanligast är den årliga lönerevisionen men det kan även reglera frågor om arbetstid, friskvård och formerna för det fackliga medbestämmandet på arbetsplatsen.

Därför är det viktigt med kollektivavtal

Det finns många fördelar med kollektivavtal. Ett kollektivavtal ger dig som anställd en rad rättigheter, förmåner och villkor utöver det som står i lagen. Beroende på vilket kollektivavtal din arbetsplats omfattas av, får du tillgång till:

  • Tjänstepension med lägre avgifter
  • Högre ersättning vid sjukdom och föräldraledighet
  • Längre semester
  • Trygghet vid omställning och uppsägning

En stor fördel med kollektivavtal är att arbetsgivaren inte kan ändra villkor och förmåner ensidigt, utan om något ska förändras behöver det förhandlas med den fackliga organisationen som företräder medlemmarna på arbetsplatsen. Förhandlingar om ändringar i centrala kollektivavtal görs under avtalsrörelsen.

Måste man ha kollektivavtal?

Det är frivilligt att teckna kollektivavtal. Det finns alltså ingen lag som säger att en arbetsgivare måste ha kollektivavtal. Däremot, om en facklig organisation begär en förhandling om att teckna kollektiv- eller hängavtal är arbetsgivaren skyldig att förhandla om det.

Hur vet jag om det finns kollektivavtal?

Inom statlig och kommunal sektor finns det vanligtvis alltid kollektivavtal. Många privata arbetsgivare är medlemmar i en arbetsgivarorganisation och omfattas då av kollektivavtal.

Jobbar du på ett företag som saknar kollektivavtal bör du försöka se till att de villkor som normalt regleras i kollektivavtal i stället skrivs in i ditt anställningsavtal.

Är du osäker på om det finns kollektivavtal på din arbetsplats brukar det framgå av ditt anställningsavtal. Du kan även använda kollektivavtalskollen för att se om och isåfall vilket kollektivavtal som finns på en arbetsplats eller organisation.

Om det inte finns kollektivavtal

När du ska börja en ny anställning är det viktigt att ta reda på om din framtida arbetsgivare har kollektivavtal eller inte. Om det saknas kollektivavtal på arbetsplatsen behöver du på egen hand säkerställa att dessa anställningsvillkor finns reglerade i ditt anställningsavtal. Det kan vara betydligt svårare att förhandla sig till lika bra förmåner och villkor som enskild individ.

Är du medlem i Akavia och har erbjudits en anställning i ett företag utan kollektivavtal? Kontakta medlemsrådgivningen eller skicka in anställningsavtalet till oss så får du råd av våra förhandlare/rådgivare innan du skriver på.

Den svenska modellen

Den svenska modellen innebär att parterna på arbetsmarknaden träffar överenskommelser med varandra och har varit i bruk sedan 1930-talet. Modellen innebär parterna utan inblandning av politiker och långdragna lagstiftningsprocesser kan agera snabbt och flexibelt.

Många medlemmar ökar legitimiteten

Skälet till att den svenska modellen fungerat så bra beror på att många arbetstagare har valt att vara medlemmar i ett fackförbund. Med en hög organisationsgrad ökar fackförbundens förhandlingsstyrka och legitimitet. Ju fler som väljer att vara med i ett fackförbund desto större blir möjligheterna för fackförbunden att behålla och förhandla fram bättre villkor på arbetsmarknaden genom kollektivavtal.

Bli medlem du också

Våra förhandlare/rådgivare finns här för dig genom hela karriären – oavsett roll, bransch eller sektor. Med närmare 100 års erfarenhet av fackliga frågor och spetskunskap om din profession är Akavia det självklara valet för dig som är ekonom, jurist, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare eller kommunikatör.

Om medlemskapet Bli medlem

Mer om kollektivavtal

Om det inte finns kollektivavtal

Finns det inget kollektivavtal? Använd vår checklista för säkra viktiga anställningsvillkor direkt i ditt anställningsavtal med din nya arbetsgivare.

Fördelar med kollektivavtal som arbetsgivare

Det finns mycket att vinna på att teckna kollektivavtal som arbetsgivare. Här listar vi 13 fördelar och förklarar hur du gör för att teckna kollektivavtal.