Förhandlingar om kollektivavtal med SKR och Sobona
Vi startar nu avtalsförhandlingar på central nivå om lön, löneprocesser och andra anställningsvillkor som ska börja gälla den 1 april 2025. Motparter är Sveriges kommuner och Regioner (SKR) och Sobona (kommunala företagens arbetsgivarorganisation).
En förutsättning för att kommuner och regioner ska kunna rekrytera och behålla den kompetens som behövs i verksamheten på kort och lång sikt är att akademiker upplever att den akademiska kompetensen värdesätts både i form av konkurrenskraftiga löner och anställningsvillkor.
En god arbetsmiljö för ett hållbart arbetsliv
Akademikers bidrag till verksamheten ska motsvaras av en god löneutveckling och konkurrenskraftiga lönenivåer. Det måste också finnas en tydlighet kring förväntningar, mål och kriterier för lönesättningen där de individuella prestationerna och bidragen till verksamheten kopplas till lönesättningen.
Akademiker har rätt till ett yrkesliv i balans och arbetsförhållanden som ger förutsättningar för ett långt och hållbart arbetsliv. Arbetsgivare behöver ta aktivt ansvar för att medarbetarna får den återhämtning som arbetet kräver. Återhämtning bör betraktas som en lika naturlig del av arbetet som exempelvis produktivitet och kreativitet. Därför ska planering och uppföljning av återhämtning ske regelbundet.
Chefer är en nyckelgrupp som måste få den kompetensutbildning som krävs för att kunna leda verksamheten och uppnå verksamhetsmålen. Det ska också finnas tid att utöva ledarskapet, exempelvis att förbereda och genomföra lönesamtal/medarbetarsamtal och ta ansvar för arbetsmiljöarbetet. Akavia har genom AkademikerAlliansen växlat yrkanden med SKR inför avtalsrörelsen 2025 när det gäller så väl villkorsavtalet Allmänna Bestämmelser (AB) samt löneavtalet (HÖK-T).
Övergripande områden som AkademikerAlliansen yrkat inom är
- Akademisk kompetens ska utvecklas och värdesättas inom sektorn
- Akademiker ska ha tydliga löneprocesser
- Akademiker ska ha förutsättningar för återhämtning
- Akademiker ska ha förutsättning för att utöva gott ledarskap
- Akademiker ska ha förutsättningar för att påverka sina villkor
- Akademiker ska ha trygga anställningar
Ett gediget förarbete ligger bakom yrkanden
Akavia har i dialog med förtroendevalda i Akavias kommunala sektionsstyrelse tagit fram förslag till yrkanden. Arbetet har har även tagit intryck från förbundsstyrelsens mål och inriktningsdokument.
Därefter har AkademikerAlliansens* förhandlingsdelegation sammanställt och anpassat yrkandena så de tillvaratar samtliga medlemsförbunds intressen. AkademikersAlliansens representantskap, där Akavia har tre representanter, beslutade slutligen vilka frågor vi gå vidare med i årets avtalsrörelse.
Samtliga yrkanden från AkademikerAlliansen grundas i AkademikerAlliansens fackpolitiska plattform. Därutöver så har resultaten från den partsgemensamma utvärderingen av löneavtalet som genomfördes under 2023 haft stor betydelse när det gäller yrkanden om förändringar i löneavtalet. Tack till medlemmar, fackligt förtroendevalda och arbetsgivare som medverkade i utvärderingen!