Akademiker behöver ha en positiv livslöneutveckling och ett hållbart arbetsliv. Akademiker har en nyckelkompetens som måste värdesättas inom kommunala företag.
― Om de kommunala bolagen ska kunna konkurrera om nyckelpersoner behöver anställningsvillkoren för akademiker vara konkurrenskraftiga och flexibla, säger Anders Ekegren, Akavia och förhandlare för AkademikerAlliansen gentemot Sobona.
Akavia startar nu genom AkademikerAlliansen avtalsförhandlingar inom kommunala företag – så kallade branschöverenskommelser – på central nivå om lön, löneprocesser och andra anställningsvillkor som ska börja gälla den 1 april 2025. Motpart är Sobona, kommunala företagens arbetsgivarorganisation.
Tydliga löneprocesser och ett hållbart arbetsliv
Hållbar arbetsmiljö med goda möjligheter för återhämtning, trygga anställningar och flexibla villkor är förutsättningar för att bolagen ska kunna stå sig i konkurrensen om kompetensen på arbetsmarknaden. Akademikers lönesättning behöver kopplas till individuell prestation tydligare än idag. Alla led i löneprocessen måste bli än mer tydliga.
Chefer är centrala för utvecklingen av verksamheten samt för att skapa ett hållbart arbetsliv för de anställda. Det är mycket viktigt att chefer har förutsättningar för att kunna utöva gott ledarskap och att verksamheterna gör det attraktivt att ta på sig ett chefsuppdrag.
― AkademikerAlliansen föreslår flera viktiga förändringar i avtalen för att få dem mer konkurrenskraftiga som tydligare regler för när arbetsgivaren kan provanställda, bättre villkor för föräldralediga och ökade möjligheter för individuella lösningar säger Anders Ekegren.