Flera viktiga förbättringar i avtalet
Parterna är överens om förändringar och villkor i löneavtalet (HÖK-T) och villkorsavtalet (AB) som syftar till att ge akademiker bättre villkor. Provanställningar ska användas mer restriktivt. Lönesättande chefers förutsättningar är avgörande för kvalitén i lönesättningen samt utredning av individuella tidskonton.
– Jag är glad och nöjd över att parterna har kommit överens om flera viktiga förbättringar. Det har varit ett bra förhandlingsklimat som präglats av en gemensam vilja att nå framåt, säger Jonas Lidberg avtalsansvarig förhandlare på Akavia.
Parterna är överens om förändringar i löneavtalet som tydliggör den lönesättande chefen roll som arbetsgivarensföreträdare samt att lönesättande chefers förutsättningar är avgörande för kvalitén i lönesättningen.
Vidare införs en tidsplan i löneavtalet där arbetsgivare och förtroendevalda ska samråda om en tidsplan för nästkommande års löneöversyn vilket gör att de nya lönerna kan betalas ut så nära den första april som möjligt.
Tydligt löneavtal är en viktig pusselbit
I avtalsrörelsen 2024 tecknades två avsiktsförklaringar gällande löneavtalet. Den första delen är genomförd och i den andra delen har vi förhandlat fram tydligare skrivningar om vad som ska uppnås. Ambitionen är ett tydligare löneavtal.
– Det är glädjande att vi tydliggör chefens roll i lönesättningen samt att Akavias chefsmedlemmar ges förutsättningar att arbeta med kvalitén i lönesättningen. Akavia är också nöjda med att vi påbörjat arbetet med ett tydligare löneavtal som i sin helhet ska vara klart 2027. Akavias uppfattning är att ett tydligt löneavtal är en viktig pusselbit för att klara kompetensförsörjningen inom sektorn säger Jonas Lidberg, avtalsansvarig förhandlare.
Arbetsgivaren ska skapa förutsättningar för kompetensutveckling
Akavia genom AkademikerAlliansen konstaterar tillsammans med SKR och Sobona att det är naturligt att arbetsgivaren skapar förutsättningar för kompetensutveckling. Detta är något som ingår i återkommande utvecklingssamtal mellan medarbetare och chef och som formuleras i individuella utvecklingsplaner som inkluderar kontinuerligt lärande.
– Kompetensutveckling är en av de viktigaste frågorna för Akavias medlemmar säger Jonas Lidberg.
Vi är också överens med arbetsgivarparterna om en rad villkorsförbättringar, bland annat att provanställningar ska kopplas till individen och inte användas generellt vid anställningar.
Individuella tidskonton ska utredas
En partsgemensam arbetsgrupp ska utreda förutsättningarna för att införa individuella tidskonton. Syftet är att möjliggöra individuella överenskommelser om individers villkor för ledighet, pengar eller pensionsavsättning.
– Individuella lösningar är viktigt för Akavias medlemmar och det är en fråga som förbundet drivit under flera år. Akavia ser också de individuella möjligheterna som ett sätt att öka attraktiviteten för sektorn säger Jonas Lidberg.
Förbättrad trygghet för lediga med graviditetspenning
En förbättring är också förbättrad trygghet för de som är lediga med graviditetspenning på heltid och som blir uppsagda på grund av arbetsbrist. Uppsägningstiden kommer nu att börja löpa från den tidpunkt då man är helt eller delvis tillbaka på arbetet
Den som vill vara föräldraledig i perioden juni-augusti ska anmäla sådan ledighet i samband med önskemål om huvudsemestern.
Det nya avtalet ger också tydligare regler för de medlemmar som omfattas av flextid.
– Avslutningsvis är jag är glad över att vi gjort förbättringar och förtydliganden för våra medlemmar, våra förtroendevalda och förbättrat förutsättningarna för våra chefsmedlemmar i sektorn säger Jonas Lidberg.
Huvudsakliga punkter i överenskommelsen
- Förbättrade löneprocesser som stärker tillsvidareavtalet.
- Chefens roll i löneprocessen blir tydligare.
- Den avtalsvårdande gruppen har stärkts.
- Provanställning ska kopplas till individ - inte tillämpas generellt vid anställningar.
- Förbättrad trygghet för lediga med graviditetspenning som sägs upp på grund av arbetsbrist, genom att uppsägningstiden börjar löpa då anställd är tillbaka i arbete.
- Tydligare regler kring flextid.
- Frågan om individuella tidskonton ska utredas av en partsgemensam arbetsgrupp. Syftet är att möjliggöra individuella överenskommelser om individers villkor värden kring ledighet, pengar eller pensionsavsättning, samtidigt som eventuella risker för individen ska klargöras.
- Stärkta ekonomiska villkor för deltidsarbetande genom att begreppet fyllnadslön tas bort och ersätts med övertid.
- Semesterlönetillägget räknas upp.