Akavia har växlat yrkjande med Svenska kyrkan
Den 3 februari lämnade Akavia och Akademikerförbundet SSR med förtecknade förbund in sina yrkanden inför avtalsförhandlingar med Svenska kyrkans arbetsgivareorganisation (SKAO). De nuvarande kollektivavtalen löper ut den 30 april 2025. Utgångspunkten är ett ettårigt avtal.
Avtalsinriktning för 2025 är att öka medarbetarnas möjligheter till flexibilitet och att påverka sin egen arbetssituation och villkor inom ramen för kollektivavtalet. Det ökar både Svenska kyrkans attraktivitet som arbetsgivare och leder på sikt till ett hållbarts arbetsliv.
Yrkanden
Akavia och Akademikerförbundet SSR med förtecknad förbund avtalskrav handlar bland annat om:
Lön
Alla medlemmars löneutveckling ska spegla kompetens och prestation, och en utveckling av tillämpningen av det lokala löneavtalet.
- Ett processlöneavtal utan angiven siffra men med en stupstock om 4,2 procent.
- Lönesättande samtal där chef och medlem i dialog diskuterar lön, ska vara huvudspåret i lönerevisionsprocessen även fortsättningsvis.
- Lönesamtalet ska bygga på tydliga och till verksamheten anpassade lönekriterier som är i förväg kommunicerade med medarbetarna.
- Arbetsgivaren genomför en löneanalys gällande samtliga professioners löner, löneutveckling samt lönespridning, i syfte att identifiera yrkesgrupper där lönespridningen riskerar att vara oattraktiv eller inte leda till goda arbetsprestationer.
Möjlighet till individuella överenskommelser och flexibilitet
Fler möjligheter till att komma överens om individuella villkor för ett hållbart arbetsliv samt ökad attraktivitet som arbetsgivare.
- Möjlighet för chef och medarbetare att teckna individuella överenskommelser gällande exempelvis arbetstidsberoende ersättningar, pensionsavsättning, uppsägningstid, ledighetsvillkor, distansarbete, semesterdagar och resor.
- Arbetstidsförkortning genom ett individuellt ”konto” med möjlighet för medarbetaren att själv välja hur värdet ska tas ut. Individen kan välja förkortad arbetstid, pensionsavsättning, fler semesterdagar, eller kontant betalning.
Arbetsmiljö, kompetensutveckling och ledarskap
Arbetsmiljön och villkoren är sammanbundna och behöver samspela för att ett längre och hållbart arbetsliv ska vara möjligt. Bland annat behövs ett ökat stöd till chefer för att säkerställa en god och hållbar arbetsmiljö.
- Lokalt arbete för en förbättrad organisatorisk arbetsmiljö, där både arbetsgivare och arbetstagare erbjuds tydliga verktyg för arbetet med arbetsmiljö, exempelvis webbutbildningar, checklistor och goda exempel.
- Chefer med personalansvar erbjuds kompetensutveckling med fokus på ledarskap, mentorskap, vägledning samt arbetsmiljö.
- Tydlig plan för strategisk kompetensutveckling kopplad till verksamhetens krav och individens utveckling.
Fackligt förtroendevalda
Lokal facklig verksamhet och lokal tillämpning spelar en nyckelroll för att parterna ska kunna utveckla kollektivavtalen.
- Parterna tar fram partsgemensam vägledning för goda förutsättningar och villkor för fackligt förtroendevalda.
Konsekvensändringar
- Fyra veckors betald semester under första anställningsåret.
- Mertidsersättning ersätts med övertidsersättning.