Allt om kollektivavtal
Få mer kunskap om varför kollektivavtal behövs, vad som är viktigt om det saknas kollektivavtal på arbetsplatsen och hitta ditt avtal med kollektivavtalskollen.
Om kollektivavtal
Vad är ett kollektivavtal?
Många anställningsvillkor som tas för givet regleras i just kollektivavtal. Få mer kunskap om hur och varför kollektivavtal är viktigt för dig som akademiker.
Om det inte finns kollektivavtal
Finns det inget kollektivavtal? Använd vår checklista för säkra viktiga anställningsvillkor direkt i ditt anställningsavtal med din nya arbetsgivare.
Vinster med kollektivavtal
Det finns många fördelar med kollektivavtal, inte minst ger det ett stort ekonomiskt värde. Här listar vi tio sätt som kollektivavtalet ger dig mer i plånboken.
Om kollektivavtal för tjänstemän i din sektor
Privat
Få koll på vilket kollektivavtal som finns på ditt företag och utforska vilket avtal som gäller för dig som är akademiker inom det privata näringslivet.
Statlig
Få koll på några av de viktigaste avtalen som gäller för dig som är akademiker och jobbar inom statlig sektor där Saco-S tecknar kollektivavtal för tjänstemän.
Kommun och region
Få koll på vilket kommunalt kollektivavtal din arbetsplats har och utforska vad som gäller som akademiker inom kommun, region eller på ett kommunalt företag.
Kollektivavtalskollen – hitta vilket avtal som gäller
Använd sökfunktionen för att se om ett företag eller organisation har kollektivavtal, och isåfall vad det heter. Du kan antingen skriva in namn eller organisationsnummer.
Saknar vi information om ett kollektivavtal? Skicka gärna ett mejl till arbetsgivare@akavia.se för att bidra till att komplettera vårt kollektivavtalsregister.
7 tips innan du skriver på ett anställningsavtal
Kollektivavtal och anställningsavtal kan kännas komplicerat. Här har vi samlat några viktiga delar att se över innan du skriver på – både när du byter jobb eller roll internt.
Kollektivavtal för arbetsgivare
Så tecknar du kollektivavtal
Det finns mycket att vinna på att teckna kollektivavtal som arbetsgivare. Här listar vi 13 fördelar och förklarar hur du gör för att teckna kollektivavtal.
Det innebär hängavtal
Som företag eller arbetsgivare i privat sektor kan du teckna hängavtal direkt med ett fackförbund. Se vad det innebär och hitta rätt lösning för din verksamhet.
Frågor och svar om kollektivavtal
Ett kollektivavtal är ett skriftligt avtal som reglerar anställningsvillkor och löner för en arbetsplats eller en bransch. Kollektivavtal tecknas mellan fackliga organisationer och arbetsgivare eller mellan fackliga organisationer och arbetsgivarorganisationer. Kollektivavtal kan ses som ett "golv" för anställdas villkor, vilket innebär att de fastställer minimivillkor som arbetsgivaren inte får underskrida, men de hindrar inte bättre villkor.
Nej, det är frivilligt för alla organisationer och företag att teckna kollektivavtal. Däremot är arbetsgivaren skyldig att förhandla om en facklig organisation begär förhandling om kollektivavtal eller hängavtal.
Kollektivavtal ger en extra trygghet för de anställda utöver det som anges i lagen och kan skräddarsys utifrån de behov som finns på en arbetsplats eller i en bransch. Därför ser många kollektivavtal olika ut och innehållet varierar.
Ett kollektivavtal ska innehålla bestämmelser om allmänna anställningsvillkor som till exempel semester, semestertillägg, semesterersättning, arbetstid, övertidsersättning, traktamente vid resor men även regler för löner och lönerevision, tjänstepension, försäkringar vid sjukdom, arbetsskada och dödsfall, sjuk- och föräldralön samt regler för omställning och uppsägning.
Utan kollektivavtal finns ingen garanti till lönerevision, rätt till lönesamtal eller möjlighet till löneutveckling på arbetsplatsen. Saknas kollektivavtal så saknas gemensamma regler för hur processen ska gå till, hur ofta lönerevisionen ska genomföras och tydlighet för anställda hur de kan påverka sin lön.
För att akademikers löneutveckling ska gynnas anser Akavia att lönebildning ska ske lokalt hos arbetsgivaren genom en analys av verksamheten och löneläget tillsammans med den fackliga förening som finns på arbetsplatsen. Procentuella löneökningar eller löneutrymmen bör inte bestämmas i centrala kollektivavtal, eftersom Akavia anser att det är den enskilde medlemmen som är bäst lämpad att föra sin egen talan gällande sin prestation, betydelse för verksamheten och lön.
Om arbetsgivaren inte har kollektivavtal måste du själv förhandla om alla anställningsvillkor och säkerställa att de är reglerade i ditt anställningsavtal. Detta kan bland annat inkludera rätten till lönerevision, lönesamtal, övertidsersättning, semesterdagar, tjänstepension, försäkringar, sjuk- och föräldralön.
Har din arbetsplats inte kollektivavtal kan förmåner och villkor regleras i policy. Då finns det däremot ingen garanti för årlig lönerevision eller andra förmåner eftersom arbetsgivaren kan ändra eller dra tillbaka alla förmåner utan att ni som är anställda kan påverka beslutet.
Utan kollektivavtal har du endast de rättigheter som regleras av lagar och de ersättningar eller förmåner som finns i ditt anställningsavtal. Om du jobbar på en arbetsplats som saknar kollektivavtal måste dina förmåner regleras i ditt anställningsavtal för att gälla, till exempel tjänstepension, övertidsersättning och sjuk- eller föräldralön.
Har arbetsplatsen inte kollektivavtal är det viktigt att du säkerställer att fler villkor och förmåner regleras direkt i ditt anställningsavtal, innan du skriver på och accepterar ett jobberbjudande.
Saknas kollektivavtal är risken stor att du får sämre villkor än vad andra arbetsgivare inom samma bransch erbjuder. Till exempel kan du gå miste om övertidsersättning, föräldralön och sjuklön men även att du får sämre villkor gällande tjänstepension och försäkringar om du blir sjuk eller skadas av/på jobbet.
Vid uppsägning utan kollektivavtal gäller lagen om anställningsskydd (LAS). Enligt LAS är uppsägningstiden minst en månad, men kan vara längre beroende på anställningstid eller vad som står i ditt individuella anställningsavtal.
Nej, det är inte olagligt att inte ha kollektivavtal. Arbetsgivare väljer att teckna kollektivavtal frivilligt. Dock kan fackförbund begära förhandling om kollektivavtal eller hängavtal och då är arbetsgivaren skyldig enligt lag att förhandla. Dessutom kan fackförbund vidta stridsåtgärder som till exempel strejk när det inte finns kollektivavtal.
Om företaget inte har kollektivavtal har arbetsgivaren ingen förhandlingsskyldighet när det genomförs förändringar i verksamheten. Det gör att du som anställd inte har möjlighet att påverka beslut om till exempel omorganisationer, ändringar av villkor, bonusar eller förmåner.
När ett företag inte har kollektivavtal behöver alla anställningsvillkor förhandlas individuellt mellan varje anställd och arbetsgivaren. Det kan leda till att du går miste om ekonomisk kompensation i form av tjänstepension, sjuk- och föräldralön och får sämre villkor jämfört med vad som normalt finns i kollektivavtal. Om det saknas kollektivavtal har arbetsgivaren också frihet att ensidigt ändra policy med villkor och förmåner, vilket kan skapa osäkerhet för dig som anställd.
Vilket kollektivavtal du omfattas av beror på vilken facklig organisation som finns på arbetsplatsen och vilken arbetsgivarorganisation som din arbetsgivare är ansluten till. Det kan också bero på vilken bransch du arbetar inom.
Använd kollektivavtalskollen för att se vilket kollektivavtal som gäller på din arbetsplats.
Kollektivavtal är skriftliga avtal mellan fackförbund och arbetsgivare som reglerar anställningsvillkor och löner för en viss bransch eller arbetsplats.
Kollektivavtal innebär att det finns fastställda minimivillkor för anställningar, vilket ger trygghet och förutsägbarhet för de anställda. Det reglerar löner, arbetstider, semesterdagar, pension och andra förmåner.
Kollektivavtal betyder att arbetsgivaren har kommit överens med ett (eller flera) fackförbund som i sin tur företräder de anställdas intressen på arbetsplatsen. I kollektivavtalet regleras anställningsvillkor som rätten till semester, övertidsersättning, lönerevision, tjänstepension och omställningsstöd för en viss arbetsplats eller bransch.
Kollektivavtal ger ekonomiska fördelar och trygghet för de anställda genom att fastställa minimivillkor för anställningar. Det skapar en stabil grund för arbetslivet och säkerställer rättvisa villkor.
Kostnaden för kollektivavtal varierar beroende på bransch och arbetsgivare. Kostnaderna kan inkludera högre löner, tjänstepension och försäkringar, men också administrativa kostnader för att följa avtalet.
Bli medlem här
Som medlem har du vårt fulla stöd genom hela ditt arbetsliv. Bli medlem och ta del av alla de förmåner som ingår i medlemskapet.