Att dela på föräldraledigheten påverkar livslönen
När ni beslutar hur ni ska dela upp er föräldraledighet är det viktigt att väga in helheten. Det finns mycket underlag i forskning som visar att längre frånvaro från arbetslivet på grund av föräldraledighet, vård av sjukt barn och större andel deltidsarbete påverkar kvinnors löneutveckling i decennier framåt och även den framtida pensionen.
Fördelningen av föräldraledighet är en av de faktorer som mest påverkar kvinnors livslön då kvinnor generellt tar ut mer föräldraledighet och dagar för vård av sjukt barn, 70 procent jämfört med männens 30 procent.
Bland akademiker har kvinnor 3,7 miljoner lägre livslön än män – vilket motsvarar 15,8 procent. Inom vissa utbildningsgrupper är skillnaden ännu större, exempelvis har kvinnor som är ekonomer 4 miljoner lägre livslön än män som är ekonomer. För att åstadkomma en märkbar förändring behöver pappor ta ut en ökad del av föräldraledigheten under barnets första år.
Med Sacos uträkningsverktyg kan du jämföra livslönen för män och kvinnor baserat på utbildningsinriktning.
Föräldralön gör det ekonomiskt att dela lika
Arbetar du hos en arbetsgivare med kollektivavtal har du i stort sett alltid rätt till föräldralön – en extra lön för den som är föräldraledig utöver ersättningen från Försäkringskassan. Föräldralönen gör att många familjer tjänar på att dela lika på föräldraledigheten.