Vad är ett skyddsombud?
Ett skyddsombud är arbetstagarnas representant i frågor som rör både den fysiska, digitala, organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Det är arbetsgivaren som ansvarar för arbetsmiljön enligt svensk arbetsmiljölagstiftning men skyddsombudet har en betydelsefull roll i att bevaka, driva och utveckla en god arbetsmiljö. På arbetsplatser med minst fem anställda ska det finnas ett skyddsombud, eller arbetsmiljöombud som det också kallas.
En arbetsgivare kan inte utse vem som ska vara skyddsombud. Om arbetsgivaren omfattas av kollektivavtal är det den fackliga föreningen som finns lokalt på arbetsplatsen som utser en arbetstagare till skyddsombud. Om arbetsgivaren inte har kollektivavtal, eller om det inte finns någon facklig förening lokalt på arbetsplatsen, utser arbetstagarna på arbetsplatsen skyddsombudet. Uppdraget som skyddsombud är frivilligt och om ingen vill åta sig uppdraget förblir rollen otillsatt.
Skyddsombudet har till uppgift att bevaka och verka för att arbetsgivaren upprätthåller en bra arbetsmiljö. Om skyddsombudet upptäcker brister i arbetsmiljön, har skyddsombudet mandat att ställa krav på arbetsgivaren.Skyddsombudet kan då ställa krav på arbetsgivaren att vidta åtgärder för att undanröja risker i arbetsmiljön. Ett skyddsombud kan till och med stänga en arbetsplats om det föreligger omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa, det kallas för skyddsstopp.
Vad är en skyddskommitté?
På arbetsplatser med minst 50 arbetstagare, eller om de anställda begär att det, ska det finnas en skyddskommitté som ska bestå av representanter från arbetsgivaren och från arbetstagarna.
Skyddskommitténs uppgift är att bidra till arbetsplatsens arbetsmiljöarbete, det vill säga arbeta för en god arbetsmiljö på arbetsplatsen så att de anställda trivs, mår bra och inte blir sjuka. Skyddskommittén ska således framförallt arbeta med arbetsplatsens systematiska arbetsmiljöarbete.
Vem ska vara med i en skyddskommitté?
I arbetsmiljöförordningen anges att följande representanter ska ingå i en skyddskommitté:
- Någon i företagsledande ställning
- Någon från styrelsen för det lokala facket
- Ett skyddsombud
- Företrädare för företagshälsa