Vad är ett skyddsombud?
Ett skyddsombud är arbetstagarnas representant i frågor som rör både den fysiska, digitala, organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Det är arbetsgivaren som ansvarar för arbetsmiljön enligt svensk arbetsmiljölagstiftning men skyddsombudet har en betydelsefull roll i att bevaka, driva och utveckla en god arbetsmiljö.
På arbetsplatser med minst fem anställda ska det finnas ett skyddsombud, eller arbetsmiljöombud som det också kallas. Arbetsgivaren kan dock inte utse skyddsombud: Om arbetsgivaren omfattas av kollektivavtal är det den facklig organisationen som utser skyddsombudet, i det fall att arbetsgivaren inte tecknat kollektivavtal kan medarbetargruppen utse skyddsombud. Uppdraget som skyddsombud är frivilligt och om ingen vill åta sig uppdraget förblir rollen otillsatt.
Skyddsombudet har till uppgift att bevaka och verka för att arbetsgivaren upprätthåller en bra arbetsmiljö. Om arbetsgivaren missköter sig har skyddsombudet mandat att ställa krav. Det kan till exempel handla om överträdelse gällande övertid eller att stänga ner en arbetsplats eller arbetsområde som anses farligt. Detta gäller dock endast om arbetstidslagens regler inte ersatts av kollektivavtal, då är det de fackliga organisationerna som bevakar att avtalet följs.
Vad är en skyddskommitté?
På arbetsplatser med minst 50 arbetstagare ska det enligt arbetsmiljölagen finnas en skyddskommitté som bör bestå av representanter både från arbetsgivaren och från arbetstagaren. Vanligtvis är det en facklig organisation som utser arbetstagarnas representant, och om det saknas en facklig på arbetsplatsen utser arbetstagarna själva en representant. Minst en av representanterna ska vara skyddsombud.