Gå till Innehållet

Uthyrningslagen och 24 månadersregeln – det här gäller

Som inhyrd konsult, anställd av ett bemanningsföretag, har du i vissa situationer ett starkare anställningsskydd, enligt uthyrningslagen. Se vad lagen och 24-månadersregeln innebär för konsulter i praktiken.

Vad är uthyrningslagen?

Uthyrningslagen reglerar rättigheter och skyldigheter för dig som är en inhyrd arbetstagare eller konsult med uppdrag att löpande utföra arbetsuppgifter åt kunden.

Enligt uthyrningslagen är kundföretag bland annat skyldiga att informera dig som är konsult eller inhyrd arbetstagare om lediga tillsvidareanställningar och provanställningar hos företaget. Och det är även den här lagen som gör att bemanningsföretag inte får hindra dig som uthyrd arbetstagare eller konsult att ta anställning hos kundföretaget.

Sedan 1 oktober 2024 har lagen kompletterats med en rätt för dig som konsult att i vissa fall erbjudas en tillsvidareanställning hos kunden, den kallas även 24-månadersregeln.

Vem omfattas av uthyrningslagen?

Det finns inget entydigt svar gällande vem som omfattas av lagen, utan det måste göras en helhetsbedömning i varje enskilt fall. Men kortfattat gäller lagen dig som är en inhyrd arbetstagare, konsult, med uppdrag att löpande utföra arbetsuppgifter åt kunden. Det är inte möjligt att i förväg avtala bort lagens regler, till exempel i ett anställningsavtal.

Vad innebär 24-månaders regeln i uthyrningslagen?

I praktiken innebär 24-månadersregeln att kunden är skyldig att erbjuda dig som inhyrd arbetstagare en tillsvidareanställning alternativt betala två månadslöner i ersättning till dig, om du har varit inhyrd och placerad på samma driftsenhet under 24 månader under en period om 36 månader. Det behöver inte vara 24 månader i sträck och du kan ha bytt bemanningsföretag under perioden.

Det är en ”driftsenhet” i uthyrningslagen

Med driftsenhet menas en del av ett företag, till exempel en byggnad eller ett kontor som är beläget inom ett och samma område. Regeln gäller oavsett om du arbetat hel- eller deltid och oavsett om din placering ägt rum under en sammanhängande tid eller varit uppdelad i flera perioder.

Frågor och svar: Uthyrningslagen för dig som är konsult

Mer om anställningsformer och avtal

Innan du skriver på ett nytt anställningsavtal

Anställningsavtal kan kännas komplicerat. Här har vi samlat 7 viktiga delar att se över innan du skriver på – både när du byter jobb eller roll internt.

Anställningsformer

Vilken anställningsform du har i ditt anställningsavtal påverkar bland annat vilken uppsägningstid som gäller enligt lagen om anställningsskydd (LAS).