Tjänstledighet för studier
Enligt studieledighetslagen har du som vill gå en utbildning rätt till ledighet från din anställning. För att ha rätt till studieledighet ska du vid ledighetens början ha varit anställd hos arbetsgivaren de senaste sex månaderna, alternativt sammanlagt minst tolv månader under de senaste två åren.
Vår rekommendation är att ansöka om tjänstledighet för studier i god tid. Detta eftersom arbetsgivaren kan skjuta upp tidpunkten för din tjänstledighet. Om det gäller en kortare ledighet som sammanlagt inte överstiger en arbetsvecka kan arbetsgivaren skjuta upp begärd ledighet i två veckor. Om det rör sig om längre tid kan arbetsgivaren skjuta upp begärd ledighet i sex månader. Vill din arbetsgivare skjuta upp ledigheten längre än så krävs samtycke från din berörda lokala fackliga förening.
-> Lag (1974:981) om arbetstagares rätt till ledighet för utbildning
Tjänstledighet för att starta eget företag
Enligt lag har du rätt till ledighet för att bedriva näringsverksamhet på heltid från din nuvarande anställning för att själv, eller genom juridisk person, starta eget företag. Det är däremot viktigt att notera att din egen verksamhet inte får konkurrera med arbetsgivarens.
För att ha rätt till tjänstledigheten ska du vid ledighetens början ha varit anställd hos arbetsgivaren de senaste sex månaderna, alternativt sammanlagt minst tolv månader under de senaste två åren. Du kan som mest få sex månader ledigt hos en och samma arbetsgivare.
Vill du ta tjänstledigt för att bedriva näringsverksamhet behöver du anmäla det till din arbetsgivare minst tre månader innan ledighetens början. Du behöver även inkludera hur lång tid du planerar att vara ledig i din anmälan. Från att du skickat in din anmälan har arbetsgivaren maximalt en månad på sig att ge beslut om ledigheten.
Om du vill återgå till arbetet efter din tjänstledighet, eller avbryta din ledighet, har arbetsgivaren möjlighet att skjuta upp din återgång i högst en månad.
Här får du svar på fler frågor om tjänstledighet för att starta eget.
-> Lag (1997:1293) om rätt till ledighet för att bedriva näringsverksamhet
Tjänstledighet på grund av trängande familjeskäl
Du har enligt lag rätt till ledighet vid trängande familjeskäl. Detta innefattar sjukdom eller olycksfall som innebär att din omedelbara närvaro är absolut nödvändig. Vissa kollektivavtal ger dig även rätt till bibehållen lön under en begränsad tid för denna typ av tjänstledighet.
-> Lag (1998:209) om rätt till ledighet av trängande familjeskäl
Tjänstledighet på grund av vård av närstående
Vid vård av närstående eller en nära anhörig som är svårt sjuk har du rätt att få ledigt från jobbet enligt lag och arbetsgivaren har inte möjlighet att neka dig ledighet. Med närstående menas någon som du har en nära relation till, till exempel en familjemedlem, släkting, vän eller granne.
Du kan även ha rätt ersättning för närståendevård, så kallad närståendepenning, från Försäkringskassan. Läs mer om hur du ansöker om närståendepenning här.
-> Lag (1988:1465) om ledighet för närståendevård
Tjänstledighet på grund av svenskundervisning för invandrare
Enligt lag har du rätt att vara ledig för att läsa svenska för invandrare. Du kan vara ledig antingen på heltid eller på deltid. Det kan finnas vissa avvikande regler i kollektivavtalet som gäller för din arbetsplats.
-> Lag (1986:163) om rätt till ledighet för utbildning i svenska för invandrare
Tjänstledighet på grund av militärtjänstgöring
Rätten avser militärtjänstgöring inom det svenska totalförsvaret. Totalförsvaret innefattar bland annat allmän tjänsteplikt, värnplikt och civilplikt. Totalförsvaret omfattar samtliga delar av landets försvar.
Däremot är det skillnad på om du ansöker frivilligt eller om det är genom den lagstadgade plikten. Ansöker du frivilligt har du inte rätt till ledighet vid antagningsprövningen men däremot har du rätt till ledighet för utbildningen om du blir antagen.
Du omfattas inte av rätten till tjänstledighet om du blir inkallad för att tjänstgöra i ett annat land än Sverige. I dessa fall får du komma överens med arbetsgivaren om ledighet på annat sätt, om det kan finnas lagkrav om militärtjänstgöring i annat land som du omfattas av.
Viktigt är också att om du vill återgå till din anställning efter värnplikt eller civilplikt så behöver du informera din arbetsgivaren om detta innan tjänstgöringen, se 9 kap 3 § lag (1994:1809).
-> Lag (1994:1809) om totalförsvarsplikt
Tjänstledighet för politiska uppdrag
Som anställd har du alltid rätt att vara tjänstledig för offentligt politiskt uppdrag. Det är viktigt att du ansöker om ledigheten och att du får ansökan beviljad av arbetsgivaren. Kontakta oss om det skulle bli en diskussion med din arbetsgivare.
Din rätt till ledighet för politiska uppdrag regleras i Regeringsformen eller Kommunallagen beroende på vilken typ av politiskt uppdrag det handlar om.
Riksdag och regering
Ett statsråd får inte inneha någon annan anställning och därmed har du implicit rätt att få tjänstledighet beviljad av din arbetsgivare.
-> Regeringsformen (1971:152)
Politiska uppdrag på kommunal och regional nivå
Inom kommun och region har du rätt att få ledighet i den mån det behövs för att du ska kunna vara närvarande vid möten, resor och utöver det för att få tillräckligt med dygnsvila.
-> Kommunallag (1991:900)