Gå till Innehållet

A-kassa för egenföretagare

Du som har eget företag kan ha rätt till ersättning vid arbetslöshet. Få en överblick om hur det fungerar och vad som gäller för dig som är företagare.

Försäkra din inkomst som företagare

Grundreglerna är lika för anställda och företagare

Har du haft eget företag som huvudsaklig sysselsättning kan du få a-kassa om du är helt arbetslös. Grundreglerna är lika för anställda och företagare. För att företagare ska räknas som arbetslösa krävs att verksamheten upphört eller är pausad. Detta grundar sig i regler och tillämpning för alla Sveriges a-kassor och därmed även Akademikernas a-kassa.

Akavias inkomstförsäkring kompletterar ersättningen du får från a-kassan. Om du blir arbetslös kan du få upp till 80 procent av din lön upp till 100 000 kronor per månad i 120 arbetsdagar (motsvarande sex månader). För att kunna nyttja inkomstförsäkringen behöver du vara medlem i både Akavia och Akademikernas a-kassa.

Speciella regler för dig som har eget företag och är arbetslös

Normalt gäller att du bara har rätt till arbetslöshetsersättning så länge som du inte fortsätter att bedriva din verksamhet. Arbetslöshetsförsäkringen är restriktiv vid bedömningen av företagares arbetslöshet eftersom ersättningen inte ska vara en utfyllnad i företag med dålig lönsamhet. Den ska inte heller vara ett stöd för uppbyggnad av företag.

Hur räknar a-kassan ut ersättningen du kan få?

Det finns tre olika sätt att räkna ut ersättningen för dig som har haft eget företag, antingen genom:

  1. Senast taxerade inkomst,
  2. Genomsnitt av flera år eller
  3. Inkomst från tidigare anställning.

Akademikernas a-kassa väljer det alternativ som är mest förmånligt för dig.

Inte medlem i Akavia?

Gör som 140 000 akademiker

Bli medlem

Starta eget tio tips

Funderar du på att starta eget företag? Här listar vi våra tio bästa tips om vad du bör tänka på. Lycka till!

Tjänstledig för att starta eget

Vill du starta eget men inte säga upp dig från din anställning? Du har rätt att vara ledig från din anställning för att bedriva näringsverksamhet. Här följer kortfattat vad som gäller.