Gå till Innehållet

Utbildning och livslångt lärande

Att välja en akademisk utbildning är en investering, både för individen och samhället. För att det ska vara attraktivt att studera vid högskola eller universitet är det centralt att utbildning lönar sig och att studenter erbjuds goda studievillkor.

Så jobbar Akavia med utbildningsfrågor

För att det ska vara attraktivt att studera vid högskola eller universitet är det centralt att utbildning lönar sig och att studenter erbjuds goda studievillkor. Högre utbildning ska vara av hög akademisk kvalitet och ha en nära koppling till arbetsmarknadens behov. En föränderlig och global arbetsmarknad förutsätter tillgång till relevant vidareutbildning även för yrkesverksamma akademiker.

Artiklar inom utbildning och livslångt lärande

  • Utbildningspolitiska programmet

    Utbildning ska löna sig, både för individen och för samhället, och vikten av det livslånga lärandet. Det är två bärande delar för Akavias utbildningspolitiska program.

  • Lönsam utbildning och livslångt lärande

    Akavias första utbildningspolitiska program är klart. För att få med alla aspekter och behov bjöds förtroendevalda från förbundets sektioner, delegationer och professionsföreningar in för digitala rundabordssamtal under hösten.

  • 1 000 kronor i löneskillnad mellan nyexade kvinnor och män

    Akavias senaste lönestatistik visar att nyexaminerade it-akademiker hade högst ingångslön under 2023 följt av jurister och ekonomer. Statistiken visar också att nyexade kvinnliga akademiker får 1 000 kronor mindre i ingångslön än manliga akademiker.

  • Vad händer med räntan på studielån?

    Varje år sätts en ny ränta för studiemedelslån och det står nu klart att räntan på studielån för 2024 blir 1,23 procent. Det betyder att räntan mer än fördubblas jämfört med 2023 då räntan var 0,59 procent. Charlotte Tarschys, chefsekonom på Akavia, går igenom räntehöjningen.

  • Branscherna med högst och lägst ingångslöner 2023

    Akavias löneenkät från 2022 bland sina medlemmar visar att ingångslönerna för akademiker kan skilja sig stort mellan olika branscher. I topp hamnar myndigheter inom utbildning och tjänsteföretag. Revision och domstolar placerar sig i botten.

Inte medlem?

Gör som 140 000 akademiker

Bli medlem idag