
Hög arbetsbelastning bland Sveriges domare
En stor majoritet av Sveriges domare har en ansträngande arbetsbelastning och varannan domare ser arbetsbördan som ett hot mot rättssäkerheten. Det visar en ny rapport från Akavia och Saco-S Domstol.
Rättsväsendet och dess myndigheter utgör en hörnsten i det demokratiska samhället. Genom ett modernt, hållbart rättsväsende och förvaltning är avgörande för att lösa svåra samhällsutmaningar.
Akavias medlemmar är välutbildade akademiker på strategiska positioner inom den svenska offentliga förvaltningen. Tillsammans driver de utvecklingen framåt inom rättsväsendet, på myndigheter eller inom kommun och region.
Akavia verkar för att skapa goda förutsättningar för våra medlemmar som arbetar i medborgarnas tjänst. Vi påverkar utvecklingen av offentlig sektor på olika nivåer och med olika verktyg som facklig part.
Genom förhandlingsarbete, påverkansarbete och samverkan driver vi medlemmarnas intressen på central och lokal nivå och medverkar till utvecklingen av offentlig verksamhet. Ett mål för Akavia som facklig organisation är att påverka beslutsfattare och skapa opinion i frågor som är viktiga för våra professioner.
En stor majoritet av Sveriges domare har en ansträngande arbetsbelastning och varannan domare ser arbetsbördan som ett hot mot rättssäkerheten. Det visar en ny rapport från Akavia och Saco-S Domstol.
Nyligen fick Myndigheten för digital förvaltning (Digg) och Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) i uppdrag av regeringen att bland annat utarbeta riktlinjer för användning av AI inom offentlig förvaltning. Akavia, som tidigt lyfte behovet av sådana riktlinjer, välkomnar arbetet.
24/10/2023 Trots att Sverige ofta framhålls som ett föregångsland när det gäller att motverka korruption finns betydande brister i det förebyggande arbetet inom offentlig sektor. Det visar en ny rapport där vi undersökt hur våra medlemmar inom kommun, region, statliga myndigheter och universitet upplever omfattningen av, och det förebyggande arbetet mot, korruption.
Enligt Tidöavtalet ska regeringen införa tjänstemannaansvar för myndighetsanställda. Men förslaget riskerar att skapa en osäkerhetskultur där medarbetare inte vågar fatta beslut. Det skriver företrädare för Akavia på Dagens Samhälles debattsida.
Många av Akavias medlemmar inom offentlig sektor är stolta över sitt arbete. Men 52 procent av medlemmarna är inte trygga med att påtala oegentligheter till media. Det visar en undersökning genomförd av Akavia. "Det är oroväckande", säger Anna Nitzelius, sakkunnig i rätts-och förvaltningspolitik på Akavia.
Just nu är polisen ett stort ämne i samhällsdebatten. Akavia välkomnar diskussionen men uppmanar alla att fokusera på hur myndigheten ska kunna fullgöra sitt uppdrag. Parallellt stöttar vi dig som är medlem i Akavia och arbetar på Polismyndigheten, så att du har förutsättningar att bidra och må bra på arbetet.
Akavia har medlemmar inom alla de myndigheter som utgör rättsväsendet. Det som i vissa fall kallas rättskedjan. Förenklat utgörs de av Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, domstolarna och Kriminalvården. Vi arbetar för våra medlemmar inom rättsväsendet ska ha de bästa förutsättningarna i arbetet med att uppnå riksdagens mål med rättspolitiken.
Ta del av 2023 års rapport om hot, våld och trakasserier mot medarbetare i medborgarnas tjänst och den senaste korruptionsrapporten här. Akavia vill bidra till att skapa goda förutsättningar för våra medlemmar i deras arbete i offentlig förvaltning. Deras professionalitet, kompetens och erfarenhet möjliggör utveckling, effektiva verksamheter och innovation. De ser till att offentlig verksamhet sköts effektivt och rättssäkert samt att den service medborgarna får är av hög kvalitet.
Akavia är av och för – ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. För dig som tror på din förmåga, som vill utveckla och utvecklas, söker fakta och sprider kunskap, skapar förutsättningar för andra och tar ansvar för framtiden.