Gå till Innehållet

Arbetslivet vinner på mångfald

Mångfaldstänk är ett viktigt och långsiktigt arbete som ska vara en naturlig del av varje verksamhet, såväl organisationsövergripande som i den vardagliga dialogen. Genom att aktivt motverka normer och värderingar som hindrar organisationer att se alla individer bortom kategorier säkras kompetensförsörjningen genom att varje människas unika kompetens tillvaratas.

Så jobbar Akavia med mångfald

En mångfald av bakgrunder, erfarenheter, intressen och styrkor ska användas och utvecklas i alla verksamheter. Varje individ är unik. Genom att se det och bygga på individens styrkor, ges förutsättningar för att hitta den bästa lösningen för verksamheten och för individen. 

Genom att jobba med mångfald tar vi in fler perspektiv i vårt arbete. Det handlar om att tillåta människor att vara den de är och att visa respekt för varandra. Det handlar också om att uppskatta våra olikheter, oavsett vilken ålder, sexuell läggning, etnicitet, köns-identitet/uttryck eller funktionsvariation vi har.

Mångfald i arbetslivet ger många fördelar. Till exempel har arbetsplatser som prioriterar mångfald bättre förutsättningar att klara kriser. Vid kritiska situationer behöver arbetsgivare fatta snabba beslut och hitta nya, smarta lösningar. Ett sätt att lyckas med detta är att fokusera på mångfald. Genom att prioritera bredd och ytterligheter får arbetsgivare fler perspektiv, mer underbyggda beslut och bättre problemlösning.

Akavia verkar för ett arbetsliv där alla ska ha samma förutsättningar att göra karriär. Att arbeta med mångfald gör att vi som förbund kan bli ännu bättre på att stärka medlemmarnas konkurrenskraft och ställning på arbetsmarknaden.

Rätt jobb åt utrikes födda akademiker

Idag är var femte akademiker i Sverige utrikesfödd. Men mycket av kompetensen slösas bort när alltför många är arbetslösa eller överkvalificerade för sina jobb. En felmatchad arbetsmarknad är inte bara onödig utan även dyr. Om utrikesfödda akademiker istället fick jobb utifrån sin utbildningsnivå skulle många enklare jobb som inte kräver utbildning bli lediga för människor som saknar utbildning. På så sätt skulle fler människor komma in på arbetsmarknaden och samhällsnyttan öka, både genom högre sysselsättning och högre produktivitet.

Var femte akademiker i Sverige är utrikesfödd och många har svårt att få kvalificerade jobb. Utrikesfödda akademiker upplever att bristen på kontakter är ett större hinder för att få ett jobb än språkkunskaper och utbildning. I Akavias mentorprogram matchas etablerade mentorer med invandrade akademiker som behöver ett nätverk för att ta sig in på svensk arbetsmarknad.

Bli medlem

Akavia är fackförbundet för dig som är- eller studerar till ekonom, jurist, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare eller kommunikatör.

Till ansökan

Relaterade artiklar

Etableringen på arbetsmarknaden

Etableringen på arbetsmarknaden är viktig för många av Akavias medlemsgrupper, allt ifrån nyexaminerade akademiker som söker sitt första kvalificerade arbete till utrikesfödda akademiker som försöker ta sig in på arbetsmarknaden i ett nytt land, men även för en växande andel äldre som sent i karriären väljer att byta inriktning.

Psykisk ohälsa i arbetslivet

Akavia arbetar aktivt med arbetsmiljöfrågor, eftersträvar goda arbetsförhållanden och förebygger trakasserier, ojämställdhet och kränkningar i arbetslivet. Genom att öka kunskapen och rusta förtroendevalda och skyddsombud att verkar för sunda arbetsmiljöer skapas också goda förutsättningar att komma till rätta med kränkande särbehandling och den tystnadskultur som ofta försiggår vid psykisk misshandel.

Konsekvenser av och åtgärder mot etnisk diskriminering på jobbet

Etnisk diskriminering på arbetsmarknaden kan uttryckas och upplevas på många olika sätt. Få mer kunskap om konsekvenserna av diskriminering på grund av etnicitet och förebyggande åtgärder.