Gå till Innehållet

Flexibelt och hållbart arbetsliv

Akavia påverkar som fackförbund utvecklingen på arbetsmarknaden. Här presenterar vi våra ståndpunkter och kommentarer i aktuella frågor.

Akavia påverkar utvecklingen på arbetsmarknaden

Arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Nya arbeten och uppgifter växer fram. Den digitala utvecklingen gör att många fler kan arbeta på distans och kommer att fortsätta att göra det. Det får konsekvenser för kontorens utformning, ledarskapet och hur arbetsmiljön värnas.

Akavia påverkar som fackförbund utvecklingen på arbetsmarknaden. Genom förhandlingar, opinionsbildning och samverkan driver förbundet medlemmarnas intressen och driver på utvecklingen av arbetslivet.

Artiklar inom flexibelt och hållbart arbetsliv

  • Den hybrida arbetsplatsen växer fram

    Akavia vill ha ett mer flexibelt arbetsliv där varje medarbetares önskemål, arbetets innehåll blir utgångspunkten för en individuell mix av arbete på kontor eller distans. Kontoren får en ny roll för möten, utveckling och gemensamt lärande. Den som också har en hemarbetsplats bör få ekonomisk kompensation.

  • Ett allt längre arbetsliv

    Vi lever allt längre, vilket innebär att fler har möjlighet och vill arbeta längre. Men trots att pensionsåldern förskjuts uppåt har attityder och inställning till äldre i arbetslivet inte hängt med. Akavia bekämpar ålderismen i arbetslivet.

  • Flexibelt arbete avgörande för medarbetares nöjdhet

    23/04/17 En undersökning bland medlemmarna i Akavia visar att flexibelt arbete är avgörande för medarbetares nöjdhet och motivation. Arbetsgivare som inte tar detta på allvar riskerar att förlora kompetenta medarbetare. Tack till alla medlemmar som svarade!

  • Arbetslivet vinner på mångfald

    Mångfaldstänk är ett viktigt och långsiktigt arbete som ska vara en naturlig del av varje verksamhet, såväl organisationsövergripande som i den vardagliga dialogen. Genom att aktivt motverka normer och värderingar som hindrar organisationer att se alla individer bortom kategorier säkras kompetensförsörjningen genom att varje människas unika kompetens tillvaratas.

  • Ledarskap i framtidens arbetsliv

    Med medarbetare som i varierande utsträckning arbetar från annan plats än kontoret kommer det nya utmaningar för chefer. Varje medarbetare måste få en chans att förstå hur och med vad just de bidrar till helheten och utföra sitt arbete med stor frihet. Akavia stöttar chefer i det nya arbetslivet.

  • Etableringen på arbetsmarknaden

    Etableringen på arbetsmarknaden är viktig för många av Akavias medlemsgrupper, allt ifrån nyexaminerade akademiker som söker sitt första kvalificerade arbete till utrikesfödda akademiker som försöker ta sig in på arbetsmarknaden i ett nytt land, men även för en växande andel äldre som sent i karriären väljer att byta inriktning.

  • Rasism i arbetslivet

    Vithetsnormen och vita medarbetare är för det mesta i majoritet i svenskt arbetsliv. Många tror ändå att rasism inte är ett problem i Sverige. Att det var något som hände förr, någon annanstans. Visserligen ser rasism olika ut i olika länder, och rasismens uttryck förändras över tid. Men både individuella människors rasism och rasistiska strukturer existerar fortfarande.

  • Sexuella trakasserier i arbetslivet

    Arbetsgivare har ett stort ansvar att förebygga kränkningar och sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Som fackförbund har Akavia en viktig uppgift att agera blåslampa så att frågan inte glöms bort. Akavia ska även hjälpa lokalfackliga och skyddsombud i arbetet att påverka arbetsgivare att följa lagen.

  • Psykisk ohälsa i arbetslivet

    Akavia arbetar aktivt med arbetsmiljöfrågor, eftersträvar goda arbetsförhållanden och förebygger trakasserier, ojämställdhet och kränkningar i arbetslivet. Genom att öka kunskapen och rusta förtroendevalda och skyddsombud att verkar för sunda arbetsmiljöer skapas också goda förutsättningar att komma till rätta med kränkande särbehandling och den tystnadskultur som ofta försiggår vid psykisk misshandel.

  • Jämställdhet i arbetslivet

    Jämställda arbetsplatser är mer kreativa och lönsamma och bolag med kvinnor i styrelsen löper lägre risk att gå i konkurs. Forskning visar att medarbetare på jämställda arbetsplatser mår bättre. Dessutom har arbetsgivare som prioriterar jämställdhet lättare att attrahera och behålla yngre personer. Akavia strävar efter att bidra till jämställda arbetsplatser.

Bli medlem

Akavia är fackförbundet för dig som är- eller studerar till ekonom, jurist, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare eller kommunikatör.

Till ansökan