I valrörelsen var Trump tydlig med sin ekonomiska agenda, men många bedömare anser att den är orealistisk. Frågan är hur mycket av den aviserade ekonomiska politiken som verkligen kommer att genomföras.
Trump återkommer som president med en ekonomisk agenda som är både radikal och oförutsägbar, enligt Elisabet Kopelman, makroekonom och expert på USAs ekonomi och FED, hos SEB.
Trump aviserade inför valet att han vill införa handelstullar på 60 procent gentemot Kina och i spannet 10 till 20 procent för resten av världen. Om det blir verklighet kan det innebära att den globala handeln tar omvägar kring USA, något som kan bli mer riskfullt för USA än för andra ekonomier, menar Elisabet Kopelman.
Om tullhöjningarna skulle genomföras fullt ut har Kommerskollegium räknat ut att svensk export till USA skulle kunna minska med 16 procent, främst inom fordonsindustrin och läkemedelsindustrin. Men för Sverige innebär Trumps agenda snarare en ökad risk för ett handelskrig som omfattar fler länder, med tilltagande handelstullar.
Elisabet Kopelman lyfter även risken för att Trumps expansiva finanspolitik skulle förvärra det redan stora underskottet i statsbudgeten. Bland annat planerar han skattesänkningar för att stimulera tillväxten och ge ekonomin en injektion, vilket på kort sikt kan gynna börsen. Men med en växande statsskuld riskerar USA:s ekonomiska stabilitet att undermineras, vilket i värsta fall kan leda till valutakris. Hon påpekar också att en försvagad tillit till institutionerna, särskilt centralbanken Federal Reserve (FED), kan ha långtgående konsekvenser för ekonomin. Kopelman menar att marknaden underskattar risken för den finansiella stabiliteten om Trumps handels- och ekonomiska agenda kommer genomföras fullt ut.