Rapporter och undersökningar
Ta del av undersökningar och rapporter som utreder frågor som är viktiga för Akavias medlemmar, bland annat hot och våld, korruption, digitaliseringens påverkan och etablering i arbetslivet.
Ta del av undersökningar och rapporter som utreder frågor som är viktiga för Akavias medlemmar, bland annat hot och våld, korruption, digitaliseringens påverkan och etablering i arbetslivet.
Rapporten från Akavia undersöker AI-användningen bland Sveriges 30 största statliga myndigheter för att bedöma deras beredskap inför AI-transformationen.
Om domarnas arbetsmiljö och attraktiviteten i domaryrket, med slutsatser om behov av långsiktiga satsningar.
Rapporten tar upp hur Akavias medlemmar som är personalvetare ser på sin egen kompetens och handlar också om vilka kompetenser som kommer att vara viktiga för professionen i framtiden.
Dagens arbetsmarknad präglas av omvälvningar och utmaningar, där bland annat digitalisering, hållbarhet och ökad krisberedskap ställer krav på kompetenser som samhällsvetare besitter. Det är därför hög tid att uppmärksamma samhällsvetarnas viktiga roll på en föränderlig arbetsmarknad.
Redovisning som inriktningsval på ekonom- och civilekonomprogrammen och om synen på studenters och nyutexaminerades kunskaper och kompetenser.
Hur artificiell intelligens (AI) påverkar arbetsmarknade för akademiker.
Hot, våld, trakasserier och annan form av otillåten påverkan mot anställda i offentlig sektor utgör ett hot mot rättssamhället och vår demokrati.
Rapportera mera - Lägesbild av arbetet mot korruption i offentlig förvaltning.
Hur har Akavias medlemmar det på jobbet?
Arbetsmarknadsundersökningen "Efter examen" har genomförts
sedan 1960-talet och har som mål att ta reda på hur utbildningen och
inträdet på arbetsmarknaden ser ut för nyexaminerade ekonomer,
jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och
kommunikatörer.
Arbetsmarknaden och samhället står inför stora förändringar. Den
här rapporten handlar om vilka kompetenser som kommer att vara
viktiga för ekonomer på framtidens arbetsmarknad men också om
hur Akavias ekonomer ser på sin egen kompetens.
Digitaliseringens effekter på kommunikationsbranschen.
För att motverka diskriminering i arbetslivet krävs kartläggning, förståelse och åtgärder. Akavias rapport fokuserar på de första stegen och ger förslag på lösningar.
Denna rapport bygger på en medlemsundersökning från hösten 2022 som pekar på ett behov av att inkludera rörelse i dialogen mellan medarbetare och chefer för att undvika långvarigt stillasittande.
Många arbetade timmar och hög arbetsbelastning är verklighet för många chefer. Det visar Akavias undersökning om chefsmedlemmars övertid.
En undersökning från Akavia visar att medlemmarna vill fortsätta växla mellan arbete från kontor och på distans. 85 procent tycker att det är viktigt att kunna arbeta på distans och tre av fyra skulle avstå att söka ett arbete hos en arbetsgivare som inte erbjuder den möjligheten.
Rapport om arbetssituationen för tjänstemän i offentlig verksamhet.
Akavia har ställt frågor till medlemmarna om deras syn på kompetensutveckling och det nya studiestödet.
Akavia har undersökt hur distansarbete under pandemin påverkat stress, återhämtning och balans mellan arbete och privatliv samt vad medlemmarna anser är optimalt.
Akavia har undersökt hur distansarbete under pandemin påverkat arbetets förläggning, stress, återhämtning och balans mellan arbete och privatliv.
Jämställdhet inom it-branschen minskar kompetensbristen.
Så ser Akavias nyexaminerade medlemmar på möjligheten till praktik och kontakten med arbetslivet under studietiden.
Undersökningen är genomförd i Akavias panel under november och december 2021.
Aldrig har kommunikation varit så viktigt som i dag. Under pandemin har kommunikationen till exempel varit central i både myndigheternas och företagens arbete med att leverera snabb, korrekt och uppdaterad information till medborgare, medarbetare och omvärld.
Så ser Akavias medlemmar på det nya arbetslivet, stress och hushållsarbete.
Så ser Akavias medlemmar på kontorsarbete efter pandemin och på vaccinering.
Hur ser arbetsgivare på föräldraledighet och vilken påverkan upplever medlemmarna att den har på karriären?
Trygga arbetsplatser förutsätter att medlarbetare vet vad som gäller och känner att de vågar rapportera om missförhållanden på arbetsplatsen utan att råka illa ut.
Arbetsmarknadsunderökning för nyexaminerade.
Vår undersökning visar att våld, trakasserier, skadegörelse, hot, mutförsök eller annan form av otillbörlig påverkan mot anställda inom myndigheter, kommuner och regioner är alltför vanligt förekommande. Det rör sig om allt ifrån direkta mordhot till subtila påtryckningar.
Så ser Akavias medlemmar på framtidens arbetsplats.
Undersökningen visar på stora skillnader i trivsel och arbetsmiljö mellan myndighetens avdelningar och regioner.
Villkoren för karriär och kriterierna för delägarskap är ett av de strukturella problem som skapar ojämställdhet på affärsjuridiska advokatbyråer.
För många är fortfarande begreppet polis synonymt med uniformer och blinkade blåljus. Men idag är en tredjedel av Polismyndighetens drygt 30 000 medarbetare civilanställda.
Varför skiljer sig efterlevnaden av FHMs råd mellan sektorer och hur kan kommunerna komma ikapp?
Efterlevnad av allmänna råd, en jämförelse mellan oktober och februari.
Hur har höstens snabba smittspridning påverkat hemarbetet? En jämförelse mellan sep/okt och jan/feb.
Nya digitala hjälpmedel och verktyg har fått människor att ändra sina sätt att arbeta och leva. Juristprofessionen är inget undantag och branschen står inför en betydande omvandling.
Den pågående pandemin har gjort distansarbete till det nya normala för många akademiker. Kan det på sikt leda till en ny grön våg där fler väljer att flytta ut från storstadsregionerna när vi inte längre behöver ta oss till arbetsplatsen varje dag?
Upptäck nyheter från Akavia. Följ viktiga förändringar i avtalsrörelsen och ta del av aktuella undersökningar och rapporter.
Förbundets politiska program presenterar centrala frågeställningar och våra förslag inom viktiga politikområden så som lön, utbildning, arbetsmarknad, förvaltning och rättspolitik.