Gå till Innehållet

Politik och påverkan

Som fack- och professionsförbundet för akademiker sprider vi kunskap, skapar opinion och påverkar beslutsfattare i frågor som är viktiga för våra medlemmar. Vi stärker akademikers röst i samhällsdebatten och skapar förändring för en starkare arbetsmarknad.

Tre prioriterade sakområden

AI och digitalisering

Teknikskiften och innovation är en självklar del av arbetslivet. Genom att värna en hållbar och ansvarsfull teknikutveckling stärker vi arbetsmarknaden för akademiker, i dag och i framtiden.

Flexibel hållbart arbetsliv

Stora och snabba förändringar har på kort tid påverkat hur och var vi arbetar. Ett flexibelt arbetsliv är viktigt för medarbetares nöjdhet och motivation och akademiker behöver inflytande över hur de arbetar i tid och rum.

Utbildning och livslångt lärande

Utbildning ska löna sig - både för individen och för samhället. Genom möjligheter till livslångt lärande och kompetensutveckling under hela arbetslivet står akademiker starka på arbetsmarknaden.

Samlad kunskap och undersökningar

Rapporter och undersökningar

Ta del av rapporter som undersöker frågor som är viktiga för Akavias medlemmar, bland annat hot och våld, korruption, digitaliseringens påverkan och etablering i arbetslivet.

Politiska program

Fördjupa dig i Akavias politiska program genom gällande lön, utbildning, arbetsmarknad, förvaltning och rättspolitik.

Remissvar

Se alla remissvar och yttrande över statliga utredningar, departementspromemorior och andra förslag som påverkar arbetslivets utveckling för våra medlemmar.

Våra politiska experter

Anna Nitzelius sakkunnig på Akavia

Anna Nitzelius

Sakkunnig inom förvaltningspolitik och EU

Hanna Birath sakkunnig på Akavia

Hanna Birath

Sakunnig inom AI, omställning och livslångt lärande

Viktor Göranson sakkunnig AKavia

Viktor Göranson

Sakkunnig inom högre utbildning

Senaste nyheterna

  • Ge DO rätt verktyg att motverka etnisk diskriminering

    Regeringens nya handlingsplan mot rasism fokuserar på arbetslivet men ger inte rätt förutsättningar att förebygga etnisk diskriminering. Akavia föreslår att aktiva åtgärder ska förtydligas och att DO ges möjlighet att utdöma sanktionsavgifter.

  • Hög arbetsbelastning bland Sveriges domare

    En stor majoritet av Sveriges domare har en ansträngande arbetsbelastning och varannan domare ser arbetsbördan som ett hot mot rättssäkerheten. Det visar en ny rapport från Akavia och Saco-S Domstol.

  • Stort kompetensbehov inom handeln

    Handelsrådets senaste rapport ger en fördjupad bild av vilka yrkesroller och kompetenser som behövs inom handeln de kommande tre åren. Resultatet visar en hög efterfrågan på akademiker och tjänstemän samt ett stor behov av kompetensutveckling, i synnerhet inom AI.

  • Analys av statsbudgeten 2025

    Den 19 september presenterade regeringen statsbudgeten för 2025. Här samlar vi Akavias analyser av de delar av budgeten som direkt eller indirekt påverkar medlemmarna.

  • Ny rapport: Svensk handel i omvandling

    Ny rapport från Handelns ekonomiska råd om omvärldsläget och hushållens situation. Automatisering och tendenser till ekonomisk stabilitet lyfts som ljuspunkter.

  • Akavia efterfrågar öronmärkt finansiering för livslångt lärande

    CSN:s nya statistik över utbetalningar av omställningsstudiestödet (OSS) visar att utbildningar på yrkeshögskola har dominerat under det nya studiestödets första år. Akavia efterfrågar öronmärkt finansiering för säkerställa att även universitet och högskolor fortsatt är relevanta för det livslånga lärandet och studier med omställningsstudiestödet.

  • Akavia välkomnar Statskontorets rapport om kommunikatörer

    I går presenterade Statskontoret sina slutsatser inom ramen för uppdraget från regeringen att analysera och kartlägga myndigheternas informations- och kommunikationsverksamhet. Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Akavia, kommenterar Statskontorets rapport.

  • Akavia efterfrågar öronmärkt finansiering för livslångt lärande

    CSN:s nya statistik över utbetalningar av omställningsstudiestödet (OSS) visar att utbildningar på yrkeshögskola har dominerat under det nya studiestödets första år. Akavia efterfrågar öronmärkt finansiering för säkerställa att även universitet och högskolor fortsatt är relevanta för det livslånga lärandet och studier med omställningsstudiestödet.

  • Så påverkar AI dig som Akavia-medlem

    Rapporten ”Akademiker och algoritmer” är skapad särskilt för dig som medlem, och i den har vi samlat allt du behöver veta om hur AI påverkar arbetsmarknaden och dig i din arbetsroll.

  • Värna tjänstemännens självständighet i förhållande till politiken

    I en artikel i Dagens Nyheter den 30 november framkom uppgifter om ett tillägg i direktiven för Regeringskansliets lönebildningsprocess som innebär att opolitiska tjänstemän som genomdriver Tidöavtalet kan komma att få högre lön. Med bakgrund av detta markerar Akavia vikten av att värna tjänstemännens självständighet i förhållande till politiken.

  • Flexibelt arbete avgörande för medarbetares nöjdhet

    23/04/17 En undersökning bland medlemmarna i Akavia visar att flexibelt arbete är avgörande för medarbetares nöjdhet och motivation. Arbetsgivare som inte tar detta på allvar riskerar att förlora kompetenta medarbetare. Tack till alla medlemmar som svarade!