Om Jusek
Jusek var fram till 2020 ett fackförbund och intresseorganisation med 89 000 medlemmar både yrkesverksamma och studenter.
Förbundet organiserade jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare, kommunikatörer och samhällsvetare i både offentlig och privat sektor. Medlemmarna var indelade i fyra sektioner.
Organisation
Jusek hade cirka 90 anställda och 40 lokala studentmarknadsförare samt 2 200 förtroendevalda.
Jusek ingick i Sveriges akademikers centralorganisation (Saco) som är en partipolitiskt obunden sammanslutning av självständiga fackförbund.
Medlemstidning
Förbundets medlemstidning hette Karriär och var ett karriärmagasin och gavs ut månadsvis med ämnen relevanta för akademiker. Tidningen var en månadstidning som grundades år 1969, men då under namnet Juristnytt/Samhällsvetaren i samband med bildandet av Jurist- och Samhällsvetareförbundet (Jus).
Tidningen lades ned i samband med samgåendet med fackförbundet Civilekonomerna år 2020.
Juseks politik och verksamhet
Jusek drev frågor om utbildning, karriär, trygghet och anställningsvillkor. Deras vision var att stärka medlemmarnas konkurrenskraft och ställning i arbetslivet under hela karriären. Ett av de strategiska målen för att uppnå visionen var – utöver en stark medlemstillväxt och hög medlemsnytta – att Jusek skulle synas och vara en trovärdig opinionsbildande aktör i samhällsdebatten.
Jusek arbetade för medlemmarnas villkor och rättigheter i arbetslivet. En fråga som genomsyrade samtliga områden var jämställdhet. Jusek hade även verksamhet för egenföretagare och chefer.
Juseks historia
Jusek har sina rötter i statsvetenskapliga intresseföreningar och motsvarande organisationer för jurister som bildades i slutet av 1930-talet. Det nationella statsvetenskapliga intresseförbundet bildades 1942 som1956 bytte namn till Sveriges samhällsvetarförbund.
År 1947 bildades Sveriges juristförbund, vilket 1969 gick samman med samhällsvetarförbundet och bildade Jurist- och samhällsvetarförbundet, förkortat JUS.
1979 justerades namnet till JUSEK för att tydliggöra att även ekonomer var välkomna och 1997 ändrades det till egennamnet Jusek.
2017 firade Jusek 80 år och uppmärksammade jubileet med att ge ut en bok om förbundets historia.