Gå till Innehållet

Att vara ledamot på fullmäktige

Som ledamot på fullmäktige är du en viktig del av Akavias demokratiska organisation. Du är med formar framtiden för ditt förbund.

Vad innebär det att vara ledamot på fullmäktige?

Att vara fullmäktigeledamot är ett förtroendeuppdrag som är inspirerande, spännande och stärker ditt engagemang. Oavsett hur du blivit utsedd – av medlemmarna i direktval, av sektionsstyrelser eller professionsstyren – och oavsett vilken profession du tillhör eller vilken sektor du är verksam i, så representerar du Akavias samlade medlemskår på 144 000 medlemmar.

Ditt uppdrag är att vara med och forma förbundets framtid och stärka medlemmarnas inflytande, utveckling och profession. När du blivit utsedd till fullmäktigeledamot, oavsett om du är ordinarie eller suppleant, så löper uppdraget i tre år, från ordinarie fullmäktige till nästa ordinarie fullmäktige. Det innebär att om det skulle bli ett extra fullmäktige så förväntas du vara med.

Vad förväntas av en fullmäktigeledamot?

Som fullmäktigeledamot förväntas du dela Akavias värdegrund, fackliga politik och färdriktning så som den kommer till uttryck i förbundets stadgar, politiska program, idéplattform och Agenda Akavia (antagen av fullmäktige 2022). Du bör även ha ett högt engagemang för fackliga frågor och en stark tro på den ideella, kollektivistiska och demokratiska tanken som ligger till grund för den fackliga verksamheten. Vidare bör du kunna förvalta förtroendet du fått från medlemmarna och aktivt vilja bidra till att maximera nyttan för medlemmarna samt stärka deras inflytande, utveckling och profession.

Du förväntas även kunna medverka på plats på fullmäktige i Stockholm den 25-26 november 2025. Vidare behöver du ha möjlighet att avsätta lite tid för att sätta dig in i de frågor och de handlingar som ska avhandlas på fullmäktige. Kallelsen tillsammans med handlingarna skickas ut senast en månad innan fullmäktige. Vidare kommer digitala förmöten samt enklare utbildningar i mötesformalia att erbjudas veckorna inför fullmäktige. Utgå från att du behöver avsätta drygt 10-20 timmar för förberedelse inför fullmäktige.

Har en fullmäktigeledamot rätt till ledighet?

Att vara fullmäktigeledamot är i huvudsak ett ideellt förtroendeuppdrag. Då Akavias fullmäktige inte kan anses behandla fackliga frågor som direkt berör förhållandet på din arbetsplats, har du inte automatisk rätt till ledighet från din arbetsgivare för att delta. Fullmäktige är en så kallad centralfacklig angelägenhet, därför behöver du i de flesta fall ansöka om ledighet från din arbetsgivare för att medverka på fullmäktige. Akavia kommer ersätter dig för eventuellt inkomstbortfall. Detta gäller för ditt deltagande både på fullmäktige och eventuella aktiviteter som förmöten inför till fullmäktige. Notera att Akavia ersätter ett inkomstbortfall, inte nödvändigtvis all den tid du lägger på att exempelvis läsa in dig på handlingar.

Är du statligt anställd har du enligt gällande kollektivavtal rätt till betald ledighet för centralfackligt uppdrag (vilket fullmäktige är) i upp till tio dagar per kalenderår.

Vad händer om man får förhinder?

Om du är ordinarie fullmäktigeledamot och inte har möjlighet att medverka på fullmäktige är det viktigt att du meddelar oss om detta omgående, så vi kan kalla in en ersättare.

Notera att om du blivit utsedd till fullmäktigeledamot så sträcker sig mandatperioden från ordinarie fullmäktige till nästa ordinarie fullmäktige, det vill säga tre år. Om du inte längre vill vara fullmäktigeledamot så meddelar du kansliet på fullmaktige@akavia.se så avslutar vi ditt uppdrag.

Vad innebär det att vara suppleant?

Som suppleant förväntas du vara redo att hoppa in som ersättare om en ordinarie ledamot inte har möjlighet att medverka på fullmäktige. Därför bör du även som suppleant ta del av möteshandlingarna. Du är även välkommen att delta på de förmötena och de utbildningar i mötesformalia som anordnas veckorna inför fullmäktige.

Är du direktvald suppleant så kallas du in vid behov, utifrån den plats som du erhöll i valresultatet, förutsatt att du inte tillhör en arbetsmarknadssektor som redan representeras av 34 ledamöter. Är du suppleant för en fullmäktigeledamot som utsetts av en sektionsstyrelse eller ett professionsstyre, så kallas du in av din styrelse eller ditt styre.

Fakta om fullmäktige

  • Akavias fullmäktige är förbundets högsta beslutande organ och ordinarie fullmäktigemöten ska hållas var tredje år.
  • Nästa ordinarie möte äger rum 25-26 november 2025.

  • Akavias medlemmar representeras på fullmäktige av 99 ledamöter som väljs direkt av medlemmarna eller utses genom sektionerna och professionsföreningarna.

  • Fullmäktige beslutar om förbundets riktning de kommande åren samt behandlar propositioner (förslag från förbundsstyrelsen) och motioner.

  • Fullmäktige granskar även förbundsstyrelsens förvaltningen av förbundet under innevarande mandatperiod samt hanterar frågan om ansvarsfrihet.

  • På fullmäktige sker val av förbundsstyrelse, valberedning och revisorer.

Läs mer om fullmäktige 2025