Ökad osäkerhet bromsar världsekonomin
Den nya amerikanska administrationens politiska helomvändningar har skapat ett globalt klimat av osäkerhet. Vad händer med världsekonomin, säkerhet och grundläggande samhällsinstitutioner när gamla spelregler rivs upp? Det är svårt att sia exakt om dess konsekvenser.
Den viktigaste effekten på världsekonomin är sannolikt en ökad osäkerhet när nya dramatiskt varierande besked kommer varje dag. När beskeden om tullar, avtal och regler förändras från dag till dag blir både företag och hushåll mer försiktiga – framför allt när det gäller investeringar, särskilt i kapitalintensiva och gränsöverskridande projekt.
IMF justerade den 23 april ner sin prognos för global tillväxt 2025 till 2,8 %, den lägsta nivån sedan pandemin. Det är en tydlig varningssignal. Lägre tillväxt innebär färre jobb och mindre skatteintäkter, vilket i sin tur påverkar allt från offentlig service till satsningar på framtiden.
Osäkerheten kring tullarna riskerar att särskilt påverka Sverige som ett litet exportberoende land. Den direkta påverkan av handel med USA bedöms inte särskilt stor och gäller främst fordonsindustrin och läkemedelsindustrin, som har störst export till USA. Men minskad världshandel till följd av svarstullar, en starkare krona, lägre tillväxt och på sikt ökad regionalisering kan få bredare negativa effekter på exporten.
Samtidigt ger de stora offentliga investeringar i försvar och infrastruktur som aviserats i Tyskland, Sverige och andra europeiska länder möjligheter inom vissa branscher. Det är även värt att nämna att det bara är varor som belagts med tullar, medan tjänstehandeln verkar undantas. World Trade Organisations senaste prognos visar att medan varuhandeln riskerar att backa bedöms tjänstehandeln i världen fortsätta att öka, om än något mindre än tidigare förutspått.