Gå till Innehållet

Så påverkas du av att CSN-räntan höjs

Under 2025 kommer räntan på studielån att vara 1,98 procent, en höjning med 0,75 jämfört med 2024. Senare års högre räntor får nu effekt med eftersläpning.

Det innebär höjningen

Varje år fastställer regeringen räntan för studielån. Räntehöjningen var väntad och beror på att räntan justeras årligen, utifrån statens upplåningskostnad de senaste tre åren, för att sedan subventioneras med 30 procent.

För dig med studielån tagna efter 1988 innebär höjningen att du kommer betala tillbaka en högre summa på studielånet under 2025. Hur mycket höjningen blir avgörs av din totala skuldstorlek, återbetalningstid, räntans storlek och ett uppräkningstal på två procent per år vid oförändrad ränta.

För en låntagare med 180 000 kvar i studielån och 15 år kvar att betala innebär räntehöjningen en extra kostnad på ungefär 75 kronor i månaden. De som tog studielån innan 1988 påverkas inte av räntehöjningarna eftersom deras lån räknas upp med ett så kallat regleringstal.

Viktor Göranson / sakkunnig högre utbildning, Akavia.

Därför har CSN-räntan ökat de senaste åren

De två senaste åren har vi  sett en tydlig ökning av räntan på studielån från 0,58 procent 2023 till 1,25 procent för 2024. Under tidigare lågränteperiod  innan dess låg räntan på studielån mellan 0,13 och 0 under fem års tid. Som jämförelse låg räntan på 90-talet på över 8 procent.

2023 motsatte sig Akavia att räntan ökades med 0,5 procent för att täcka upp statens kreditförluster för de låntagare som inte betalar tillbaka sina lån. Justeringen innebär att de 95 procent som betalar tillbaka sina lån ska täcka statens kostnader för de som inte betalar. Akavia motsatte sig beslutet eftersom det ska löna sig bättre att utbilda sig.

Höjningen av räntan inför 2025 var väntad och beror på den höga inflationen de senaste åren. Givet de räntesänkningar som vi ser i omvärlden just nu kan vi vänta oss att räntan återigen går ner efter 2026. Viktor Göranson sakkunnig högre utbildning, Akavia.

– Sverige har ett av världens mest generösa studiestödssystem som leder till att fler har möjlighet att söka kunskap på högskolorna, oavsett socioekonomisk bakgrund. Om möjligheten till studiemedel inte hade funnits hade ungefär hälften av de som studerar avstått från studier, enligt en undersökning från CSN. Höjningen av räntan inför 2025 var väntad och beror på den höga inflationen de senaste åren. Givet de räntesänkningar som vi ser i omvärlden just nu kan vi vänta oss att räntan återigen går ner efter 2026, säger Viktor Göranson, sakkunnig för högre utbildning på Akavia.

Eftersläpning av räntan på studielån är i grunden ett skydd för låntagare för att tillfälliga förändringar i det ekonomiska läget inte ska få fullt genomslag. Tack vare konstruktionen drabbades inte låntagare av en högre ränta på studielånet när räntenivån var som högst. Idag när räntorna är på väg ner och vi har en reallöneökning för första gången sedan 2021 har låntagarna en större möjlighet att betala en högre ränta.