Läget är allvarligt – för medlemmarna och för ekonomin
Den starka arbetsmarknaden mattas nu av, särskilt i branscher som påverkas i hög grad av högre ränta, energipriser och privat konsumtion.
Läget är allvarligt – för medlemmarna och för ekonomin. Även om många av Akavias medlemmar har relativt höga löner har fler fått ansträngd privatekonomi. Nio av tio medlemmar ser nu över sin ekonomi och fyra av tio påverkas i hög grad av ränteökningarna, ofta kopplade till bostaden.
Akavias medlemmar har generellt en stark position på arbetsmarknaden, men den begynnande lågkonjunkturen innebär en viss ökad oro för jobbet. I september bedömde tre av tio Akaviamedlemmar att det fanns viss risk att deras arbetsgivare skulle dra ner på personalstyrkan inom ett år medan en av tio upplevde en risk att det kan drabba dem själva. För egenföretagare och konsulter kan inkomsterna minska till följd av lägre efterfrågan. Privatekonomin pressas från flera håll.
Ljuspunkter i mörkret
När mörkret sprider sig är det ändå värt att påpeka att det inte saknas ljuspunkter som innebär att svensk ekonomi och Akavias medlemmar har möjlighet att komma starka ur det ekonomiska läget.
För det första har regeringen lagt en relativt stram budget som inte i onödan eldar på inflationen. Sverige har också starka statsfinanser att ta till för att motverka lågkonjunkturen, när inflationen börjar vika.
För det andra innebär den svenska lönebildningsmodellen att arbetsmarknadens parter, fack och arbetsgivare, tar ansvar för att lönebildningen ger reala löneökningar över tid men samtidigt inte eldar på inflationen. Stabila parter på arbetsmarknaden beskrivs som ett riktigt trumfkort för Sverige ur ett internationellt perspektiv.
För det tredje har Akavias medlemmar rätt och en eftertraktad kunskap, som även i en lågkonjunktur behövs för både privat näringsliv, offentlig sektor och ideell sektor. Det finns fortsatt kompetensbrist och branscher som går bra och detta bör kunna synas i löneutvecklingen.
Akademisk kompetens eftertraktad
Akavias medlemmar har också goda förutsättningar att hålla sig anställningsbara. För den som känner ett behov av att fylla på med kompetens för att byta roll eller bransch finns nu dessutom bättre möjlighet än någonsin. Från och med 2023 finns möjlighet att studera en utbildning som stärker positionen på arbetsmarknaden med upp till 80 procent av lönen.
Dessutom får vi inte glömma den långsiktiga utvecklingen som sker på arbetsmarknaden som innebär en ökad flexibilitet med distansarbete och en ökad efterfrågan av akademisk kompetens. Bland Akavias medlemmar tror åtta av tio att deras ekonomi på lång sikt kommer vara densamma eller utvecklas i positiv riktning.