En stabil och robust statlig förvaltning är kärnan i ett väl fungerande samhälle. En långsiktig, strategisk resurstilldelning är avgörande för att myndigheterna ska kunna hantera sina kärnuppdrag men också nya utmaningar eller möjligheter som uppstår.
I budgeten anges att regeringen vidtar åtgärder för att minska utgifterna för statsförvaltningen, bland annat genom att föreslå minskade anslagsnivåer för ett flertal myndigheter. Regeringen framför att statsförvaltningen behöver bli mer ändamålsenligt organiserad och mindre fragmenterad, antalet myndigheter bör minska och kärnuppgifter prioriteras.
Regeringen föreslår inga nya generella besparingar på myndigheterna i förvaltningsanslagen för 2025. Det är välkommet och bra att modellen för förvaltningsanslagen ligger fast.
Satsningar görs på vissa myndigheter så som Försäkringskassan och Åklagarmyndigheten. Samtidigt har exempelvis Försäkringskassan larmat om att läget är allvarligt och att man kan behöva dra ner på verksamhet som i sin tur kan påverka service och tillgänglighet. Även om det tillförs medel i höstens budget är det tveksamt om det är tillräckligt då man under tid fått nya uppdrag och snäva resurser.
- Akavia välkomnar de satsningar som regeringen föreslår på vissa myndigheter, så som Försäkringskassan och Åklagarmyndigheten, men ser med oro på ryckigheten i resurstilldelningen. Vi efterlyser en långsiktig tilldelning som främjar stabilitet i förvaltningen. Myndigheterna ska ha möjlighet att klara sina kärnuppdrag men också nya uppdrag samt i längden säkra kompetensförsörjningen, säger Anna Nitzelius, sakkunnig förvaltningspolitik.
Målen för den statliga förvaltningspolitiken antogs för femton år sedan. Det finns anledning att se över dessa och särskilt med tanke på samhällsförändringar och nya omständigheter. Vi har sedan dess sett utmaningar av olika typer. Den statliga förvaltningen behöver vara väl rustad för både kärnuppdrag, nya utmaningar och kriser.
– Akavia ser positivt på att regeringen framhåller att förvaltningspolitiken behöver utvecklas för att möta nya behov men det speglas inte i budgetpropositionen. Förändringar av förvaltningen och myndigheter bör ske med utgångspunkt i noggrann analys och utvärdering samt mot långsiktiga mål, säger Anna Nitzelius.