Akavia efterlyser fortsatta reformer på utbildnings- och arbetsmarknadsområdet
Årets budgetproposition
Årets budgetproposition presenteras i ett svårt ekonomiskt läge, där samhället och Akavias medlemmar påverkas av bland annat hög inflation och räntehöjningar. Arbetsmarknadens parter har under året agerat ansvarsfullt i sina avtal för att inte elda på inflationen och budgeten presenteras nu i samma anda.
– Samtidigt som vi har förståelse för att budgeten är försiktig givet det svåra ekonomiska läget, efterlyser Akavia fortsatta reformer på bland annat utbildnings- och arbetsmarknadsområdet för att bidra till ökad konkurrenskraft. Frånvaron av reformer riskerar att slå tillbaka på sikt, säger Charlotte Tarschys, chefsekonom på Akavia.
Det ser just nu särskilt tufft ut ekonomiskt för många kommuner och regioner. Många av Akavias medlemmar arbetar i nyckelroller som befinner sig under stor press, exempelvis inom verksamhetsplanering, ekonomi och kompetensförsörjning. Ökade statsbidrag är välkommet, men Akavia ser att sektorn står inför fortsatt stora utmaningar.
– Det är viktigt att kommuner och regioner, i tätt samarbete med SKR och de lokala fackliga parterna, ser över hur man kan bibehålla en god samhällsservice samtidigt som attraktiva villkor värnas, inte minst för behålla specialister i sektorn.
Akavias medlemmar som arbetar inom staten påverkas olika beroende på myndighet, men den generella besparingen i statsförvaltningen behöver ske på ett sätt som både värnar myndigheternas uppdrag och kompetensförsörjningen.
– De sammanslagningar som planeras i den aviserade översynen av mindre myndigheter behöver göras med god framförhållning och långsiktigt perspektiv. Det blir bättre både för verksamheten och för att behålla värdefull kompetens inom den statliga sektorn, säger Anna Nitzelius, sakkunnig förvaltningspolitik.
Ökade resurser till rättsväsendet
När det gäller rättsväsendet innebär budgeten en välkommen stärkning, men mycket krävs för att vända utvecklingen. Aviserad ny lagstiftning riskerar att äta en del av resurserna.
– Vi ser stora utmaningar med kompetensförsörjningen framöver, inte minst vad gäller åklagare och domare. För våra medlemmar bör detta innebära att rättsväsendets myndigheter nu får utrymme att fortsatt satsa på att förbättra arbetsmiljön och villkor för att behålla och attrahera fler, säger Johan Kjellsson, rättspolitisk talesperson.