Sveriges domstolar tilldelas år 2022 cirka 6,7 miljarder kronor i anslag vilket är ett välkommet tillskott. Under de senaste åren har måltillströmningen ökat och når nu rekordnivåer. För att kunna möta och hantera ökningen och de alltmer omfattande och komplexa målen krävs därför fler medarbetare.
Inkomna mål och konkurrensärenden hos tingrätten 2021.
Akavia har tillsammans med Saco-S i en debattartikel påpekat problematiken när myndigheterna inom rättsväsendet behandlas som separata stuprör, trots att många förslag och satsningar påverkar samtliga myndigheter.
Dessutom finns det en påtaglig risk att de satsningar som görs på Polismyndigheten bromsas upp om inte likvärdiga satsningar görs på övriga myndigheter inom rättsväsendet. För att kunna klara sina uppdrag är det därför viktigt att alla myndigheter inom rättsväsendet ges goda förutsättningar till att växa i samma takt. Budgetunderlag 2022-2024
Stora pensionsavgångar väntar på flera av landets domstolar
Under 2021 har domarförsörjningen varit ett prioriterat område för Sveriges Domstolar. Att rekrytera nya domare är svårt. Det saknas sökande på flera av de domartjänster som utlyses runtom i landet och myndigheten arbetar löpande med att försöka höja attraktiviteten för yrket.
Att utbilda en domare är en lång process och det kan i vissa fall ta upp till 10 år innan man kan börja arbeta med alla typer av mål. Dessutom väntar stora pensionsavgångar på domstolar runtom i landet. Enligt Sveriges domstolar uppgår andelen ordinarie domare i ålderskategorierna 60–64 år till 8,9 procent och andelen 65 år eller äldre till 20,6 procent.
Att domstolarna får tillräckliga och långsiktiga resurser för att kunna anställa nya domare och notarier är således en förutsättning för att rättsväsendet ska fungera. Under 2021 ökade antalet notarieanställningar med fem procent samtidigt som antalet sökande till notarietjänstgöring låg kvar på höga nivåer. Sveriges Domstolars årsredovisning 2021