AI – en självklar del av framtidens arbetsliv
Akavia arbetar för att ta tillvara våra medlemmars intressen på olika arenor, både som arbetsmarknadspart och som intresseorganisation för våra medlemsprofessioner.
Vår utgångspunkt är att teknikutveckling och innovation är en självklar del av arbetslivet och framtiden, det gäller förstås även AI. Vi tror inte på att förbjuda eller reglera sönder ny teknik utan på att utveckla den ansvarsfullt och hållbart.
Våra kärnvärden individnytta, nytänkande och kunskap går igen i vår syn på AI. Vi tror att AI kan och kommer att utveckla och utmana arbetslivet som vi känner det. Vi vet att många av våra medlemmar är nyfikna på tekniken och vill lära sig mer om hur AI-verktyg kan användas i arbetslivet. Samtidigt kan en del känna oro för att inte hänga med i teknikutvecklingen.
Akavias inställning är att ansvarsfulla arbetsgivare har allt att vinna på att låta AI komplettera medarbetarnas kompetens snarare än att ersätta den. För det krävs kontinuerlig kompetensutveckling och en nära dialog med medarbetarna på arbetsplatsen.
Studio Akavia Möter
AI och framtidens arbetsmarknad för akademiker
Bland Akavias medlemmar tror 71 procent att AI kommer att påverka deras arbetsuppgifter inom de närmaste åren. Samtidigt ser vi stora skillnader i användning och inställning mellan privat och offentlig sektor. Är arbetsmarknaden redo för AI-revolutionen? Hur minskar vi risken för arbetslöshet och kompetensglapp? Och viktigast av allt, hur ser vi till att alla – från privat till offentlig sektor – drar nytta av potentialen av AI.
Civilminister Erik Slottner berättar om uppdraget för regeringens AI-kommission, Magnus Lodefalk delar med sig av insikter från sin forskning om AI:s påverkan på arbetsmarknaden och Mikael Ljungblom ger oss en bild av hur GPT-SW3, den första stora språkmodellen för de nordiska språken – kan bidra till mer och bättre AI-användning.
Samlad rapport om AI
Teknikutveckling och innovation är en självklar del av arbetslivet och framtiden. De stora och snabba framstegen inom artificiell intelligens (AI) påverkar redan både arbetets innehåll och form, och dess effekt kommer med största sannolikhet öka drastiskt kommande år. Akavia har i flera omgångar samlat in data över hur AI påverkar medlemmarna. I ”Akademiker och algoritmer” har vi samlat all tillgänglig data och analys på ett och samma ställe.
I rapporten lyfter vi vikten av en ansvarsfull och hållbar utveckling av AI-teknologi, kompetensutveckling, och en nära dialog mellan arbetsgivare och anställda för att dra nytta av fördelarna AI kan innebära för individer och arbetsplatser. Akavias medlemmar är på ett övergripande plan generellt positiva till hur AI påverkar ert arbetsliv, även om den dagliga användningen fortfarande är relativt låg. Jämförelser mellan olika sektorer visar på en potentiell AI-klyfta mellan privat och offentlig sektor där användningen i statlig sektor är betydlig lägre. Detsamma gäller uppfattningen om hur AI påverkar arbetslivet där medlemmar i privat och kommunal sektor är mer positiva.
Några förslag som lyfts i rapporten är bland annat att regeringen bör ta fram en nationell strategi för AI, att relevant myndighet bör få i uppdrag att analysera hur arbetsmarknaden påverkas av AI-utvecklingen, och att regeringen bör göra mer för att främja innovation och forskning kopplat till AI. Det finns också ett starkt önskemål från er medlemmar om riktlinjer för AI-användningen på arbetsplatserna. Därför vill Akavia att alla arbetsplatser, med undantag för de minsta, tar fram riktlinjer för hur AI används i verksamheten samt uppmuntrar och erbjuder kompetensutveckling och utbildning för medarbetarna. Rapporten innehåller avslutningsvis åtta tips till förtroendevalda för samverkan med arbetsgivare inför att AI-system införs och blir allt vanligare på arbetsplatsen.