Analys av statsbudgeten 2025
Den 19 september presenterade regeringen statsbudgeten för 2025. Här samlar vi Akavias analyser av de delar av budgeten som direkt eller indirekt påverkar medlemmarna.
Akavia finns för att stärka medlemmens utveckling, inflytande och profession. Förbundet är en stark gemensam röst i samhällsdebatten, konstruktiv arbetsmarknadspart och professionsexpert.
Akademiker skapar genom sitt arbete värden som gör Sverige konkurrenskraftigt. Därför arbetar vi för att medlemmarnas kunskaper och kompetenser ska bidra till samhällets bästa och att varje individ får utväxling på sin utbildning.
Med välutbildade akademiker på strategiska positioner inom den svenska offentliga förvaltningen, är en viktig fråga att skapa goda förutsättningar för våra medlemmar som arbetar inom rättsväsendet, på myndigheter eller inom kommun och region.
Att välja en akademisk utbildning är en investering, både för individen och samhället. För att det ska vara attraktivt att studera vid högskola eller universitet är det centralt att utbildning lönar sig och att studenter erbjuds goda studievillkor.
Genom att aktivt motverka normer och värderingar, som hindrar organisationer att se alla individer bortom kategorier, säkras kompetensförsörjningen genom att varje människas unika kompetens tillvaratas.
Almedalen är en arena där Akavias medlemmars prioriterade frågor har möjlighet att få stort genomslag. Akavias närvaro och aktiviteter under veckan syftar till att så effektivt som möjligt driva medlemmarnas fackliga, ekonomiska, yrkesmässiga och samhälleliga intressen.
Det händer under veckanTa del av rapporter som undersöker frågor som är viktiga för Akavias medlemmar, bland annat hot och våld, korruption, digitaliseringens påverkan och etablering i arbetslivet.
Se alla remissvar och yttrande över statliga utredningar, departementspromemorior och andra förslag som påverkar arbetslivets utveckling för våra medlemmar.
Fördjupa dig i Akavias politiska program genom gällande lön, utbildning, arbetsmarknad, förvaltning och rättspolitik.
Som medlem i Akavia har du möjlighet att dela med dig av din kompetens och dina erfarenheter genom att medverka i Akavias medlemspanel.
Anmäl dig till medlemspanelenDen 19 september presenterade regeringen statsbudgeten för 2025. Här samlar vi Akavias analyser av de delar av budgeten som direkt eller indirekt påverkar medlemmarna.
Nyligen fick Myndigheten för digital förvaltning (Digg) och Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) i uppdrag av regeringen att bland annat utarbeta riktlinjer för användning av AI inom offentlig förvaltning. Akavia, som tidigt lyfte behovet av sådana riktlinjer, välkomnar arbetet.
Ny rapport från Handelns ekonomiska råd om omvärldsläget och hushållens situation. Automatisering och tendenser till ekonomisk stabilitet lyfts som ljuspunkter.
Bland annat ställdes frågor om synen på EU och 90 procent av de tillfrågade är i huvudsak för det svenska medlemskapet.
Idag presenterade regeringen en reformering av arbetslöshetsförsäkringen. Charlotte Tarschys, chefsekonom på Akavia, kommenterar.
CSN:s nya statistik över utbetalningar av omställningsstudiestödet (OSS) visar att utbildningar på yrkeshögskola har dominerat under det nya studiestödets första år. Akavia efterfrågar öronmärkt finansiering för säkerställa att även universitet och högskolor fortsatt är relevanta för det livslånga lärandet och studier med omställningsstudiestödet.
I går presenterade Statskontoret sina slutsatser inom ramen för uppdraget från regeringen att analysera och kartlägga myndigheternas informations- och kommunikationsverksamhet. Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Akavia, kommenterar Statskontorets rapport.
Idag presenterade regeringen en reformering av arbetslöshetsförsäkringen. Charlotte Tarschys, chefsekonom på Akavia, kommenterar.
CSN:s nya statistik över utbetalningar av omställningsstudiestödet (OSS) visar att utbildningar på yrkeshögskola har dominerat under det nya studiestödets första år. Akavia efterfrågar öronmärkt finansiering för säkerställa att även universitet och högskolor fortsatt är relevanta för det livslånga lärandet och studier med omställningsstudiestödet.
Rapporten ”Akademiker och algoritmer” är skapad särskilt för dig som medlem, och i den har vi samlat allt du behöver veta om hur AI påverkar arbetsmarknaden och dig i din arbetsroll.
I en artikel i Dagens Nyheter den 30 november framkom uppgifter om ett tillägg i direktiven för Regeringskansliets lönebildningsprocess som innebär att opolitiska tjänstemän som genomdriver Tidöavtalet kan komma att få högre lön. Med bakgrund av detta markerar Akavia vikten av att värna tjänstemännens självständighet i förhållande till politiken.
23/04/17 En undersökning bland medlemmarna i Akavia visar att flexibelt arbete är avgörande för medarbetares nöjdhet och motivation. Arbetsgivare som inte tar detta på allvar riskerar att förlora kompetenta medarbetare. Tack till alla medlemmar som svarade!
Var femte akademiker med utländsk bakgrund upplever att de utsätts för diskriminering minst en gång varje år, men bara hälften väljer att agera genom exempelvis larma till en chef. Det visar en rapport från Akavia som konstaterar att tilltron till arbetsgivaren ofta är mycket låg i dessa frågor.
En färsk undersökning från Akavia visar att var fjärde medlem sitter 10 till 15 timmar under ett dygn. Närmare tre av tio har fått fysiska besvär till följd av långvarigt stillasittande.
Akavia är fackförbundet för dig som är- eller studerar till ekonom, jurist, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare eller kommunikatör.
Till ansökan