Gå till Innehållet

Årets löneenkät är här

Logga in och svara

Lönestatistik för akademiker

Som medlem får du tillgång till Sveriges bästa lönestatistik för akademiker. Ta reda på din marknadslön, förbered dig inför nästa lönesamtal och löneförhandling.

Lönestatistik

Man kan inte alltid jämföra sig med andra, men ibland kan det vara av betydelse, inte minst när det gäller lön. Med vår lönestatistik (inloggning krävs) kan du som medlem få relevant statistik för din yrkesgrupp. Du kan själv på ett enkelt sätt söka fram rätt lön utifrån din individuella profil.

Sveriges bästa lönestatistik för akademiker

Akavia är en del av Saco vilket innebär att du som medlem får tillgång till Sveriges största, och förmodligen bästa lönestatistik för akademiker. Med databasen Saco Lönesök kan du jämföra din lön med över 370 000 andra akademiker i Sverige. Statistiken uppdateras årligen och bygger på uppgifter från löneenkäter och löneuppgifter från arbetsgivare.  

Som medlem kommer du till databasen med lönestatistik genom att logga in med BankID. Är du inte medlem än, läs mer om vad som ingår i medlemskapet.

Inför nästa lönesamtal, löneförhandling och löneanspråk

Vår lönestatistik är till för dig som vill ha en marknadsmässig korrekt lön. Med stöd i vår lönestatistik går du in i nästa lönesamtal eller löneförhandling påläst och med ett väl underbyggt löneanspråk. Du kan även använda lönestatistiken när du funderar på att byta bana och vill veta hur lönen ser ut i en annan bransch.

Vad ingår i Akavias lönestatistik?

I lönestatistiken ingår relevant statistik för ditt yrke, ner på individnivå. Jämför din lön med andra som har samma utbildning, profession, tjänst, befattning, sektor, kön, examensår med mera. Samtliga branscher där akademiker arbetar är representerade i statistiken. 

Statistisk och kunskap förnyas varje år via enkät gemensamt för hela Saco med en årlig lönerapport och djupanalyser av just din bransch. Vår statistik har tydligt avgränsade grupper baserat på Akavias medlemmar.

Få ut det mesta av lönestatistiken

Databasen är exklusiv för medlemmar och innehåller Sveriges bästa lönestatistik. Lönestatistiken går att presentera i tabeller och/eller diagram och du kan även exportera uppgifterna. Beroende av vad du är intresserad av kan du:

  • Få en snabb överblick av löneläget för din yrkesgrupp
  • Fördjupa dig i alla uppgifter som finns i databasen

Så använder du vår lönestatistik

  1. Bestäm ditt urval och skapa rätt vy

    Anpassa din sökning så att du inkluderar tillräckligt med data. Tänk på att ju snävare sökning, desto mindre urval.
  2. Lön med eller utan förmåner

    Välj mellan att visa totallön, som inkluderar bonus och förmåner som till exempel tjänstebil eller subventionerad lunch, eller fast lön som exkluderar förmåner.
  3. Inkludera övertidsersättning

    En annan avgränsning i din sökning är att välja om du vill se löner med eller utan övertidsersättning, eftersom även det påverkar lönen.
  4. Sektor

    Skillnaden i lön kan variera kraftigt mellan olika sektorer. Sortera därför datan så att du ser skillnaden mellan privat bolag, stat, kommun eller region.
  5. Befattning

    Din befattning påverkar i hög grad din lön, inkludera därför detta i sökningen. Det finns ytterligare val som du kan göra beroende på typ av tjänst och befattning. Till exempel kan du som chef kan välja bland fem olika chefsnivåer. Som konsult kan du söka utifrån fyra olika typer av kategorier. Om du arbetar inom högskolan finns det tio olika befattningar att välja mellan.
  6. Jämför din lön med ditt urval

    Du kan även skriva in din lön och se hur den ligger till med det urval du har gjort.
  7. Lönestatistik från arbetsgivare

    Om du är anställd i offentlig sektor kan du också söka i statistik som arbetsgivarna har rapporterat. Välj ”Löner från arbetsgivare” överst på sidan. Där används andra befattningar som kan ge dig en bättre jämförelse.
  8. Ingångslön – första lönen som nyexaminerad

    Genom att välja ”Första jobb” visas löner för de som tog examen de senaste åren. Du kan även ange din utbildning, sektor och region i landet för att få en bättre bild av löneläget.

Har du svarat på din löneenkät?

Frågorna tar cirka sju minuter och ditt svar är viktigt.

Logga in och svara

Tips för dig i försäkringsbranschen

Varje år sammanställer Försäkringsbranschens Arbetsgivareorganisation (FAO) lönestatistik för sin medlemskrets och försäkringsföretag som är med i arbetsgivareorganisationen Fremia. Detta omfattar i stort sett hela försäkringsbranschen.

Som medlem får du tillgång till den kompletta lönestatistiken för försäkringsbranschen genom att logga in via länken nedan.

Inte medlem i Akavia?

Bli medlem

Fler löneverktyg

Få personliga råd från experter

Att löneförhandla kan vara både spännande och svårt. Få de bästa förutsättningarna för din löneutveckling och ditt lönesamtal med personliga råd från en expert.

Här finns högsta medianlönen

Är du ekonom, jurist, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare, kommunikatör eller chef? Här finns mer information om lön för just din profession och bransch.