Gå till Innehållet

Så mycket påverkar flexibelt arbete sjukskrivningar

Möjligheten att styra plats och tid för sitt arbete är viktigare än vad man kan tro. Se resultat från undersökningen som visar samband mellan flexibelt arbete och färre sjukskrivningar.

Det nya normala – flexibelt arbetslivet

Att delvis ha möjlighet att arbeta hemifrån har blivit det nya normala för många i arbetslivet efter pandemin. Fyra av tio personer som arbetar i Sverige förlägger en del av sin arbetstid i hemmet. Bland Akavias medlemmar uppger hälften att de arbetar två till tre dagar på distans.

Åtta av tio väljer bort jobb utan flexibilitet

Makten över arbetet är har stor betydelse för Akavias medlemmar i deras val av arbetsplats. Sex av tio skulle överväga att byta arbetsgivare om möjligheterna till distansarbete minskade och åtta av tio anger att det är ganska eller mycket troligt att de skulle avstå från att söka ett jobb som inte medger flexibilitet (Akavias medlemspanel november 2023).

Samband mellan sjukskrivningar och möjligheten till flexibilitet

Vi vet sedan tidigare att de som själva kan påverka var och när de arbetar upplever en bättre balans mellan arbete och privatliv. Till de här kunskaperna kan vi nu lägga en ny studie av medlemsdata som visar ett samband mellan att få påverka arbetet i tid och rum och färre sjukskrivningar (Akavias arbetsmiljöundersökning 2023).

Resultat från Akavias undersökningar

  • Det finns ett samband mellan graden av flexibilitet och sjukskrivningar.
  • De som kan påverka hur och när de arbetar, samt sina arbetstider, är i mindre utsträckning sjukskrivna än de som är missnöjda med dessa faktorer. Sambandet gäller även dem som är nöjda med möjligheterna till distansarbete.
  • Men det är viktigt att distansarbetet är självvalt. Bland de som distansarbetar av skäl som de själva påverkar, är sjukskrivning näst intill hälften så vanligt som bland dem som distansarbetar av andra skäl.

Med sjukskrivningar menas andelen svarande som har uppgett att de är sjukskrivna eller har varit sjukskrivna någon gång under det senaste året på grund av stress kopplat till arbetet. Sambanden, som är robusta, gäller även för dem som varit sjukskrivna mer än fyra veckor.

Inflytande över hur man utför sitt arbete

Det är fem gånger vanligare att vara sjukskriven, eller ha varit sjukskriven, bland dem som uppger att de i låg utsträckning har möjlighet att påverka hur de ska utföra sitt arbete. 25 procent av de svarande jämfört med 5 procent bland de som uppger att de har möjlighet att påverka hur de utför sitt arbete.

Inflytande över när man ska utföra sitt arbete

Det är tre gånger vanligare att vara sjukskriven eller ha varit sjukskriven bland dem som i låg utsträckning har möjlighet att påverka när de ska utföra sitt arbete, 19 procent av de svarande jämfört med 6 procent bland de som har möjlighet att påverka när de utför arbetet.

Nöjdhet med möjligheten till distansarbete

Det är 2,5 gånger vanligare att vara sjukskriven eller ha varit sjukskriven det senaste året bland dem som är missnöjda med möjligheten till distansarbete.

Anledningen till distansarbete

Av de svarande som endast hade angett självvalda anledningar till distansarbete (minskad stress, slippa pendla, enklare att fokusera, få ihop livspusslet) är det sju procent som är eller har varit sjukskrivna på grund stress kopplat till arbetet under det senaste året. Av de som angav minst en icke självvald anledning till distansarbete (för att de inte kan koncentrera sig på kontoret, antalet kontorsplatser är begränsat eller deras arbetsgivare vill att de ska vara på plats) var siffran tolv procent.