Gå till Innehållet

Ändringar i uthyrningslagen får effekt i höst

Den 1 oktober 2022 trädde nya bestämmelser i kraft i lagen (2012:854) om uthyrning av arbetstagare, även kallad uthyrningslagen. Regeln infördes i samband med LAS-reformen men får effekt från den 1 oktober 2024.

Det innebär de nya reglerna

Reglerna om uthyrning av arbetstagare syftar till att underlätta för arbetstagare hos bemanningsbolag att erhålla tillsvidareanställning hos kundföretag. 

De nya reglerna innebär i korthet att en arbetstagare som är anställd hos ett bemanningsföretag i syfte att hyras ut ska erbjudas en tillsvidareanställning hos kundföretaget om hen har varit uthyrd till kundföretaget på en och samma driftsenhet i sammanlagt mer än 24 månader, under en 36-månadersperiod. Den inhyrda arbetstagaren ska få erbjudandet senast en månad före det att arbetstagaren förväntas uppnå tidsgränsen. Kundföretaget får bestämma inom vilken tidsfrist arbetstagaren måste svara på erbjudandet – i vissa fall finns tiden reglerad i kollektivavtal. Arbetstagaren ska dock ha skälig tid att ta ställning till erbjudandet. Det finns dock inget krav på att kundföretaget ska erbjuda arbetstagaren viss specifik lön eller tjänst.  

Om arbetstagaren accepterar erbjudandet om en tillsvidareanställning så övergår anställningen till kundföretaget och anställningen upphör hos bemaninningsföretaget, utan uppsägningstid. Vill inte kundföretaget erbjuda en tillsvidareanställning ska företaget i stället betala två månadslöner till arbetstagaren.   

Särskilda regler för statlig sektor 

Om kundföretaget är en statlig myndighet och den inhyrda arbetstagaren anmäler intresse för en tillsvidareanställning, vid en förfrågan från myndigheten, påbörjas en rekrytering och hen ska då räknas som sökande till anställningen. Om den inhyrda arbetstagaren i rekryteringen anses mest lämpad ska myndigheten erbjuda hen anställning. Alternativet om två månadslöner gäller inte i den statliga sektorn