Gå till Innehållet

För ett mer flexibelt och hållbart arbetsliv

Få koll inför avtalsrörelsen i ditt uppdrag som förtroendevald och se de fem centrala utgångspunkterna för Akavias avtalsinriktning i privat sektor 2024-2025.

Innehåll på sidan

Akavias avtalsinriktning 2024-2025

Den svenska modellen är och har varit framgångsrik och baseras på kollektivavtal anpassade för varje bransch. Att utveckla kollektivavtalen genom ökade möjligheter till individuellt anpassade villkor är ett viktigt steg mot en fortsatt konkurrenskraftig svensk modell och för framtidens arbetsmarknad. Akavias medlemmar skapar i sina professioner och genom sina insatser stora värden som bidrar till att göra Sverige konkurrenskraftigt och ger förutsättningar för tillväxt.

Akavias medlemmar bidrar också till en hållbar framtid. Medlemmarna finns inom arbetsmarknadens alla sektorer. De har ansvarsfulla arbeten i privat näringsliv, på myndigheter, i kommuner och regioner. Deras arbeten karaktäriseras av krav på sakkunskap, professionalitet och goda prestationer.  Att medlemmen i än större utsträckning ska kunna påverka sin egen arbetssituation är en väsentlig faktor för ökat välbefinnande. Flexiblare arbetsformer ger även positiva effekter på kompetensförsörjningen och ökar utbudet av arbetskraft – både genom att möjliggöra ett längre arbetsliv och genom en större rekryteringsbas.

Utgångspunkter för ett mer flexibelt och hållbart arbetsliv

Genom arbetsmarknadens utveckling och behoven av kompetensförsörjning har dörrarna öppnats för ett flexibelt arbetsliv där önskemål, livssituation och arbetets innehåll är utgångspunkter för individuella lösningar. Detta är den centrala utgångspunkten för Akavias avtalsinriktning för privat sektor 2024-2025. Ett mer flexibelt och hållbart arbetsliv omfattar en rad utgångspunkter, bland annat:

  • Arbetslivet bör bli mer flexibelt.

    Arbetsgivare bör ta chansen att öka flexibilitet och valfrihet för medarbetarna till gagn för välbefinnande och lönsamhet. Varje medarbetare bör i så stor utsträckning som möjligt utifrån verksamhetens behov bestämma tid och plats för sitt arbete.
  • Mer uppföljning kring den hållbara arbetsvardagen.

    Den löpande avstämningen mellan chef och medarbetare kring arbetsbelastning, stress och balans är viktigt för en hållbar arbetsvardag. För att tydliggöra förväntningar och vägledning vid prioriteringar krävs ett tillgängligt ledarskap med chefer som förmår att synliggöra medarbetarna. Tillgängligt ledarskap innebär också att chefer själva har möjlighet till balans och flexibilitet samt får rätt förutsättningar för chefsrollen. Företagens hållbarhetsarbete behöver också utvecklas genom ökat fokus på välbefinnande. Lokalsamverkan gällande det systematiska arbetsmiljöarbetet är viktiga förutsättningar för hållbart arbetsliv.
  • Öka möjligheten att teckna individuella villkor.

    Med individuella villkor ökar möjligheterna att anpassa arbetslivet utifrån individens egna situation. Det kan till exempel handla om var och när arbete sker. På så vis skapas ett mer hållbart arbetliv. Individuella villkor ger också vinster för arbetsgivare då det kan underlätta kompetensförsörjning.
  • Förtroendevalda ska ges bättre förutsättningar till att utföra sitt uppdrag.

    Lokala förtroendevalda har strategisk betydelse på företagen och för den svenska modellen. De måste ges tid och förutsättningar för att i samverkan med arbetsgivaren företräda medlemmar och utveckla verksamheten.
  • Bättre uppföljning och utvärdering av löneavtalen.

    Sakliga och transparenta löneprocesser är viktiga för att motverkas diskriminerande lönesättning. Därför bör lönejusteringar som beror på brister i tidigare lönesättning ska justeras utanför den årliga löneöversynen.

Nu inleder vi avtalsrörelsen!

Akavia har påbörjat arbetet med avtalsrörelsen genom att bland annat utse förhandlingsdelegationer på olika avtalsområden. Förhandlingsdelegationer består av lokalt förtroendevalda från olika organisationer inom ett avtalsområde.

Delegationernas uppdrag är att bidra med kunskap om vilka villkor som saknas eller behöver utvecklas för bästa medlemsnytta. Därför bjuds de flesta delegater in till avtalsupptakt i början av december.

I januari och februari sker yrkandeväxling med arbetsgivarorganisationerna. Förhoppningen är att de nya avtalen ska vara på plats i april/maj 2025. På Akavias webbplats uppdateras tidplanen löpande.

Följ avtalsrörelsen

Nyheter och aktuellt

Vad är en avtalsrörelse? Och vad innebär det egentligen för dig som medlem? Lär dig mer om processen och följ aktuella nyheter om avtalsrörelsen 2025.

Tidsplan för yrkanden

För att du ska kunna följa avtalsrörelsen har vi samlat viktiga datum för när yrkanden växlas med arbetsgivarorganisationer. Listan uppdateras löpande.