Medarbetarsamtalet
Medarbetarsamtal, även kallat utvecklingssamtal eller målsamtal är en viktig del i löneprocessen. Medarbetarsamtalet är grunden för lönesamtalet och där bör alla delar som påverkar lönen ingå som exempelvis måluppfyllnad, resultat och arbetssätt.
Som förtroendevald kan du vara med och påverka samt utveckla att innehållet i medarbetarsamtalet är tydligt och ändamålsenligt samt stödjer lönesamtalet. Följande områden bör lyftas i medarbetarsamtalet.
Mål
En stor del av lönesamtalet utvärderar hur väl medarbetaren har utfört sina arbetsuppgifter och uppfyllt sina mål. Det är därför viktigt att målen har kommunicerats i tid till alla medarbetare, att de uppfattas som tydliga och realistiska att nå. Det är även viktigt att de är ändamålsenliga och att varje medarbetare förstår på vilket sätt det egna bidraget stödjer arbetsgivarens verksamhet.
Om du som förtroendevald upplever att arbetet med målen har brister är det viktigt att lyfta det med arbetsgivaren så att frågan omhändertas i god tid innan det är dags för lönerevision/löneöversyn.
Utvecklingsbehov och utmaningar
Kommunikation och återkommande dialog är en grundförutsättning inte bara för lönesamtalet utan för all verksamhet på en arbetsplats. Under medarbetarsamtalet bör arbetsgivaren lyfta och förklara de utmaningar och utvecklingsbehov organisationen har och på vilket sätt individens bidrag utgör en viktig del i uppfyllandet av dessa. Det kan handla om förändringar i omvärlden, konkurrenssituationer, regleringsbrev eller förändrade beteenden i kund-, eller målgrupper. Det kan också röra sig om omorganisationer som ställer krav på nya arbetsuppgifter, kompetens, arbetssätt eller samarbeten.
Som förtroendevald utgör du en viktig del för att säkerställa att verksamhetens utmaningar matchar de utvecklingsbehov som medarbetarna behöver. Upplever ni som förening att det finns oklarheter är det viktigt att ni i god tid lyfter det med arbetsgivaren med syfte att varje medarbetare ska förstå vad det innebär för den egna rollen.
Förutsättningar
För att varje medarbetare ska ha möjlighet att nå sina mål bör det tydligt framgå under medarbetarsamtalet vilka förutsättningar som behövs för att nå målen. Det kan röra sig om rimlig arbetsbelastning, tid att fördjupa sig i vissa frågor, rätt kompetens, stöd, anpassning eller andra arbetsmiljömässiga förutsättningar.
Som förtroendevald är det en naturlig del av det fackliga uppdraget att föra diskussion med arbetsgivaren för att säkerställa att medarbetarna har rätt förutsättningar.
Kompetensutveckling
Det är även viktigt att diskutera behovet av kompetensutveckling i samband med medarbetarsamtalen. Det är en av de förutsättningar som medarbetaren behöver erbjudas för att nå sina mål. De mål medarbetaren får behöver vara realistiska att nå för att leda till acceptans. Saknar medarbetaren tillräckligt med kompetens för att nå målen ligger det därför i både arbetsgivarens och medarbetarens intresse att se till att medarbetaren har rätt kompetens för uppdraget.
Här kan du som förtroendevald medverka till att medarbetarna får rimliga förutsättningar och relevant kompetensutveckling.
Lönekriterier
Mot bakgrund av att lönekriterierna är en så viktig del av lönesamtalet är det bra att de diskuteras alternativt presenteras under medarbetarsamtalet. På så sätt kan arbetsgivaren försäkra sig om att varje medarbetare känner till dessa, förstår innebörden och hur dessa påverkar löneutvecklingen. Om lönekriterierna saknas eller är otydliga bör du som förtroendevald lyfta det med arbetsgivaren.