Fackligt engagemang: Lenas erfarenheter och insikter som förtroendevald och skyddsombud
Varför valde du att engagera dig fackligt?
Jag hittade mitt fackliga engagemang tidigt. Jag har aldrig varit en person som sitter och gnäller vid köksbordet, utan jag vill agera när jag ser att något inte fungerar. Vi har alla ett ansvar att engagera oss om vi vill skapa förändring. Här har förtroendevalda en viktig roll. Det kan vara tungt att vara den som ständigt argumenterar, men utan oss skulle inte positionerna flyttas fram.
Vad gör du i din roll som nationellt huvudskyddsombud?
Jag har inget specifikt skyddsområde utan jobbar med Polismyndighetens arbetsmiljöfrågor på nationell nivå. Jag har bland annat avstämningar med arbetsgivare, driver dialog på den högsta nivån och tar fram underlag som kan bli nya riktlinjer. Jag bjuds också in till en mängd olika arbetsgrupper. Den senaste tiden har mycket handlat om den nya arbetssituationen efter pandemin. Hur mycket ska vi arbeta hemifrån respektive på kontoret? Hur ska det fungera med lån av utrustning? Och vilka möjligheter innebär distansarbetet?
Vilken är din hjärtefråga?
Jag har nischat mig på ledarskap och den psykosociala biten på arbetsplatsen. Det är lika viktigt vare sig det gäller kontorsarbete eller poliser som är i yttre tjänst. Ledarskap är arbetsmiljö och hur man bygger bra grupper på en arbetsplats är otroligt viktigt. Ledarskap handlar inte bara om vad en enskild chef gör, utan det är något en chef och en arbetsgrupp skapar tillsammans. Styrkan finns i gruppens gemensamma erfarenheter.
På vilket sätt har du utvecklats genom ditt fackliga arbete?
Mina förtroendeuppdrag får mig att fundera och reflektera över vad som är viktigt att prioritera. Jag har lärt mig att jag kommer längst med ödmjukhet och prestigelöshet. Jag växer ständigt i mitt ledarskap eftersom jag samordnar huvudskyddsombud och ofta får ta dialogen med arbetsgivaren i de nationella forumen. Rollen som vice ordförande och nationellt skyddsombud har vissa likheter med arbetsledning – jag ska samordna och skapa engagemang hos många olika människor.
Vad skulle du säga kännetecknar rollen som förtroendevald?
Som förtroendevald är det du som bestämmer vad du gör ditt uppdrag till. Det finns ingen exakt beskrivning av hur du ska utföra ditt uppdrag. Därför är det så spännande och utvecklande: du kan använda din egen drivkraft och fokusera på de frågor du brinner för.
Vilka personer behövs inom förtroendeuppdragen?
Människor har olika styrkor – någon är bra på att skriva eller granska avtal, någon annan är som jag och gillar att prata framför folk. Alla egenskaper behövs. Det viktigaste är inte vilka erfarenheter du har, utan vad du har för syfte med ditt fackliga engagemang. Det är till exempel aldrig en god idé att ta sig an ett förtroendeuppdrag när man har en pågående konflikt med en chef. Där är en god dialog det viktigaste redskapet du har.
Vad har du för råd till Akavia-medlemmar som vill engagera sig?
Våga ställa krav, läs på om dina rättigheter och använd de redskap som finns! Du kan till exempel ta del av Akavias föreläsningar och seminarier för att lära dig mer. Den fackliga rörelsen är viktigare än någonsin just nu. Utan facken riskerar vi försämrade anställningsvillkor och kollektivavtal. Som medlem finns det alltid sätt att bidra till förändring. På Polismyndigheten är medlemmarna vår bästa kunskapskammare.
Fakta
Namn: Lena
Roll: Vice ordförande i Saco-S-föreningen Polisen region väst och nationellt huvudskyddsombud för Polismyndigheten
Yrke: Brottsutredare
Fackförbund: Akavia