Det finns olika typer av skyddsombud:
- Lokalt skyddsombud
- Huvudskyddsombud
- Regionalt skyddsombud (RSO)
Lokalt skyddsombud
Med lokalt skyddsombud menas ett skyddsombud som är verksamt inom ett tydligt avgränsat skyddsområde hos en arbetsgivare. De flesta skyddsombud är lokala och man säger oftast bara skyddsombud, benämningen lokalt skyddsombud finns för att särskilja lokala skyddsombud från huvudskyddsombud och regionala skyddsombud.
Huvudskyddsombud
Om det finns flera lokala skyddsombud på arbetsplatsen ska ett av dem utses till huvudskyddsombud. Huvudskyddsombudets uppgift är att samordna de lokala skyddsombudens verksamhet och de företräder därför arbetstagarna i frågor som inte är begränsade till ett specifikt skyddsområde. I övrigt skiljer sig inte huvudskyddsombudets uppdrag från det lokala skyddsombudets uppdrag.
Regionalt skyddsombud
Ett regionalt skyddsombud har samma uppgifter och befogenheter som lokala skyddsombud. De företräder arbetstagarna framförallt på arbetsplatser där det saknas lokala skyddsombud. Det som krävs för att det regionala skyddsombudet ska ha tillträde till en specifik arbetsplats, är att det finns minst en medlem i det eller de fackförbund som utsett det regionala skyddsombudet.
Regionala skyddsombud har även rätt att företräda arbetstagarna på arbetsställen där det finns lokala skyddsombud. De regionala skyddsombuden får dock inte företräda arbetstagarna på de arbetsplatser som har en skyddskommitté.
Akavia, Sveriges Ingenjörer och Naturvetarna har utsett regionala skyddsombud som verkar inom den privata sektorn. De är inriktade på mindre företag inom tjänstesektorn utan kollektivavtal. På den gemensamma hemsidan för Akavia, Sveriges ingenjörer och Naturvetarna regionaltskyddsombud.se hittar du information om våra regionala skyddsombud.