Gå till Innehållet

Mall för förhandlingsframställan 10-12 §§ MBL

Innan ni som lokal part påkallar en förhandling enligt 10 eller 12 §§ medbestämmande lagen (MBL) ska kontakt tas med kontaktförbundet för att förankra frågan och få erforderligt stöd.

Privat sektor

Akademikerföreningen är den lokala arbetstagarorganisationen enligt både medbestämmande lagen (MBL), lagen om anställningsskydd (LAS) och förhandlingsordningar och har därigenom förhandlingsrätt i alla typer av lokala fackliga frågor.

I rättstvister har Akavia (men inte alla förbund) som policy att tvisteförhandlingen ska påkallas och förstärkas av en förhandlare från Akavia. I individärenden ska medlemsförbundet förstärka tvisteförhandlingen och i kollektivärenden kontaktförbundet. Formellt är det dock föreningen som är lokal part.

För mer information gällande rollfördelningen lokalförening – kontaktförbund – medlemsförbund se Kollektivavtal - Saco

Statlig sektor

Lokalt

Saco-S-föreningen är lokal part i medbestämmande- och andra samverkansförhandlingar. Det är kontaktförbundet som bistår med råd och anvisningar före och under den lokala förhandlingen. Där det saknas Saco-S förening företräder kontaktförbundet Saco-S som lokal part.

Om en fråga i huvudsak berör endast medlem/medlemmar i annat förbund än kontaktförbundet kan förbunden enas om att medlemsförbundet ska ta över servicefunktionen och förhandlingsfunktionen.

Central förhandling och fackligt veto

Beslut om central förhandling fattas av det förbund som har förhandlingsfunktionen för Saco-S. Beslut om fackligt veto enligt 39 § MBL fattas av kontaktförbundet för Saco-S efter samråd med Saco-S styrelse.

uppsägning vid omorganisation eller verksamhetsförändring – Övertalighet 

Uppkommer risk för övertalighet (uppsägning vid omorganisation/verksamhetsförändring) vid en myndighet ska Saco-S-föreningen ta tillvara intressena för samtliga medlemmar i Saco-S-förbunden.

Saco-S-föreningen vid myndigheten ska snarast etablera kontakt med kontaktförbundet.
Kontaktförbundet bör löpande informera andra Saco-S-förbund som har medlemmar som kan komma att beröras.

Saco-S-föreningen ansvarar för att besked om uppsägningar med mera omedelbart vidarebefordras till kontaktförbundet och berörda medlemmars förbund.

För mer information se Arbetstagarnyckel - Saco

Kommunal sektor

Akaviaföreningar

På lokalnivå har Akavia en egen partsställning. På flera arbetsplatser finns lokala Akaviaföreningar eller kontaktombud som är lokal part i medbestämmande- och samverkansförhandlingar. Akavia bistår dem med råd och stöd före och under den lokala förhandlingen.

Sacoråd

Även om förbundet formellt sett är en enskild part på lokal nivå där arbetsgivare ska förhålla sig direkt till Akavia i fackliga frågor som berör våra medlemmar kan Akavia i lokala överenskommelser avtala om en annan ordning.

Det är till exempel vanligt att Sacoförbundens representanter lokalt organiserar sig i så kallade Sacoråd där varje förbund kan finnas representerat. I dessa fall handlar samarbetet om övergripande frågor som samverkan och arbetsmiljö. Frågor om lön, uppsägningar och andra anställningsvillkor hanteras av respektive förbund.

AkademikerAlliansen – AkademikeAlliansföreningar

Där det inte finns förutsättningar för Sacoråd samordnar sig ofta Sacoförbunden inom AkademikerAlliansen och bildar gemensamma lokala AkademikerAlliansföreningar. Det är frivilligt för förbunden inom AkademikerAllians att ingå i en gemensam förening. Föreningens ledamöter representerar bara medlemmarna i det förbund som har valt att ingå i en AkademikerAllians-förening.

Till skillnad från Saco-råden kan även en AkademikerAlliansförening behandla fackliga frågor utöver enbart samverkan. Vilka frågor föreningen ska arbeta med ska framgå av det lokala samarbetsavtal som tecknas mellan de förbund som är med och bildar föreningen.

Föreningen kan delta i förhandling av lokala kollektivavtal i frågor som inte får långsiktiga konsekvenser för medlemmarna, exempelvis ettåriga avtal om att byta semesterdagstillägg mot semester, flextid med mera.

Föreningarna kan inte förhandla kollektivavtal som kan få långvariga konsekvenser för en enskild medlem/medlemmarna, exempelvis växling lön/pension och undantag från LAS. Tecknandet av lokala kollektivavtal görs av respektive förbund.

Beslut om central förhandling

Beslut om central förhandling och rättstvister fattas av Akavia och inte av den lokala Akaviaföreningen. För AkademikerAlliansföreningar är det kontaktförbundet som fattar beslut om central förhandling. I frågor som direkt berör en enskild medlems anställningstrygghet såsom uppsägning eller omplacering bör alltid medlemmens eget förbund kontaktas.

Stöd och mallar i fackligt arbete

Få en överblick av det lokalfackliga arbetet och vad uppdraget för föreningen, styrelsen och valberedningen innebär. Ta del av mallar som stöttar dig i styrelsearbetet och inför årsmötet.

Förhandling steg för steg

Få råd om rätten till påverkan och inflytande i ditt fackliga arbete: Vad innebär samverkan och MBL vid förhandling på lokal nivå? Ta del av en guide för hur du förbereder dig inför en facklig förhandling.