Gå till Innehållet

Arbetsmarknadens parter inom kommunal sektor

Här hittar du information om arbetsmarknadsparterna som förhandlar fram kollektivavtal inom kommuner, regioner och Svenska kyrkan.

Akavia

Akavia ingår i AkademikerAlliansen, en organisation för förhandlingssamverkan i kommuner, regioner och kommunala företag mellan 16 Sacoanslutna förbund. AkademikerAlliansen förhandlar och tecknar alla centrala kollektivavtal för samtliga medlemsförbund.

Akavia och de andra förbunden inom AkademikerAlliansen är dock en enskild part på lokal nivå gentemot arbetsgivaren. På arbetsplatsen organiseras Akavias medlemmar i Akaviaföreningar eller AkademikerAllians-föreningar tillsammans med andra förbunden inom alliansen som frivilligt valt att bilda en gemensam förening.

I vissa kommuner och regioner samverkar Akavia på lokal nivå tillsammans med andra Sacoförbund i så kallade Sacoråd.

Parter på central nivå: kommuner och regioner

AkademikerAlliansen

AkademikerAlliansen är en organisation för förhandlingssamverkan för akademiker i kommuner, regioner och kommunala företag. AkademikerAlliansen driver de gemensamma förhandlingarna på central nivå med arbetsgivarorganisationerna Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona som motparter. Det är AkademikerAlliansen som tecknar central kollektivavtal om till exempel löner, allmänna villkor, semester, sjukersättning, föräldraledighet och pension.

AkademikerAlliansen består av 16 Sacoförbund som tillsammans företräder cirka 65 000 akademiker i den kommunala sektorn.

Andra fackförbund

Utöver AkademikerAlliansen är också förhandlingsorganisationen OFR, som samlar TCO-förbunden, och LO-förbundet Kommunal aktörer på central nivå.

Arbetsgivare

Arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) är central part för kommunerna och regionerna. För kommunala bolag finns arbetsgivarorganisationen Sobona.

Parter på lokal nivå: kommuner och regioner

Akaviaföreningar, Sacoråd och AkademikerAlliansföreningar

På lokalnivå har Akavia en egen partsställning och förbundet och Akaviaföreningarna tecknar egna lokala avtal med arbetsgivaren.

Även om förbundet formellt sett är en enskild part på lokal nivå där arbetsgivare ska förhålla sig direkt till Akavia i fackliga frågor som berör våra medlemmar kan Akavia i lokala överenskommelser avtala om en annan ordning. Det är till exempel vanligt att Sacoförbundens representanter lokalt organiserar sig i så kallade Sacoråd där varje förbund kan finnas representerat.

Där det inte finns förutsättningar för Sacoråd samordnar sig ofta Sacoförbunden inom AkademikerAlliansen och bildar gemensamma lokala AkademikerAlliansföreningar. Det är frivilligt för förbunden inom AkademikerAllians att ingå i en gemensam förening. Föreningens ledamöter representerar bara medlemmarna i det förbund som har valt att ingå i en AkademikerAllians-förening.

Arbetsgivare

Det är respektive kommun, region eller kommunalt bolag som är den lokala arbetsgivarparten.

Svenska kyrkans avtalsområde

Central arbetsgivarpart är Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation (SKAO).

Akademikerförbundet SSR och Akavia med förtecknade förbund (Sveriges Ingenjörer, DIK, SRAT, SULF, Fysioterapeuterna, Sveriges Arkitekter, Psykologförbundet, Naturvetarna, Arbetsterapeuterna och Vårdförbundet) är parter på central nivå.

Varje enskilt förbund är lokal part. På större arbetsplatser finns ibland Akavia/Akademikerföreningar. Arbetsgivare på lokal nivå kan vara stift/pastorat/församling.

Mer inom kollektavtal och stöd

Stöd från Akavia och kontaktförbund

Som förtroendevald har du alltid tillgång till stöd från Akavia och det förbund som är din förenings kontaktförbund.

Kollektivavtal – Den svenska modellen

Den svenska modellen innebär att parterna – fackföreningar och arbetstagarorganisationer – kommer överens om vilka villkor som ska gälla på svensk arbetsmarknad.