Fackligt arbete – mer om din roll och ditt uppdrag
Som förtroendevald är du navet i den fackliga verksamheten och är oerhört viktig för medlemmarna på arbetsplatsen. Din roll är att arbeta för medlemmarnas bästa och hjälpa och stötta dem.
Din roll som förtroendevald: Utveckling och ansvar
Ditt uppdrag som förtroendevald
Fördjupa din förståelse av vad ditt fackliga uppdrag innebär och ta del av rätt handbok om fackligt arbete som guidar dig framåt i din sektor.
Ny som förtroendevald – Registrera uppdraget
Ta dina första steg som förtroendevald med Akavia. Här får du en checklista med tips på hur du kommer igång med ditt fackliga arbete.
Föreningen, styrelsen och valberedningen
Få en överblick av det lokalfackliga arbetet och ta del av mallar som stöttar dig i styrelsearbetet och inför årsmötet.
Mentorskap och utveckling
Som förtroendevald kan du behöva någon att bolla uppdraget med eller diskutera hur du kan dra nytta av din roll i din framtida karriärutveckling.
Akavia forum och nätverk
Akavia erbjuder dig som förtroendevald ett antal mötesplatser. Allt från forum för alla sektorer till små nätverk inom specifika branscher.
Rollen som skyddsombud
Som skyddsombud företräder du dina kolleger i arbetsmiljöfrågor och verkar för att arbetsgivaren uppfyller sitt ansvar enligt arbetsmiljölagstiftningen.
Kontakt och stöd i ditt fackliga arbete
För att du ska ha goda förutsättningar att lyckas med ditt uppdrag stöttar vi dig och de lokala föreningarnas arbete. Välkommen att kontakta oss för stöd och utbildning.
Kontakt och stödVerktyg och stöd för ditt fackliga uppdrag
Kollektivavtal – Den svenska modellen
Den svenska modellen innebär att fackföreningar och arbetsgivarorganisationer kommer överens om villkoren på arbetsmarknaden. Överenskommelserna resulterar i kollektivavtal.
GDPR – Felaktig spridning av medlemsuppgifter
Som förtroendevald behandlar du ibland medlemmarnas personuppgifter. Dataskyddsförordningen (GDPR) innehåller bestämmelser om personuppgiftsbehandling.
Samverkan och förhandling
Förhandlingar och samverkan med arbetsgivaren sker i olika slags frågor. Här finns en guide med råd om vad du ska tänka på inför, under och efter samverkan och förhandling.
Att använda arbetsgivarens e-post
Vägledning kring vad som gäller när förtroendevalda använder arbetsgivarens system för e-post inom offentlig sektor.
Resepolicy
Förtroendevalda som reser i sitt uppdrag har ansvar för att resandet följer resepolicyn. Här hittar du de riktlinjer som gäller för resor som görs i ditt uppdrag.
Medlemslistor – En känslig uppgift
Förtroendevalda och föreningar behöver ha koll på vilka kollegor på arbetsplatsen som föreningen företräder. Här får du svar på de vanligaste frågorna om medlemslistor.
Fackligt arbete: Verktyg och inspiration
Din roll som förtroendevald i AI-transformationen
Hur påverkas arbetsplatsen, det lokalfackliga arbetet och varför pratas det plötsligt om digitala kentaurer? Se föreläsningen: Din roll som förtroendevald i AI-transformationen.
Checklista: Kontakt med journalister och media
Hantera mediekontakter korrekt i ditt uppdrag som förtroendevald. Följ vår checklista för att säkerställa professionell kommunikation med journalister.
Argument för ett flexibelt arbetsliv
Skapa en bra dialog med arbetsgivaren om vikten av flexibilitet, bland annat distansarbete, med argument från studier och undersökningar.
Säkerhetsklassning och säkerhetsprövning
Som förtroendevald har du en viktig roll i att säkerställa att säkerhetsklassning används restriktivt och endast när andra skyddsåtgärder inte räcker.