Gå till Innehållet

Hur lyckas du med dina studier?

Det är viktigt att få till rätt studieteknik för att lyckas med studierna. Här hittar du tips på hur du kan planera din tid och bli mer effektiv.

Studieteknik

Universitet skiljer sig från gymnasiet i den aspekten att det är mer självständigt arbete. Man pluggar för att man har valt det själv och därmed läggs stort ansvar på dig som individ.

När du börjar studera kan det vara jobbigt eftersom tempot i undervisningen är högre, men det är något som du kommer att vänja dig vid.

Skapa rutiner

Att det är viktigt att börja plugga i tid poängterar många av våra studentmedlemmar. Det kan vara bra att sätta upp en plan för kursen och se dina studier som ett arbete.

  • Bestäm en rutin för när dina dagar ska starta och när du ska "gå hem".
  • Försök att bara studera på veckodagar och ge dig själv ledigt på helgen. På så sätt får du en mer kvalitativ fritid.
  • Var öppen för vad som funkar för dig och var snäll mot dig själv de dagar som rutinerna inte håller.
Jag tycker det är skönt att jag kan lägga upp min tid precis som jag vill. Jag brukar dock gå på alla lektioner då jag insett att tentafrågorna oftast rör det som tas upp där. Att bara se presentationen i efterhand ger inte så mycket för mig utan jag får mer kontext och förståelse när jag är på plats och dessutom har möjlighet att ställa frågor. Studentmedlem, Akavia.

Studieglädje

Ett annat bra tips är att hitta en eller flera kompisar att studera tillsammans med. Det kan vara både lättare och roligare att diskutera ämnen med andra för att få olika infallsvinklar och en bredare förståelse.

Ta hjälp av äldre kursare

Studenter som har studerat längre har ofta bra erfarenheter då de gjort samma resa som du ska göra. Be gärna om sammanfattningar och material från kurser, det kan hjälpa dig att effektivisera dina studier. Ett annat tips är att hitta någon att köpa gammal kurslitteratur av.

Så hanterar du första tentan

Är du stressad eller orolig? Tänk på att det är normalt när du gör något för första gången. Du kommer att skriva många tentor under din studietid och lära dig så mycket – både om ditt ämne, men även om dig själv och vilka strategier eller arbetssätt som fungerar bäst för dig.

Sprid kunskap tillsammans

Tänk på att du delar din oro med dina studiekamrater. Genom att plugga tillsammans blir det både roligare och mer effektivt att förbereda sig. Gå igenom föreläsningar och gamla tentor så att ni får en övergripande koll. Ofta har ni förstått olika saker och kan förklara för varandra. 

Jag har aldrig pluggat så mycket som inför min första tenta. Kommer ihåg att jag blev stressad av att jag blev sist kvar i tentasalen och inbillade mig att jag var sämst. Men tänk på att tiden inte spelar någon roll och att alla arbetar väldigt olika. Trots att jag var sist kvar så gick tentan bra. Studentmedlem, Akavia.

Tips inför tentan

  1. Börja i tid. Vad som är "i tid" för dig beror både på tentans omfattning och din studieteknik. Var ärlig mot dig själv och ge dig chansen att lyckas.

  2. Gå igenom gamla tentor för att få en uppfattning av hur tentamen kan komma att se ut. Alla universitet erbjuder vanligtvis en plattform där man kan ta del av gamla tentor med eller utan svar. Detta kan hjälpa mot nervositeten, öka förståelse kring ämnet och hjälpa dig att se samband med frågor.

  3. Boosta dig själv! Det är lätt att bli osäker på om man pluggat tillräckligt. Hantera nervositeten genom att lyssna på peppande musik och slappna av. 

  4. Se till att du får tillräckligt med sömn natten före tentan och sitt inte uppe för sent. Dagen innan kan det vara bra att repetera ett område som du är osäker kring och de stora delarna. Försök att koppla av så gott det går.

  5. I tentasalen är det bra att läsa igenom alla frågorna innan du börjar svara. Då får du en uppfattning om hur du ska disponera din tid. 

  6. Snacks är bra men spara det tills du känner dig klar. Ta då en paus, ät ditt snacks och kolla sen igenom tentan en sista gång. Tänk på att chips och annat som prasslar inte brukar uppskattas av dina kurskamrater.

Grupparbete

Grupparbete kan vara svårt då personer har olika ambitionsnivå, studieteknik och vilja. Tänk på att samarbete är något du behöver kunna i arbetslivet och att övning ger färdighet. 

För ett bra samarbete, se till att alla får komma till tals och var noga med att strukturera upp arbetsfördelningen tidigt. Ni kan till exempel schemalägga när alla i gruppen ska jobba. Försök att sätta upp tydliga förväntningar och besluta vem som ska göra vad.

Använd gärna en gruppchatt för en smidig kommunikation. Ett annat tips är att använda Google Drive för att dela ert arbete. 

Kostnadsfritt studentmedlemskap

Akavia är fackförbundet för dig som studerar till ekonom, jurist, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare eller kommunikatör.

Bli medlem

För dig som student

Verktyg för dig som student

Som medlem får du verktygen för att göra den karriär som just du vill.

5 saker du önskar att du visste när du började studera

Att börja plugga är ett nytt spännande kapitel. Förutom att lägga grunden för ditt kommande yrkesliv kan studietiden ge dig vänner för livet. Vi är många som gjort samma resa och här är våra bästa tips.